Za tri komplekse MOL pričakuje poldrugi milijon

Prodaja mestnih nepremičnin: Naprodaj so za zdaj še zasedeni poslovni prostori v Šiški, Črnučah in Mostah
Fotografija: Stavba na Frankopanski 5, kjer je sedež Zveze potrošnikov Slovenije. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Stavba na Frankopanski 5, kjer je sedež Zveze potrošnikov Slovenije. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – MOL je pred nekaj dnevi razpisala javne dražbe za tri večje poslovne prostore na Frankopanski, Letališki in Brnčičevi. Pri tem je zanimivo, da v vseh treh primerih ti niso prazni, temveč jih zasedajo mestni najemniki. Kljub temu pa je izhodiščna cena za vsak kompleks skoraj pol milijona evrov.

Občina, ki pričakuje, da bo s prodajo na opisanih treh lokacijah zaslužila vsaj poldrugi milijon evrov, je javne dražbe objavila 26. julija, potencialnim kupcem pa zaradi dopustov dala na razpolago precej več časa kot ponavadi. Rok za prijavo namreč poteče šele 6. septembra, ko bodo ponudbe tudi javno odpirali.


Zveza potrošnikov na prepihu


Med vsemi poslovnimi prostori je najzanimivejši kompleks v Frankopanski ulici 5. V objektu, ki je tudi pod spomeniško zaščito, kot najemnik posluje Zveza potrošnikov Slovenije. Naprodaj je celotna stavba, poslovni prostori v njej pa imajo skupno površino 343 kvadratnih metrov. Kot piše v opisu, sta v njej dva najemnika, ki imata najemni pogodbi za nedoločen čas (ZPS kot večja najemnica ima v njej zapisan tudi enoletni odpovedni rok). Kljub temu da gre za več desetletij star objekt, pa MOL zanj kljub temu pričakuje 497 tisočakov (najbrž zaradi odlične lokacije tik ob parku Tivoli) oziroma 49.700 evrov varščine. Morebitni kupec bo moral k temu prišteti še dvoodstotni davek na promet nepremičnin.
Stavba na Frankopanski 5, kjer je sedež Zveze potrošnikov Slovenije. FOTO: Matej Družnik
Stavba na Frankopanski 5, kjer je sedež Zveze potrošnikov Slovenije. FOTO: Matej Družnik


Izjava ZPS


Na Zvezi potrošnikov Slovenije so povedali, da jih je MOL o nameravani izvedbi dražbe objekta na Frankopanski 5 obvestila sredi junija. Nad potezo so bili presenečeni, saj ZPS poslovne prostore v njem uporablja že dobrih 22 let in za njihovo uporabo ves čas plačuje najemnino. V teh letih so skupaj plačali precej več, kot je izklicna cena objekta, pred vselitvijo maja 1996 pa so v njegovo prenovo vložili tudi precej denarja. Z občino kot lastnico objekta imajo sklenjeno najemno pogodbo za nedoločen čas. Lastnih sredstev za odkup prostorov, ki so za povrh spet potrebni precejšnje obnove, ZPS nima, zato upa, da bo z MOL našla skupni jezik, da bo njeno delo lahko nemoteno potekalo tudi naprej. Pri tem izpostavlja, da ZPS med drugim že dvajseto leto izvaja tudi program brezplačnega svetovanja s področja pravic pacientov skupaj z oddelkom za zdravstvo in socialno varstvo MOL.


Kaj bo z društvi?


Največji kompleks pa je tisti na Letališki 33 (v nekdanjem Gradisovem objektu delujejo podjetja FAM, Strabag, CING, JBL, pa Društvo civilnih invalidov vojn Slovenije, društvo Žarek upanja, Atletska zveza Slovenije ...). Skupaj meri skoraj 613 kvadratnih metrov, sestavlja pa ga kar 22 manjših pisarn, ki so med seboj povezane s skupnim hodnikom. A tudi v tem primeru je 10 pisarn zasedenih, le 12 pa prostih. Med prvimi pa so celo taki, ki imajo z občino sklenjene pogodbe za brezplačno uporabo za določen čas.
Zanj MOL zahteva 499 tisočakov, pred odpiranjem ponudb pa je treba nakazati 10-odstotno varščino.

Za isto izhodiščno ceno pa občina prodaja tudi tri samostojne enote v stavbi na Brnčičevi 11 v industrijsko-poslovni coni Črnuče. V pritličju in nadstropju tako prodaja več prostorov s skupno površino 502 kvadratna metra, pri čemer je eno od njih skladišče, v drugih dveh pa so pisarne in poslovni prostori s storitvenimi dejavnostmi. V vseh primerih ima občina z njimi sklenjene najemne pogodbe (dve od teh sta v brezplačni uporabi za določen čas).

V vseh primerih prostore prodajajo brez opreme. Če bodo prodani, najemnike čaka precej negotova usoda (najverjetneje zaradi višje najemnine ali morda zahtevka za izpraznitev prostorov), občino pa iskanje nadomestnih prostorov za najemnike, ki so imeli prostore v brezplačni uporabi zaradi narave svojega dela v javno korist ali neprofitnega statusa.

Komentarji: