Predstavitvena informacija

13 vinorodnih dežel počitniške Nemčije

Niso samo Slovenci tisti, ki pridelujemo vrhunska vina – tudi Nemčija ima na tem področju veliko ponuditi.
Fotografija: Vinska pokušina v kleti am Stein v Würzburgu © DZT Foto Jens Wegener
Odpri galerijo
Vinska pokušina v kleti am Stein v Würzburgu © DZT Foto Jens Wegener

Trte rastejo v kar 13 vinorodnih deželah. Te so izjemno raznolike in obiskovalce privabljajo s pestro ponudbo in prepletom kulture in narave ter seveda žlahtne kapljice.

Raj za rdeče vino je vinorodna dežela Ahr. S skoraj 1500 urami sonca na leto ima vinska trta tu optimalne razmere za rast. Poleg tega tla čez dan absorbirajo toploto in jo ponoči dajejo trti. Razgibana pokrajina vinarjem otežuje delo, vendar se njihov trud bogato poplača, saj tam nastajajo vrhunska vina. Pohodniki se lahko veselijo čudovitih razgledov na 35-kilometrski vinski poti, ki poteka skozi številne vinogradniške vasice. Najpomembnejše sorte grozdja: modri pinot, portugalka, dornfelder in frühburgunder (pinot noir précoce).
Vinorodni okoliš Ahr © DZT Foto Deutsches Weininstitut
Vinorodni okoliš Ahr © DZT Foto Deutsches Weininstitut

Kaj pravite na edinstveno 400-kilometrsko vinsko razvajanje v vinorodni deželi Baden? Z domala sredozemskimi temperaturami in rodovitno zemljo se Baden uvršča med najboljše vinorodne dežele v Evropi. Tamkajšnja pokrajina je precej raznolika, zato se v njej pridelujejo zelo različna vina. Regija je še posebej zanimiva zaradi naravne raznovrstnosti in neštetih vinogradniških vasic ter zgodovinskih mest, kot so Heidelberg, Konstanca, Baden-Baden in Freiburg. Najpomembnejše sorte grozdja: rizvanec, rizling in postič na severu, modri pinot in rizling v Ortenauu ter burgundski vini rdeči pinot (roter Burgunder) in beli pinot na jugu.
Grad Heidelberg, mestno središče in reka Neckar © DZT Foto Markus Pioro
Grad Heidelberg, mestno središče in reka Neckar © DZT Foto Markus Pioro

Kdor ima rad preplet tradicije in sodobnosti, bo na svoj račun prišel v frankovski vinorodni deželi. Zlasti rizvanec, najpogostejša sorta grozdja v Frankovski, med tamkajšnjimi mladimi vinarji doživlja pravo renesanso. Ponuja ga namreč marsikatera sodobna in prefinjena vinoteka. Če se podate po kolesarski poti ob Majni, boste odkrili tudi čudovito pokrajino s številnimi zgodovinskimi kraji. Pohodniki boste na panoramskih poteh uživali ob neverjetnih razgledih. Najpomembnejše sorte grozdja: rizvanec, zeleni silvanec in regionalna posebnost bacchus.
Pekarna Frankenwinheim Bäckerei Schmitt, seminar peke kruha in pokušina vina © DZT Foto Benedikt Steinle/antonia Kögl
Pekarna Frankenwinheim Bäckerei Schmitt, seminar peke kruha in pokušina vina © DZT Foto Benedikt Steinle/antonia Kögl

Vinorodno deželo Hessische Bergstraße, eno od najmanjših nemških vinorodnih dežel, poleg vinogradov zaznamujejo mandljevci, marelice in magnolije. Ob divjačini in postrveh iz Odenwalda ter kozarcu dobrega vina se človek tu hitro počuti kot doma. Tu je tudi prelepa pohodniška pot Bergstraßer Weinlagenweg, ki vodi skozi vinograde, poleg informacij o vinogradništvu in sortah grozdja pa ponuja tudi panoramske razglede na Odenwald in Rensko nižino. Najpomembnejše sorte grozdja: rizling, rizvanec ter sivi in modri pinot.
Bensheim-Auerbach v vinorodnem okolišu Hessische Bergstraße © DZT Foto Deutsches Weininstitut
Bensheim-Auerbach v vinorodnem okolišu Hessische Bergstraße © DZT Foto Deutsches Weininstitut

Srednjerenska vinorodna dežela: razgibani skalni grebeni doline Rena ustvarjajo impresivno pokrajino, a je zaradi njih delo v vinogradu izčrpavajoče, pridelka pa malo. Vendar je kakovost izjemna – zato je to dežela vrhunskih vin. Obiskovalci uživajo v romantični pokrajini, posejani z gradovi in zaspanimi vinogradniškimi vasicami; posebno priljubljeni so pohodi po poti Rheinsteig in prireditev Ren v plamenih (Rhein in Flammen), ki jo poleti pripravijo večkrat. Najpomembnejše sorte grozdja: rizling, rizvanec, kerner in modri pinot.
Rheinsteig, pogled na grad Pfalzgrafenstein © DZT Foto Dominik Ketz
Rheinsteig, pogled na grad Pfalzgrafenstein © DZT Foto Dominik Ketz

Dvatisočletno kulturo pridelave in uživanja vina boste doživeli v vinorodni deželi Mozele. Vinska regija ob reki Mozeli je najstarejša nemška vinorodna dežela in največja vinorodna dežela s strminami. Pobočja, ki se nagibajo proti jugu ali jugozahodu, so za trto in redke živali nadvse ugoden življenjski prostor. Rizling, pridelan na območju Mozele, Saarja in Ruwerja, zato spada med najboljša bela vina na svetu. Odlikujeta ga globok okus in sorazmerno nizka vsebnost alkohola, zato je to izjemno kakovostno poletno vino. Posebnost te vinorodne dežele je tudi pridelava elblinga. To avtohtono sorto grozdja so menda gojili že Rimljani. Najpomembnejše sorte grozdja: rizling, rizvanec, elbling, kerner, beli in modri pinot ter dornfelder.
Bernkastel-Kues, kolesarjenje v vinorodnem okolišu Mozele © DZT Foto Günter Standl Www.guenterstandl.de
Bernkastel-Kues, kolesarjenje v vinorodnem okolišu Mozele © DZT Foto Günter Standl Www.guenterstandl.de

Zelena narava, romantične rečne doline in impozantne skalne formacije – vse to in še več boste našli v vinorodni deželi Nahe na jugozahodu Nemčije. Zaradi blagega podnebja tamkajšnja vina dozorijo zgodaj in razvijejo prijetno kislost. Poleg tega so za to vinorodno deželo značilna raznolika tla – zato tu gojijo zelo različne sorte grozdja, vseeno pa s četrtino pridelovalne površine prevladuje rizling. Obiskovalci lahko vinogradništvo te regije spoznate na vožnji po vinski poti Nahe, na turi po kolesarski stezi Naheradweg ali na pohodu po vinski poti Ren–Nahe. Kakor koli se boste odločili, preplet pokrajine, idiličnih krajev in vinogradov bo zares posebno doživetje. Najpomembnejše sorte grozdja: rizling, rizvanec, kerner, zeleni silvanec ter beli in sivi pinot.
Vinorodni okoliš Nahe © DZT Foto Deutsches Weininstitut
Vinorodni okoliš Nahe © DZT Foto Deutsches Weininstitut

Pfalška vinorodna dežela ob reki Mozeli je s približno 5000 hektarji obdelovalnih površin največja proizvajalka rizlinga na svetu. Hkrati je tudi vinorodna dežela z največ rdečega vina – rdeče sorte tu zasedajo kar 40 odstotkov obdelovalnih površin. Vinograde skrbno obdeluje 3000 vinarskih družin. Polovica družinskih podjetij prideluje svoje vino, ki ga je mogoče kupiti neposredno na kmetiji; tako na Pfalškem resnično ne manjka priložnosti za pokušino vina. Najboljši način za raziskovanje Pfalške ponuja Nemška vinska pot – najstarejša tovrstna pot na svetu. Vinorodno regijo med Pfalškim gozdom in Renom lahko raziščete tudi peš ali s kolesom na kateri od tamkajšnjih kolesarskih in pohodniških poti. Najpomembnejše sorte grozdja: rizling, rizvanec, kerner, zeleni silvanec ter beli in sivi pinot.
Pfalška vinorodna dežela, pfalška specialiteta s klobaso © DZT Foto Jack Senn Jacksenn
Pfalška vinorodna dežela, pfalška specialiteta s klobaso © DZT Foto Jack Senn Jacksenn

V vinorodni deželi Rheingau se boste počutili kot v raju. Samostani in gradovi v okrožju Rheingau se čudovito zlijejo s pokrajino, poleg tega pa so jo tudi pomembno zaznamovali. Menihi so tu namreč stoletja gojili vino in s tem soustvarjali kulturno krajino. Tudi tu prevladuje rizling, ki ga najraje gojijo na razširjenih puhličastih tleh. Poleg tega različne vrste tal omogočajo pridelavo širokega nabora sort: od mineralno bogatih vin z območja Lorcha in rdečih vin, pridelanih na rdečem glinastem skrilavcu na območju Assmanhausna, do robustnih vin, pridelanih na kvarcitu na območju Rüdesheima. Najpomembnejši sorti grozdja: rizling in modri pinot.
Vinorodna dežela Rheingau, dvorec Oestrich-Winkel Schloss Vollrads © DZT, Foto Deutschland Abgelichtet Medienproduktion
Vinorodna dežela Rheingau, dvorec Oestrich-Winkel Schloss Vollrads © DZT, Foto Deutschland Abgelichtet Medienproduktion

Največja nemška vinorodna dežela je Rheinhessen. Tam ljudje radi počnejo stvari nekoliko drugače. Tu je namreč veliko mladih vinarjev, ki jih odlikujeta dinamičnost in izvrsten občutek za dobra vina. Združenja, kot sta Message in a Bottle in Ecovin, skrbijo za inovativnost in okusna presenečenja. Tamkajšnji vinarji so odlični v tem, da vzamejo preizkušene recepte in jim dajo nov, sodoben pridih. Zeleni silvanec, tradicionalna sorta te dežele, je tako spet v porastu, vse pomembnejše pa postaja tudi ekološko vinogradništvo. Najpomembnejše sorte grozdja: rizvanec, rizling, zeleni silvanec ter beli in sivi pinot.
Gau-Odernheim, vinorodna dežela Rheinhessen © DZT Foto Deutsches Weininstitut
Gau-Odernheim, vinorodna dežela Rheinhessen © DZT Foto Deutsches Weininstitut

Prostrane pokrajine z vinogradi, strmimi terasami, stoletja starimi suhimi zidovi in romantičnimi zidanicami zaznamujejo regijo Saale-Unstrut, najsevernejšo vinorodno deželo v Nemčiji. Zmerno podnebje, vrsta tal, načrtno uravnavanje donosa in strokovno znanje vinarjev ustvarjajo značilna, večinoma suha vina visoke kakovosti. To regijo boste najbolje spoznali, če se odpravite po vinski poti Saale-Unstrut, Poti romantike (Straße der Romanik) ali Nebeških poteh (Himmelswege). Najpomembnejše sorte grozdja: rizvanec, beli pinot, zeleni silvanec in rizling.
Freyburg grozdje, vinorodni okoliš Saale-Unstrut © DZT Foto Felix Meyer
Freyburg grozdje, vinorodni okoliš Saale-Unstrut © DZT Foto Felix Meyer

Saška vinorodna dežela – preprosto edinstvena. To je najbolj severovzhodna vinorodna dežela v Nemčiji in ena najmanjših v Evropi. Njena posebnost so majhni parcelirani vinogradi, ki jih obdeluje več kot 3000 malih vinogradnikov. Saško vino po vsej Nemčiji velja za redko specialiteto in ga običajno lahko dobite le v tej regiji. Ta posebna vina točijo v rustikalnih, slovenskim osmicam podobnih straußenwirtschaften, našli pa jih boste tudi na vinskih kartah vinotek in luksuznih restavracij. Kljub svoji majhnosti se saška vinorodna dežela ponaša z bogato izbiro vin. Tam pridelujejo veliko različnih sort grozdja; samo tam denimo še pridelujejo zlati rizling. Najpomembnejše sorte grozdja: rizvanec, rizling, beli in sivi pinot ter traminec.
Dresden-Pillnitz, Saška vinorodna dežela © DZT Foto Deutsches Weininstitut
Dresden-Pillnitz, Saška vinorodna dežela © DZT Foto Deutsches Weininstitut

Če radi pokušate rdeča vina, je prava izbira za vas vinorodna dežela Württemberg. Württemberg je znan po pestrosti vinskih sort. Modro frankinjo in trollinger gojijo skoraj izključno v tej deželi. Iz Württemberga prihajajo tudi številne nove sorte, pomembne za nemško vinogradništvo. Tam denimo izvira dornfelder, ki ga danes gojijo po vsej Nemčiji; trenutno se tam sadijo tudi »nove« rdeče sorte acolon, cabernet dorio, cabernet mitos in cabernet dorsa. V osrčju regije leži dolina Neckar z zaščitenim podnebjem. Regijo lahko z avtomobilom raziščete po württemberški vinski poti. Najpomembnejše sorte grozdja: trollinger, rizling, črni rizling, modra frankinja in modri pinot; regionalni posebnosti sta žametovka in frühburgunder (klevner).
Eberbach, kolesarska pot Neckartalradweg © DZT Foto Andreas Held
Eberbach, kolesarska pot Neckartalradweg © DZT Foto Andreas Held

S pohodniškimi čevlji, z ladjo, na dveh ali povsem lagodno na štirih kolesih – nemške vinorodne dežele lahko raziščete na veliko načinov in čisto mogoče je, da vam en obisk ne bo zadoščal! V povezavi z nemškim vinskim turizmom so bile zasnovane številne zanimive poti s posebnimi nastanitvami in informacijami o prireditvah. Obiskovalce tako v vsaki regiji pričakujejo rustikalne, slovenskim osmicam podobne straußenwirtschaften, vinski festivali, odlični koncerti in znamenitosti.
Dovolite si sanjariti o potovanju po nemških vinorodnih deželah in penečem se rizlingu ali cvetlični noti modrega pinota.

Nemčija počitniška dežela; Foto DZT
Nemčija počitniška dežela; Foto DZT