Kevin se težko gleda

Macaulay Culkin, utelešenje filmskih božičnih vragolij, decembra trpi.
Fotografija: Rad je doma, a ne sam. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rad je doma, a ne sam. FOTO: Reuters

Mineva 28 let, kar so predvajali prvi film Sam doma, ki je z nadaljevanji vsa desetletja ostal stalnica, simbol decembrsko-božičnih dni. Veselijo se ga generacije otrok, samo nekomu povzroča nelagodje, glavnemu junaku prvih dveh delov, Macaulayu Culkinu, ki je tedaj obnorel svet, postal najstniški milijonar, zdaj ima 38 let.

»Minilo je 15 let, kar sem si zadnjič pogledal ta film. Veliko ljudi si ga želi ogledati z menoj, kar mi hkrati laska in me moti. Filma ne morem dojemati enako kot drugi, vedno imam pred očmi snemanje in vse, kar se je tedaj dogajalo.« Vse, kar je bilo za 10-letnika preveč.

Nenazadnje, v šestih letih je posnel kar 14 filmov. Velja za enega najpopularnejših otroških filmskih junakov v zgodovini sedme umetnosti.

Božični čas, se zaveda, je čas Macaulaya, filmskega Kevina, »zato te dni nerad hodim iz hiše in se skušam čim bolj izogibati ljudem.« Namesto zadovoljstva, ki mu ga je prinesla vloga navihanega, pogumnega dečka, dandanes, skoraj tri desetletja pozneje, čuti predvsem tesnobo.

Gotovo tudi zaradi posledic, ki mu jih je prinesla slava. Znano je, da ga je oče psihično in fizično trpinčil, Macaulay je padel pod vpliv mamil, se večkrat zdravil odvisnosti, bil na robu smrti. a se nekako izvlekel. Tudi zasebno mu ni šlo najbolje, po koncu osemletne zveze z igralko Milo Kunis je padel v hudo depresijo.

Zadnja leta mu gre bolje, živi z osem let mlajšo pevko in igralko Brendo Song, počasi pa se vrača tudi na filmsko sceno.

Komentarji: