Središče Ljubljane bo kmalu bogatejše za dva hotela

Ob Slovenski cesti bosta do leta 2021 zrasla dva hotela; hotel v novem Šumiju bo v lasti svetovne hotelske verige
Fotografija: Hotel v Šumijevem kvartu bo imel tri zvezdice in 151 sob. FOTO: Šumijev kvart
Odpri galerijo
Hotel v Šumijevem kvartu bo imel tri zvezdice in 151 sob. FOTO: Šumijev kvart

Ker prestolnica doživlja turistični razcvet, povpraševanje po hotelskih sobah pa že presega ponudbo, so gradnjo hotelov kot poslovno priložnost izkoristili v Zlatarni Celje in družbi Šumijev kvart. V bližini Kongresnega trga, kjer bo zrasel sodobni mestni hotel s 151 sobami, bodo v nekaj dneh zabrneli gradbeni stroji. Kmalu pa naj bi se začela tudi gradnja prestižnega hotela Atower s 351 sobami.

V ljubljanski družbi Šumijev kvart, ki je v lasti KD Group, so se odločili, da bodo namesto poslovnih prostorov v neposredni bližini Kongresnega trga in SNG Drama raje zgradili sodobni mestni hotel s tremi zvezdicami in 151 sobami. Gradnja naj bi se začela že jeseni oziroma, kot pravi Miha Gostiša, direktor Šumijevega kvarta, vsak čas. »Za spremembo gradbenega dovoljenja smo se odločili zaradi tržnih razmer in velikega povpraševanja hotelirjev. Hotelski del je že prodan, upravljal pa ga bo nov lastnik,« je pojasnil Gostiša. In kdo bo torej prevzel hotel?

Gostiša odgovarja, da se lastnik za zdaj še ne želi izpostavljati. So nam pa iz podjetja Šumijev kvart posredovali odgovor lastnika hotela, v katerem ta pojasnjuje, da se trenutno pogovarjajo z različnimi svetovnimi hotelskimi verigami, ki si želijo v svoj portfelj uvrstiti tudi Ljubljano, saj se prestolnica vse bolj uveljavlja na svetovnem turističnem zemljevidu.« Postopek izbora hotelske verige bo znan v prvem četrtletju prihodnjega leta, zaradi varovanja poslovnih interesov pa konkretnih informacij ne dajejo.


V novem Šumiju tudi stanovanja in trgovine


Znano pa je, da v pritličju centra Šumi načrtujejo trgovsko-gostinski del, kjer bodo na voljo prostori v velikosti od 200 do 4000 kvadratnih metrov. V južnem delu bodo v šestih nadstropjih stanovanja s pogledom na grajski grič, Rožnik in Barje. Prestižna stanovanja bodo na voljo v velikosti od 60 do 165 kvadratnih metrov, v severnem delu objekta pa bo omenjeni šestnadstropni sodobni mestni hotel. Na vprašanje, koliko znaša ocenjena vrednost investicije centra Šumi, pa je Gostiša odgovoril le, da za dokončanje objekta potrebujejo dodatnih 35 milijonov evrov.


Atower bo imel še enkrat več sob kot Intercontinental


Zlatarna Celje, ki v neposredni bližini hotela Intercontinental na severnem delu Slovenske ceste gradi hotel Atower s štirimi zvezdicami in pol oziroma štirimi zvezdicami superior, bo za gradnjo namenila 40 milijonov evrov. Kot je poleti za Delo povedal Bojan Albreht, večinski lastnik Zlatarne Celje, bodo dela predvidoma začeli še jeseni, hotel naj bi bil visok 80 metrov, po naših informacijah pa bo imel 351 hotelskih sob. Za primerjavo: hotel s petimi zvezdicami Intercontinental ima okoli 180 sob. Zanimalo nas je, kaj se trenutno dogaja z načrtovano gradnjo, vendar Albreht včeraj ni bil dosegljiv.

Medtem ko se investitorji pospešeno pripravljajo na gradnjo hotelov v središču prestolnice, so pred dnevi v hotelu Union že začeli sanacijo po julijskem požaru na ostrešju hotela. Po besedah Mateja Rigelnika, izvršnega direktorja Union hotelov, so že izbrali izvajalca del, ocenjena vrednost sanacije pa naj bi znašala od 300.000 do 400.000 evrov.


Jamnik: Gradnjo novih hotelov podpiram


»Ker bo novi hotel v Šumiju imel tri zvezdice, je to zelo dobro, saj bodo tako različne kategorije hotelov razpršene po mestu oziroma ne bodo vsi hoteli v središču Ljubljane imeli štiri zvezdice. V podjetju so dobro raziskali trg in ugotovili, kje še lahko raste in se razvija. In to so zagotovo hoteli s tremi zvezdicami,« ocenjuje Gregor Jamnik, prvi mož hotelov Slon in City. Ob tem pa opozarja, da je lokacija tega hotela preveč prestižna, da bi imel le tri zvezdice. Sicer pa gradnjo novih hotelov v Ljubljani pozdravlja.

Komentarji: