Preobrat: Tobačna najverjetneje v roke Avstrijcem

Najvišjo ponudbo za nakup oddali Nemci, a so bili iz postopka izločeni; KPL vztraja pri ceni 23,1 milijona evrov.
Fotografija: Gradbena jama v Tobačni zeva že nekaj let, zdaj pa bo najverjeteje dobila novega lastnika. Avstrijska družba EWO - Bauträger  je namreč za nakup ponudila 25 milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic 
Odpri galerijo
Gradbena jama v Tobačni zeva že nekaj let, zdaj pa bo najverjeteje dobila novega lastnika. Avstrijska družba EWO - Bauträger  je namreč za nakup ponudila 25 milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic 

Ljubljana - Ker je avstrijska nepremičninska družba EWO- Bauträger za nakup kompleksa Tobačne ponudila 25 milijonov evrov, bo najverjetneje postala lastnica 49 nepremičnin na območju med Tržaško in Bleiweisovo. Stečajni upravitelj Imosa-G Grega Erman je do ponedeljka opolnoči prejel le štiri ponudbe, do tega sta bili dve izločeni. Med njimi tudi najvišja zamejskega Slovenca Vincenca Grabnarja, ki bi skupaj z nemškimi vlagatelji Tobačno kupil za 36,2 milijona evrov.

Še pred iztekom roka za zbiranje ponudb za nakup nepremičnin na območju Tobačne (rok je potekel v ponedeljek opolnoči) se je na stečajnega upravitelja propadlega gradbenega podjetja Imosa-G Grego Ermana izvajal velik (pravni) pritisk. Odvetniška družba Čeferin, pravna zastopnica KPL in MG Mind v lasti bosanskega poslovneža Mladena Milanovića, je namreč 7.junija na ljubljansko okrožno sodišče vložila predlog za izdajo obveznega navodila stečajnemu upravitelju. Sodišču je namreč le nekaj dni pred iztekom roka za zbiranje zavezujočih ponudb predlagala, naj Erman sprejme ponudbo omenjenih družb za nakup Tobačne v višini 23,1 milijona evrov, poleg tega pa še, da naj se razpis za zbiranje zavezujočih ponudb razveljavi. Ker je sodišče presodilo, da je bil postopek prodaje v celoti pojasnjen v izrednem poročilu upravitelja je predlog Čeferinovih odvetnikov zavrnilo.

Vendar so pravni zastopniki KPL in MG Mind na sodišču vložili še en predlog, tokrat za izdajo začasne odredbe proti stečajnemu upravitelju. Ta se je nanašal na izdajo obvestila o izidu postopka javnega zbiranja ponudb za kompleks nepremičnin Tobačne mesto v korist obeh družb. Iz odvetniške družbe Čeferin so včeraj odgovorili, da je sodišče tudi ta predlog zavrnilo. O tem, kaj bodo storili v prihodnje se bodo po besedah odvetnice Maje Guštin s strankami še posvetovali. Družba KPL in njena lastnica MG Mind očitno ostajata pri ponudbi 23,1 milijona evrov, saj je upravitelju tudi tokrat, tako kot maja lani, poslala enako ponudbo za nakup kompleksa Tobačna.


Grabnar ponudil največ, izbrani bodo verjetno Avstrijci


Najboljšo ponudbo za nakup 49 nepremičnin na območju Tobačne je na tokratnem razpisu oddala avstrijska nepremičninska družba EWO - Bauträger s sedežem v Celovcu. Avstrijci so za nakup ponudili 25 milijonov evrov, v v prihodnjih dneh pa bo znano, ali bo posel dejansko tudi sklenjen. Stečajni upravitelj mora namreč preveriti še ustreznost bančne garancije v višini 1,15 milijona evrov in drugih razpisnih pogojev. Prav pri predložitvi bančne garancije pa se je zapletlo pri ponudbi nemškega poslovneža slovenskih korenin Vincenca Grabnarja. Zamejec iz Stuttgarta je skupaj z nemškimi partnerji za nakup Tobačne mesta namreč ponudil največ, vendar je bila njihova ponudba kot nepopolna izločena. »Za nakup smo pripravljeni odšteti 36,2 milijona evrov, vendar nam ni uspelo predložiti bančne garancije. Nemška banka na račun v Sloveniji namreč še ni nakazala 1,15 milijona evrov,« je pojasnil Grabnar in dodal, da bodo skušali svojo ponudbo še dopolniti, seveda, če bo stečajni upravitelj Erman to tudi sprejel.

Komentarji: