Deset samskih, deset parov in deset družin bo dobilo ključe stanovanj v Ljubljani

Mladi z žrebom do najemniškega stanovanja.
Fotografija: Na mestnem skladu so prejeli 400 prijav, 271 jih je ustrezalo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na mestnem skladu so prejeli 400 prijav, 271 jih je ustrezalo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Reševanja stanovanjske problematike mladih se je mestni stanovanjski sklad lotil z – loterijo. Na javnem žrebanju je bilo izbranih deset samskih mladih, ki do konca leta niso dopolnili trideset let, deset mladih parov in deset mladih družin, ki se bodo v prihodnjih letih lahko vselili v mestna najemna stanovanja z neprofitno najemnino.

Za žrebanje so se po besedah direktorja mestnega stanovanjskega sklada Saša Rinka odločili, ker prijav niso točkovali in prosilcev niso hoteli razvrščati, arbitrirati. Kljub vsemu je danes za mlade priti do stanovanja po njegovih besedah prava loterija. Skupno pričakovanje vseh navzočih je bilo, da javna mestna stanovanja ob neprofitni najemnini prinašajo tudi zanesljivost, da jih najemodajalci ne bodo več mogli po hitrem postopku prisilili v selitev ali da jim ne bodo najemnine dvigovali, kadarkoli si bodo izmislili.

Tričlanska družina z dojenčkom – na žrebanju je bila le mamica z otrokom – za sedanje stanovanje plačuje okrog 550 evrov na mesec. Na srečo je med tem, ko je mamica še na porodniškem dopustu, vsaj očetova plača dovolj velika. Najemnina je tako velika, da bi z njo dejansko lahko poplačali obrok posojila za nakup stanovanja, ki bi bilo potem njihovo, a se kljub temu za štiri desetletja raje ne vežejo. Še pred žrebanjem, na katerem se jim sreča ni nasmehnila, je mamica priznala, da resno razmišljajo tudi o selitvi v tujino.


Ovojnice v bobnih


Iz vsakega od treh bobnov je župan Zoran Janković izvlekel po dvanajst ovojnic – deset zmagovalnih in dve rezervni, če bi se izžrebanci premislili ali ne bi želeli prevzeti ponujenega stanovanja. In kaj v primeru, če več kot dva izmed izžrebancev ne bosta želela prevzeti ključev? Škatle z neizžrebanimi ostajajo zapečatene, tako da bodo v takšnem primeru žrebanje ponovili.

Še prej bodo škatle v navzočnosti notarja, ta je bil zraven tudi ob včerajšnjem žrebanju, odprli v primeru, če bo kateri od prijavljenih želel preveriti, ali je bila njegova ovojnica res v bobnu. Je pa župan še pred žrebanjem zagotovil, da bo ves postopek korekten in pregleden, med žrebanjem pa je bil razočaran, ker ni bilo več veselih vzklikov izžrebanih.

V avditoriju za stavbo na Zarnikovi ulici, kjer domuje mestni stanovanjski sklad, se je zbralo manj občinstva, kot je bilo pričakovano. Še manj je bilo tistih, ki so avditorij zapustili z nasmejanimi obrazi – če smo prav šteli, sta bila v vsaki kategoriji navzoča samo dva izžrebanca. Vsi so bili veseli, a bolj ali manj redkobesedni.

Iz vsakega od treh bobnov je župan Zoran Janković izvlekel po dvanajst ovojnic, deset zmagovalcev in dve rezervi, če bi si kdo premislil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Iz vsakega od treh bobnov je župan Zoran Janković izvlekel po dvanajst ovojnic, deset zmagovalcev in dve rezervi, če bi si kdo premislil. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Lokacije še niso znane


Tako sta bila velike pozornosti deležna Sara in Matic, katerih dveletna hčerkica Tijana je bila v včerajšnjem mrzlem dopoldnevu na toplem, v vrtcu. Družinica za malo manj kot 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje zdaj plačuje okrog 600 evrov mesečne najemnine, ki ji je treba prišteti še stroške. Kam se bodo selili, tako kot nihče od izžrebanih, še ne vesta.

Niti Sašo Rink tega še ne ve. Jasno je le, da bodo stanovanje ob podpisu pogodbe najeli za deset let, nekaj stanovanj bo morda na voljo še letos, preostala prihodnje leto in leta 2020. Nekaj bo novih, nekaj pa starih. Za samske mladenke in mladeniče bodo na voljo od 20 do 30 kvadratnih metrov velika stanovanja, za mlade pare takšna od 30 do 40 kvadratov in za mlade družine statusu primerno večja stanovanja. Vsekakor so to kolikor toliko dostojne nastanitve, ki jih bodo dodeljevali vzporedno z neprofitnimi najemnimi stanovanji.

V kakšnih razmerah živijo mladi prijavljenci, v skladu niso preverjali, pogoji za sodelovanje so bili drugačni, od starosti med 18. do 29. letom do šestletnega stalnega ali vsaj začasnega bivanja v Molu ter minimalnega mesečnega dohodka v višini 76 odstotkov minimalne neto plače, pri čemer so upoštevali tudi prihodke iz študentskega in projektnega dela ter drugih oblik prekarnih zaposlitev. Na mestnem skladu so prejeli 400 prijav, 271 jih je ustrezalo. V bobnu za samske mladenke in mladeniče je bilo 110 ovojnic, v bobnu za mlade pare 71 in v bobnu za mlade družine 90.

V avditoriju ni bilo veliko prosilcev, še manj izžrebanih.<br />
FOTO Voranc Vogel/Delo
V avditoriju ni bilo veliko prosilcev, še manj izžrebanih.
FOTO Voranc Vogel/Delo


Prosilcev niso rangirali


Za žrebanje so se po besedah Saša Rinka odločili prav zato, ker prijav niso točkovali in prosilcev niso hoteli rangirati, arbitrirati. Tako in tako je danes za mlade priti do stanovanja po njegovih besedah prava loterija. Zato upa, da bo vlada uresničila zaveze iz koalicijske pogodbe in povečala sredstva za stanovanjsko gradnjo na štiri promile BDP. Kajti potrebe po stanovanjih so velike – v Ljubljani primanjkuje najmanj 4000 stanovanjskih enot, na državni ravni pa 9000 javnih najemnih stanovanj. Uspeh prosilcev za neprofitna stanovanja je v prestolnici kljub trudu MOL desetodstoten. 

V Ljubljani se bo v prihodnjih letih precej gradilo, res pa je, da čaka na različna bivališča še precej izbranih v dveh prejšnjih razpisih. Sašo Rink meni, da bi trenutni primanjkljaj ob dostojnem financiranju lahko nadomestili v kakšnem desetletju, je pa primanjkljaj težko ocenjevati, saj so neprofitne najemnine realno nizke, ker ob določanju pred desetletjem in pol niso bile vezane na kakršnekoli indeks, kar je povzročilo nesorazmerje na trgu. Na eni strani nekateri ponudniki neprofitnih stanovanj bežijo iz neprofitne najemnine in določajo svojo tržno, na drugi strani pa to dejstvo manjša interes posameznih lokalnih skupnosti za vlaganje v stanovanjsko področje.


Več neprofitnih najemniških stanovanj


Stroškovna neprofitna najemnina bo kmalu, če bodo zaveze iz nacionalnega stanovanjskega programa uresničene in če bo volja zakonodajne oblasti takšna; vendar je Saši Rink ob tem nekoliko skeptičen.

Po desetih letih bodo imeli mladi najemniki možnost kandidirati na rednih neprofitnih razpisih; ker bodo v teh stanovanjih, bodo dobili dodatne točke. Vendar Rink upa, da bo v prihodnosti več najemnih stanovanj in da bo to manjši problem.

V kakšnih razmerah živijo mladi prijavljenci, v skladu niso preverjali, pogoji za sodelovanje so bili drugačni, od starosti med 18. do 29. letom do šestletnega stalnega ali vsaj začasnega bivanja v Molu ter minimalnega mesečnega dohodka v višini 76 odstot
V kakšnih razmerah živijo mladi prijavljenci, v skladu niso preverjali, pogoji za sodelovanje so bili drugačni, od starosti med 18. do 29. letom do šestletnega stalnega ali vsaj začasnega bivanja v Molu ter minimalnega mesečnega dohodka v višini 76 odstot


Mol je ena redkih, ki poleg najemnin prispeva v stanovanjski sklad še dodatna sredstva. Za mlade, za posebne družbene skupine, za 45 enot oziroma hiš za nevladne organizacije (kot je bila pred kratkim odprta hiša na Vodnikovi). Rink upa, da bo leta 2019 možno objaviti drugi razpis za mlade. Dejstvo pa je, da še niso pokrili potreb po 20 stanovanjih enotah iz 16. razpisa in 220 iz 17. razpisa. Bodo pa vsi ti upravičenci v doglednem času dobili enote.

Mestni stanovanjski sklad vsako leto dodeli okrog 200 enot, od tega je sto izpraznjenih, sto pa novogradenj. A ob takšnem tempu bi potrebovali za rešitev sedanjih problemov 20 let, kar je nesprejemljivo dolgo.

V mestnem stanovanjskem skladu so pred kratkim prevzeli 38 enot v Zalogu, kjer je v gradnji še 64 enot, ki bodo na voljo v začetku prihodnjega leta. Na Brdu naj bi do leta 2020 pridobili 174 enot, v bližnji prihodnosti Sašo Rink upa na 156 enot na Rakovi Jelši, od 40 do 50 enot na Jesihovem štradonu, od 340 do 400 enot na Povšetovi, pa še v Zeleni jami in v Štepanjskem naselju. Projektov je kar nekaj, Rink upa, da bo tudi denarja zadosti, potreb pa je precej več kot možnosti.

Preberite še:

Komentarji: