Elizabeta II. danes praznuje 92. rojstni dan.

Rojstni dan britanske kraljice bodo obeležili z velikim koncertom v dvorani Royal Albert Hall.
Fotografija: Kraljica sicer vsako leto rojstni dan praznuje dvakrat. Danes bodo obeležili dan, ko se je rodila, 9. junija pa bo imela še »uradni« rojstni dan. FOTO: Toby Melville/AFP
Odpri galerijo
Kraljica sicer vsako leto rojstni dan praznuje dvakrat. Danes bodo obeležili dan, ko se je rodila, 9. junija pa bo imela še »uradni« rojstni dan. FOTO: Toby Melville/AFP

Na koncertu, ki ga pripravlja britanska javna radiotelevizija BBC, bodo med drugim nastopili Tom Jones, Kylie Minogue, Shawn Mendes, Sting in Shaggy. Izvajali bodo glasbo iz različnih desetletij kraljičinega vladanja. Z velikim koncertom bo sicer kraljica prekinila tradicijo, po kateri rojstni dan običajno praznuje v krogu kraljeve družine.

Rojstni dan monarhinje z najdaljšim stažem v zgodovini Združenega kraljestva bodo obeležili tudi s topovskimi salvami, je na spletu poročal britanski časnik Daily Express.

Kraljica sicer vsako leto rojstni dan praznuje dvakrat. Danes bodo obeležili dan, ko se je rodila, 9. junija pa bo imela še »uradni« rojstni dan. Na uradnem praznovanju v prestolnici pripravijo parado v njeno čast, ki si jo kraljica skupaj z drugimi člani kraljeve družine ogleda z balkona Buckinghamska palače.

Kraljica je novembra lani skupaj s svojim soprogom, princem Philipom obeležila 70. obletnico poroke. Glede na visoko starost še vedno čil par se že nekaj časa postopoma umika iz javnega življenja. Kraljica ima sicer še veliko javnih nastopov, medtem ko se je njen soprog predlani upokojil. Nekaj obveznosti sta že predala drugim članom družine, predvsem prvorojencu, princu Charlesu in vnuku, princu Williamu.Prvi v vrsti za britanski prestol je prav Charles. Voditelji držav britanske skupnosti narodov Commonwealth so se v petek strinjali, da bo kraljico na čelu Commonwealtha nasledil njen sin. Željo, da bi jo nasledil Charles, je izrazila tudi kraljica.
Letošnje leto je sicer za britansko monarhijo precej pestro, saj naj bi v teh dneh britanski princ William in njegova soproga Kate dobila tretjega otroka. Predviden datum poroda je 23. april. William in Kate že imata štiriletnega sina Georgea in dveletno hčerko Charlotte.

19. maja pa se bo princ Harry v Windsorskem gradu poročil s svojo zaročenko, ameriško igralko Meghan Markle. Na poroko je kraljeva družina povabila 600 gostov. Zaročenca pa sta povabila tudi 2640 Britancev iz vse države, med katerimi bodo prostovoljci, šolarji in zaposleni pri kraljevi družini.
 

Komentarji: