Pravoslavci čakajo na cerkev

Koprski paroh pričakuje gradbeno dovoljenje, občini se ne mudi
Fotografija: Včeraj so posvetili zemljišče za gradnjo pravoslavne cerkve v Kopru. Foto Nataša Čepar
Odpri galerijo
Včeraj so posvetili zemljišče za gradnjo pravoslavne cerkve v Kopru. Foto Nataša Čepar

»Posvetitev zemljišča, kjer bo stala cerkev, je skladna s pravoslavno liturgijo. Nanj smo postavili tudi križ, ki ga bomo pozneje vgradili v oltar,« je povedal paroh koprske pravoslavne cerkve Dejan Mandić. Če bi jim koprska občina prižgala zeleno luč, bi gradbeno dovoljenje lahko pridobili v nekaj mesecih. Občini pa se pod novim županom, kot kaže, ne mudi.

Zemljišče za gradnjo pravoslavne cerkve med koprskim nakupovalnim centrom Planet Koper in avtobusno postajo so posvetili včeraj. Dogodka se je udeležil zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije in drugi pravoslavni verski dostojanstveniki, povabilu pa se je odzval tudi župan Aleš Bržan. Prav od nove občinske oblasti bo odvisno, ali bodo pravoslavni verniki kmalu dočakali svojo novo cerkev.


 

Podpora da, vendar …


Na koprski občini so nam povedali, da je nekdanji župan Boris Popovič, na pobudo koprske pravoslavne cerkve podpisal sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za versko-kulturni center že pred dobrim letom, občina pa je zemljišče, predvideno za gradnjo pravoslavne cerkve, prodala podjetju KPL na javni dražbi novembra lani. Dražitelj je približno 1500 kvadratnih metrov veliko parcelo kupil po izklicni ceni 152.000 evrov. Podjetje KPL lastniško obvladuje srbski poslovnež Mladen Milanović Kaja.

Obreda so se udeležili tudi (z leve proti desni) koprski župan Aleš Bržan, njegov predhodnik Boris Popovič in donator zemljišča Mladen Milanović Kaja. Foto Nataša Čepar
Obreda so se udeležili tudi (z leve proti desni) koprski župan Aleš Bržan, njegov predhodnik Boris Popovič in donator zemljišča Mladen Milanović Kaja. Foto Nataša Čepar


»Novi koprski župan se je v zvezi s tem projektom že sestal s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Kopru ter jim izrazil podporo pri delovanju in realizaciji projekta. Ker je to zahteven projekt v neposredni bližini območij, na katerih bodo v prihodnjih letih nastale večje prostorske spremembe, so sogovorniki sklenili, da se bodo v zvezi z umestitvijo objekta v prostor v prihodnjih mesecih spet sestali,« so navedli v občinski službi za stike z javnostjo.
 

»Slabo sporočilo«


»Tega zemljišča ne bi kupili, če ne bi dobili zagotovil, da na njem lahko zgradimo cerkev,« je dejal paroh Dejan Mandić. O donatorju, ki je v njihovem imenu kupil zemljišče in ga daroval zagrebško-ljubljanski metropoliji, je dejal, da gre za globokega vernika, ki je zgradil ali omogočil gradnjo več cerkvenih objektov.




»Nenavadno bi se mi zdelo, da je bilo prej tam mogoče graditi cerkev, zdaj pa, da bi se, ko se bliža čas gradnje, to lahko spremenilo. Če se bo to res zgodilo, bo to zelo slabo sporočilo pravoslavnim vernikom v Sloveniji in Srbom v Sloveniji nasploh. Dejstvo je, da imate Slovenci pri nas veliko več naložb kot mi pri vas in da ste pri nas lepo sprejeti. Ne vidim nobenega razloga, da podobnega sprejema ne bi bili deležni srbski vlagatelji v Sloveniji,« nam je povedal Mladen Milanović Kaja.

Napis, ki v Kopru napoveduje gradnjo pravoslavne cerkve. Foto Nataša Čepar
Napis, ki v Kopru napoveduje gradnjo pravoslavne cerkve. Foto Nataša Čepar


»Pravoslavni verniki v Kopru potrebujejo novo cerkev, saj imamo v slovenski Istri okoli tisoč pravoslavnih družin,« meni paroh Mandić. To bi bila tudi prva pravoslavna cerkev, zgrajena po drugi svetovni vojni v Sloveniji. Pravoslavna cerkev v Kopru zdaj domuje v katoliški cerkvi sv. Marte na Giordanovem trgu, nasproti koprskega pokrajinskega arhiva.

Preberite še:

Komentarji: