Da je Leljak župan, je dobra novica za upnike

Večina njegove plače bo šla za poplačilo grehov; med upniki je tudi občina Radenci, kjer je župan.
Fotografija: Novi župan Roman Leljak kljub breposelnosti, dokler ni bil izvoljen, ni bil brez dela. Kot pravijo, je polno zaseden s pisanjem knjig in predavanji o polpretekli zgodovini. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Novi župan Roman Leljak kljub breposelnosti, dokler ni bil izvoljen, ni bil brez dela. Kot pravijo, je polno zaseden s pisanjem knjig in predavanji o polpretekli zgodovini. FOTO: Oste Bakal

Murska Sobota – Razvpiti Roman Leljak, stari znanec sodišč, ki je s slabimi 53 odstotki glasov podpore v drugem krogu postal župan občine Radenci, bo v tem mandatu edini župan v osebnem stečaju. To sicer ni prvi takšen primer v Sloveniji; ta »čast« je v iztekajočem se mandatu pripadla županu Zavrča Miranu Vuku.

Leljaka so v osebni stečaj privedli grehi iz preteklosti. Zaradi več goljufij je kar nekaj časa preživel tudi za zapahi. Njegovi nečedni posli imajo dolgo brado, saj segajo v leto 1993, ko je pri dveh avstrijskih bankah v imenu domnevnih slovenskih posojilojemalcev pridobil posojila v vrednosti 54.000 evrov, denar pa je pospravil v svoj žep. A to ni bila edina goljufija, ki so mu jo dokazali. Kot direktor podjetja Avto Ideal je med junijem 1995 in septembrom 1996 ogoljufal 448 vlagateljev in jih oškodoval za 960.000 evrov. Zaradi goljufij je bil pravnomočno obsojen in je moral leta 2008 za zapahe. Obsojen je bil na tri leta in osem mesecev zaporne kazni.
 

Leljakov upnik tudi občina Radenci


Po prestani zaporni kazni so upniki proti njemu sprožili postopke, zato je sodišče leta 2015 razglasilo njegov osebni stečaj. Leljakovi dolgovi so zaradi obresti narasli na 7.967.660 evrov, pri čemer glavnica znaša 2,25 milijonov evrov. Med osebami in podjetji, ki naj bi jih Leljak oškodoval, so tudi Terme 3000, kjer si je domnevno z nakupom preko naročilnice zagotovil sto vstopnic, ki jih naj ne bi plačal, s čimer naj bi si ustvaril protipravno premoženjsko korist v vrednosti 144.000 takratnih tolarjev.
Leljak je pred časom zaprosil za odpust obveznosti, a je bila njegova vloga zavrnjena, nam je povedal njegov stečajni upravitelj Matija Vičar. Kot pravi, naj bi že v kratkem stekli postopki za konec osebnega stečaja. Ali se bo to zgodilo še pred nastopom Leljakovega županskega mandata, pa v tem trenutku še ni znano.

Pri vsej zgodbi je morda še najbolj ironično, da je med upniki, ki jim Leljak dolguje denar, tudi občina Radenci, ki jo bo kot župan vodil naslednja štiri leta. Ne glede na Leljakovo preteklost pa je njegova izvolitev za župana, ki še vedno odmeva v javnosti, dobra novice za upnike. Ti lahko namreč zdaj zaradi plače, ki jo bo prejemal, računajo na vsaj delno poplačilo dolgov. Kot je razvidno iz poročila stečajnega upravitelja, je bil Leljak od aprila 2016 brezposeln in brez stalnih prejemkov. Kljub vsemu pa polno zaseden s pisanjem knjig in predavanji na temo polpretekle zgodovine. Ravno te dni se mudi v Avstraliji, zato ga tudi nismo mogli priklicati za komentar.


 

Županska plača dobre tri tisočake


Z nastopom županske funkcije bo Leljaku pripadala redna plača. Po pravilniku o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev občine Radenci bo uvrščen 51. plačni razred, kjer je določena plača 3129,66 evra bruto oziroma 1895,19 evra neto, pri čemer dodatki še niso všteti. Dejansko bo na račun prejel precej nižje plačilo. Kot nam je povedal stečajni upravitelj, bo Leljak prejemal minimalno plačo, ki trenutno znaša dobrih 840 evrov bruto, razlika pa bo šla za poplačilo dolgov do upnikov.
Teh je skupno štiriindvajset, poleg občine Radenci je med njimi tudi Mestna občina Maribor. Največ denarja bo šlo za odplačilo dolga do Društva za varstvo upnikov, ki skupaj z obrestmi znaša kar 6,62 milijona evrov.

Kljub vsemu so občanke in občani Radencev Leljaka izvolili za župana. Sam pravi, da je treba gledati v prihodnost. »Grehi so življenjski, mnogi jih naredijo, ampak največjih greh je, če jih ponavljaš in se iz njih ničesar ne naučiš,« je med župansko kampanjo povedal Leljak.

Komentarji: