Poleti združitev Snage in Vo-Ke, odpuščanj (menda) ne bo

Novo podjetje z okoli 770 zaposlenimi bo vodil direktor Vo-Ke, direktor Snage pa bo do upokojitve na Holdingu
Fotografija: vo-ka in snaga
Odpri galerijo
vo-ka in snaga

Združevanje Snage in Vo-Ke, ki se bo predvidoma končalo že poleti, je na noge dvignilo sindikaliste v Snagi, češ da gre za uničevanje podjetja. Župan Zoran Janković to odločno zanika in poudarja, da se v skupnem podjetju za zaposlene na Snagi ne bo nič spremenilo. »Če se bodo plače usklajevale, bo to delavce Snage samo boljše,« pravi Janković. Na Holdingu o podrobnostih ne želijo govoriti, saj bodo o tem odločali njihovi lastniki.

Po vzoru združevanja podjetij v okviru Javnega Holdinga Ljubljana, ko sta se oktobra leta 2007 združili javni podjetji Ljubljanske tržnice in Parkirišča, slabih sedem let kasneje (februarja leta 2014) pa še Energetika Ljubljana in Te-Tol, bodo do poletja združili tudi podjetji Snaga in Vo-Ka. Po naših informacijah naj bi bil o združevanju podjetij najprej seznanjen direktor Snage Janko Kramžar, saj mu mandat poteče januarja prihodnje leto, kasneje pa naj bi se upokojil.

Razloga za združevanje naj bi bila dva: Snaga ima že drugo leto zapored visoko izgubo (predlani 4,1 milijona, lani 5,7 milijona evrov), zato je na robu kapitalske ustreznosti, z združevanjem pa ne bo več potrebovala nove poslovne stavbe (ta naj bi bila na Cesti dveh cesarjev), tako bo prihranila okoli osem milijonov evrov. Župan Zoran Janković, ki združevanje podpira, je o vsem tem 18. januarja seznanil tudi predstavnike sveta delavcev in sindikat Snage ter jim zagotovil, da se v novem skupnem podjetju za delavce Snage ne bo nič spremenilo, kvečjemu bo šlo na bolje. Povedal jim je, da bodo sedeži novega združenega podjetja na štirih lokacijah, da nove poslovne stavbe ne bo ter da bo podjetje vodil direktor Vo-Ke Krištof Mlakar. Janko Kramžar, direktor Snage, bo do upokojitve svetovalec na ljubljanskem Holdingu.


Sindikati pisali Šarcu, Pahorju in Lebnu


Predstavniki Svobodnih sindikatov Snage, Sindikata KNSS Neodvisnost in Sveta delavcev so na predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika države Boruta Pahorja in okoljskega ministra Jureta Lebna naslovili ogorčeno pismo, v katerem jih opozarjajo na netransparentno in neargumentirano združevanje Snage in Vo-Ke, ki poteka brez poglobljenih študij. Predvsem so zaskrbljeni, ker se »tako velike stvari odvijajo tako hitro in v izjemno kratkih časovnih rokih.«

»S pisanjem sindikatov na državne institucije se ne strinjam, saj o pripojitvi odločajo družbeniki holdinga Ljubljana,« je dejal župan, ki prav tako ne razume sklicevanja sindikatov na netransparentnost, saj je bil na skupnem sestanku predlog sprejet z razumevanjem vseh navzočih, razen, kot pravi župan, predsednice Svobodnih sindikatov Snage (Ivanke Turk op. a.). Ta je namreč predlagala, naj se združevanje podjetij izvede konec leta, ko direktorju Snage poteče mandat. O kakršnikoli netransparentnosti torej ni bilo govora in takšnega načina komunikacije, kot ga imajo sindikati, nisem vajen, je dejal Janković.


Kdo bo prevzel RCERO?


Gradivo za pripojitev obeh podjetij bodo že danes obravnavali nadzorniki holdinga, pojutrišnjem pa tudi skupščina družbe, po pričakovanjih pa naj bi oba organa soglašala z združitvijo podjetij. »Drži, da se je Snaga znašla v finančnih težavah, ki pa niso posledica negospodarnega ali neučinkovitega upravljanja podjetja,« so zapisali predstavniki zaposlenih. Izguba je, tako sindikati, nastala zaradi objektivnih razlogov, na katere pa Snaga nima vpliva.

»Prvi razlog so visoki stroški za oddajo goriva, ki nastaja v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO), drugi razlog pa so nizke položnice za ravnanje z odpadki, ki ne pokrijejo stroškov. Ob morebitnem 10-odstotnem povišanju cene bi se po mnenju sindikatov povprečni strošek na gospodinjstvo zvišal le za 82 centov, prihodek družbe pa bi bil na letni ravni višji za poldrugi milijon evrov.

Ob združevanju javnih podjetij se po mnenju poznavalcev postavlja tudi vprašanje, kdo bo po novem upravljal RCERO, ki sprejema odpadke iz 58 občin. »To je pomembno tudi z vidika prihodnje sežigalnice odpadkov po vzoru Dunaja. Najbolje bi bilo, da bi RCERO upravljala Energetika, saj bi nadzorovala sežiganje odpadkov, ki bi jih kasneje uporabila za daljinsko ogrevanje prestolnice,« pravi naš vir, ki ne želi biti imenovan.

Glede na zagotovila župana, da se bodo ob usklajevanju plač izboljšale tudi plače zaposlenih na Snagi, smo Holding zaprosili za podatke o povprečni bruto plači. Iz odgovorov je razvidno, da imajo zaposlenih na Vo-Ki višje plače kot na Snagi. Lanska povprečna bruto plača na zaposlenega na Snagi je namreč znašala 1709 evrov, na Vo-Ki pa 1893 evrov.
 

Komentarji: