Bi dopustovali tukaj? Obljubljajo »poletni strup za civilizacijski stres«

Pine Beach Pakoštane: Bungalovi iz trsja, obroki v samopostrežni restavraciji in številne športne aktivnosti.
Fotografija: Organizirana morska vadba za goste. FOTO: Milan Ilić
Odpri galerijo
Organizirana morska vadba za goste. FOTO: Milan Ilić

V precej velikem turističnem naselju Pine Beach Pakoštane je pogosto slišati slovenščino. Naselje leži 30 kilometrov južno od Zadra, nedaleč od Biograda na moru. Ob azurno modrem morju in pod zimzelenimi drevesi stojijo številne hišice, ki so del velikega in edinstvenega turističnega naselja, kakršno bi prej pričakovali na otokih Oceanije kakor pa ob Jadranu.

Turisti v Pine Beachu Pakoštane so večinoma (večkratni) povratniki, saj jim je zelo všeč koncept »all inclusive«. Vendar ne spijo v hotelskih sobah, ampak so jim na voljo preprosti bungalovi, ki spominjajo na hišice Francoske Polinezije. Tudi hišice v Pine Beachu so iz trsja s šilasto streho na vrhu. Speče ščitijo pred dežjem (čeprav v tem delu Jadrana ta redko pada), v njih pa ni ne vode ne elektrike. Vsakega gosta čakata v bungalovu zgolj postelja s posteljnino in omarica. Vrata se zaklepajo z obešanko.Hišice s šilasto streho speče ščitijo pred dežjem, v njih pa ni ne vode ne elektrike. FOTO: Milan Ilić
Hišice s šilasto streho speče ščitijo pred dežjem, v njih pa ni ne vode ne elektrike. FOTO: Milan Ilić


Avantgardna ideja v tradicionalnem okolju


Pred dvema letoma smo na tradicionalni ljudski slovesnosti Materine užance (Materini običaji) v Pakoštanih preizkusili specialitete, kot so pršut, sir, njoki, čućki, hobotnice na lešo, fritule, kroštule in mendule v sladkorju, ter si ogledali razstavo fotografij o nastanku in razvoju turističnega naselja od začetka 60. let. Doživeli smo sociološki šok. Šlo je namreč za trk modernega kapitalističnega podjetništva z lokalnim, kmečkim prebivalstvom, ki pred tem ni doživelo industrializacije, še manj pa inovativne turistične ponudbe za čedalje premožnejši mestni sloj zahodne Evrope.

Jugoslavija je v 50. letih dosegala gospodarsko rast, saj je Tito na zunanjepolitičnem področju sedel na dveh stolih in snoval tretjega: obnovil je dobre odnose s Sovjetsko zvezo, razvil sodelovanje z Zahodom ter se pripravljal, da zbere skupaj neuvrščene države. Jugoslavija je postajala vse bolj zanimiva. Leta 1960 se je Belgijec Gérard Blitz iz družine brusilcev diamantov in vrhunskih vaterpolistov domislil, da bi v Pakoštanih zgradil še eno naselje Club Méditerranée.

Desetletje pred tem je Blitz v mestu Alcadia na severu španske Majorke uredil prvo poceni turistično naselje iz šotorov. Iz tega je nastalo podjetje Club Méditerranée (pozneje Club Med), katerega poznejša naselja so bila večinoma iz trsja in so ležala ob morski obali. Sanitarni prostori so skupni, dodana je tudi bogata športno-rekreativna ponudba. Blitz si je vse skupaj zamislil kot »protistrup za civilizacijo«. Club Med ima danes širom po svetu okoli 75 tovrstnih naselij. Novi kitajski lastnik gradi nova naselja na Kitajskem, Japonskem in še drugod.

Na podlagi Blitzeve izvirne ideje ter s sodelovanjem francoskega podjetja Club Méditerranée in zadrskega podjetja Turisthotel je nastalo turistično naselje Club Méditerranée Pakoštane. Menda je Tito osebno dal dovoljenje za posel, saj je spoštoval Blitza kot pripadnika francoskega odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno. V tistih časih je bilo tujim podjetjem v Jugoslaviji prepovedano samostojno poslovati, zato je operativno poslovanje v Pakoštanih vodil Turisthotel, Club Méditerranée pa je skrbel za koncept počitnikovanja in vodil trženje. V začetku so bili gosti večinoma iz Francije in Italije. Tako kot drugje po svetu je imel tudi Club Med Pakoštane poseben koncept animiranja. Za zabavo gostov ter večerni program z lastnimi koreografijami je bil odgovoren celotni oddelek uslužbencev.

Globalna konkurenca in finančne težave so prisilile upravo kluba, ki jo je vodil Henri Giscard d'Estaing (sin nekdanjega francoskega predsednika), da je leta 2004 nekatera svoja naselja prodala. Z iztekom pogodbe je Club Med leta 2005 zapustil tudi Pakoštane.

Notranjost iz trsja zgrajenega bungalova. FOTO: Pine Beach
Notranjost iz trsja zgrajenega bungalova. FOTO: Pine Beach


Joga za mamo, šport za očeta, disko za otroke


Turistično naselje Pine Beach (kot se imenuje od leta 2011) je ohranilo osnovno zamisel in številne privlačne lastnosti Club Meda, saj ponuja sprostitev od vsakdanjega stresa. Organizirano je kot all inclusive resort z nastanitvijo v bungalovih iz trsja, obroki v samopostrežni restavraciji (poješ, kolikor hočeš) in številnimi športnimi aktivnostmi. Hrana je zelo dobra. Pred nekaj leti so uvedli še četrti obrok (popoldansko sadje) ter bistveno izboljšali ponudbo za zajtrk. Glede kosila in večerje ni bilo nikoli pripomb (ribe, raznovrstno meso, vegetarijanske, mediteranske, balkanske in druge specialitete …). Kuharji so bili med drugim na urjenju pri Branku Ognjenoviću, znanem kulinaričnem mojstru.

V zadnjih letih so bile zgrajene tudi dodatne sanitarije. Oddaljenost od hišice do najbližjih sanitarij je praviloma okoli 20 do 30 metrov. Ponoči sicer sveti nočna razsvetljava, a je za pot po vijugastih potkah vseeno potrebna baterijska svetilka. Največja naložba znotraj naselja je restavracija, velika pet tisoč kvadratnih metrov, ki sprejme 1200 ljudi. Zgradili so jo leta 2015 na podlagi projekta Dražena Juračića in Jelene Skorup, ki sta za projekt dobila številne strokovne nagrade. Združenje arhitektov Hrvaške jima je podelilo nagrado Bernardo Bernardi za najuspešnejšo stvaritev leta na področju oblikovanja in notranje ureditve. Solarni paneli na strehi restavracije grejejo vodo za celotno naselje.


Kot že ime pove, se naselje Pine Beach razteza na 18 hektarjih gozda alepskih borovcev ter enem kilometru obale pod koncesijo. V naselju je 560 bungalovov in 650 postelj (v enem bungalovu je od dve do pet postelj). Gostje nimajo dodatnih stroškov za ležalnike in sončnike, pa tudi ne za animacijske dejavnosti, skupaj z več kot 20 športno-rekreativnimi aktivnostmi. Te se ne dogajajo samo na vodi (jadranje, jadranje na deski, stoječe veslanje in drugo), ampak so tu tudi park dogodivščin za plezanje po drevju in z alpinistično steno, igrišče za tenis, lokostrelstvo, košarko ter namizni tenis, vse skupaj s pripadajočimi rekviziti. Zvečer vzamete v recepciji žogo za jutranjo košarko, ženske pa začnejo dan z uro joge. Popoldne množica ljudi na uri fitnesa, ki ga na obali vodi docentka fakultete za šport, skače po plitvem delu zaliva.

Majhne otroke lahko zjutraj in popoldne pustite za nekaj ur v varstvu. Zvečer pa si otroci in odrasli lahko v amfiteatru ogledajo kabaretne predstave. Pozneje je tu disko za otroke. Po polnoči zavlada tišina. Številnim staršem je všeč, da v nasprotju z drugimi kampi v naselju ni avtomobilov. Pine Beach je območje za pešce. Prevoz po naselju (za prtljago, posteljnino in smeti) opravljajo električni avtomobilčki.

Marko Špralja, vodja tržnih in informacijskih dejavnosti v Pine Beachu Pakoštane, nam zaupa, da so za gosti iz Slovenije najbolj številni turisti iz Italije, Nemčije, Avstrije in Češke. Pa seveda iz Hrvaške. Demografsko so najštevilnejše družine z otroki v prednajstniški dobi, doda Špralja, vendar prihajajo tudi številni mladi pari brez otrok in družine s starejšimi otroki.

Komentarji: