Na Čopovi namesto banke muzej

Nekdanja Mestna hranilnica bo postala muzej bančništva
Fotografija: Oktobra prihodnje leto bodo na Čopovi odprli muzej bančništva. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Oktobra prihodnje leto bodo na Čopovi odprli muzej bančništva. FOTO: Tomi Lombar

»Ideja o muzeju bančništva je bila predstavljena maja lani, ko so se prostori v prvem nadstropju stavbe na Čopovi 3 izpraznili.« Tako so odločitev o ureditvi prvega tovrstnega muzeja pri nas pojasnili v NLB.

Mestna hranilnica ljubljanska je na eni izmed najbolj živahnih ulic v središču prestolnice delovala od leta 1889, bančna poslovalnica pa je neprekinjeno poslovala od leta 1905 do lani, torej kar 113 let. Po novem bo postala razstavni prostor zbirk s področja bančništva. V stavbi, ki je v lasti NLB, je med drugim ohranjen tudi prvotni trezor in večji del muzejske zbirke NLB, zaščitene kot nacionalno bogastvo Slovenije.

»Namen muzeja je skozi zgodovino prikazati razvoj in prepletenost bančnih praks z vsakdanjim življenjem ter predstaviti bančništvo kot osrednje gonilo gospodarskega razvoja,« pravijo v naši največji banki. Muzej, ki so ga pred dobrim mesecem začeli pripravljati skupaj s strokovnjaki s področja zgodovine in muzeologije, bodo predvidoma odprli oktobra prihodnje leto ob 200-letnici bančništva na Slovenskem.

»S stalno postavitvijo in občasnimi razstavami bo muzej odprt za splošno in strokovno javnost, torej za vse, ki jih zanimajo denar, banke in finance. Računamo tudi na obisk šol, saj bomo otrokom in mladini ponudili prilagojen program finančnega opismenjevanja,« še pravijo v banki. Spomnimo, da se je bančna poslovalnica iz nekdanje Mestne hranilnice ljubljanske preselila v pritličje stavbe na Čopovi 3, in sicer potem, ko je po skoraj 65-tih letih tam svoja vrata zaprla Kraševa trgovina. »Poslovalnico Mestne hranilnice smo preselili v pritličje, da bi jo tako še bolj približali strankam,« so takrat pojasnili v NLB.

Komentarji: