Od glasbe manjšin v starem mestnem jedru do urbane kulture v Tobačna mestu

Ljubljansko ogledalo: Ta teden bosta zaznamovala dva festivala Noči v Stari Ljubljani in Urbano dejanje v mesto prinašajo pester program
Fotografija: Tretja edicija festivala Urbano dejanje se letos vrača v Tobačna mesto. Foto Polona Kumelj
Odpri galerijo
Tretja edicija festivala Urbano dejanje se letos vrača v Tobačna mesto. Foto Polona Kumelj

Ljubljana – Ogledalo je tokrat namesto v teden, ki je za nami, pogledalo, kaj se bo godilo in zgodilo v prihodnjem. Pozornost sta nam vzbudila predvsem dva prihajajoča festivala. Prvi, Urbano dejanje, se jutri začenja v Tobačna mestu, drugi, Noči v Stari Ljubljani pa v četrtek na kar desetih prizoriščih v starem mestnem jedru. Oba se bosta sklenila v soboto.

Mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani teče že trideseti krog, v treh desetletjih pa se je oblikoval kompleksen kulturni projekt s prepoznavno programsko zasnovo in postal, tako Janoš Kern, direktor Imago Sloveniae, ki stoji za festivalsko organizacijo, »največji poulični festival v prestolnici«. Odvijal se bo na desetih lokacijah, in sicer na Novem trgu, v Mestnem muzeju, v dvorani Zemljepisnega muzeja Giam ZRC SAZU, v atriju ZRC, na Dvornem trgu, v Slovenski filharmoniji, na Petkovškovem nabrežju ter na Mestnem, Starem in Gornjem trgu. Letošnja programska rdeča nit festivala je glasba etničnih manjšin, ki se vsebinsko navezuje na mednarodni večdisciplinarni etnomuzikološki simpozij, ki bo v mestu potekal v tem času. »S projektom želimo izpostaviti pogosto podcenjen, a zaradi tega nič manjši vpliv etničnih manjšin na družbo in kulturo v evropskem prostoru,« je še sporočil Kern. V treh dneh se bo tako v starem mestnem jedru zvrstilo 30 koncertov, na katerih se bo predstavilo več kot 200 glasbenikov iz 16 držav in vrsta drugih kulturnih dogodkov. Festival bodo odprli na Novem trgu – Bregu v četrtek ob 20.15 uri s koncertom Indijskega orkestra tradicionalnih glasbil in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Če bo deževalo, bo koncert v Slovenski filharmoniji. Med drugimi si boste v treh dneh lahko ogledali tudi koncerte skupine Šukar, Jadranke Juras, Boštjana Gombača in Katje Šulc. Vstop na vse prireditve je brezplačen.
 

Urbano v Tobačni


Tisti, ki vam malce bolj diši urbana kultura, pa od jutri do sobote le zavijte proti Tobačna mestu, kjer se bo odvil že tretji festival Urbano dejanje, s katerim organizator, društvo Foton, želi širšo javnost seznaniti z delom nadarjenih posameznikov in skupin znotraj urbane skupnosti. Program petdnevnega festivala se bo vsak dan začel ob 16. uri, ko bodo na sporedu različne dejavnosti, od sejma mladih ustvarjalcev, foruma starodobnikov, urbanega skiciranja in kotalkanja, delavnice breakdancea, urbanega tetoviranja do grafiti sessiona. Večerni program se bo začenjal ob 19. uri. V torek tako na urbanem odru pričakujte koncerte Gala Gjurina, Raiven in zasedbe Fed Horses, v sredo ga bodo zasedli Elvis Jackson, Red Five Point Star in Joker Out, v četrtek Edo Maajka, Emkej Velebor in Cyam, petek bo didžejevski z Valentinom Kanzyanijem, zadnji dan festivala, v soboto, pa bodo na sporedu koncerti skupine Matter, Senidah, AMN, Smrt Boga in Otrok, Sheby, 36H in Ankl Klana. Klubovsko dogajanje se bo z domačimi in tujimi didžeji od srede do sobote odvijalo v Klubu K4. Torkovo noč bodo sklenili kar v bližnjem lokalu Čin Čin. Dnevni program je brezplačen, vstopnina za večernega pa je osem evrov.

Komentarji: