Kraljevske poroke: od zadnjice do »napačnega« ženina

Čeprav so kraljevske poroke skrbno in do podrobnosti načrtovane, ne minejo brez spontanih trenutkov; od zdolgočasenih družic do napak, ki jih opazi ves svet. Manjkalo ni niti škandalov.
Fotografija: Pippa Middleton je zaslovela na poroki svoje sestre Kate s princem Williamom. FOTO: Phil Noble/Reuters
Odpri galerijo
Pippa Middleton je zaslovela na poroki svoje sestre Kate s princem Williamom. FOTO: Phil Noble/Reuters

Nekateri najbolj nepozabni trenutki s kraljevskih porok zagotovo niso bili načrtovani. Se spomnite male Grace van Cutsem, dekletca, ki je nosilo rože na poroki princa Williama in Kate Middleton? Tedaj triletna Grace je s svojimi grimasami – zmotil jo je hrup množice – na balkonu Buckinghamske palače zasenčila celo poljub med pravkar poročenima princem, njenim krstnim botrom, in njegovo Kate.


 
Grace se je očitno zgledovala po svojem botru, ki je leta 1986 na poroki svojega strica Andrewa s Sarah Ferguson ukradel pozornost. Štiriletni princ je na poroki zehal, pogledoval proti tedaj še ne dveletnemu bratcu Harryju in se smejal deklicam, ki so nosile cvetje. Med obredom je nevesta, ljubkovalno znana kot Fergie, naredila manjšo napako, ko je med izmenjavo zaobljub dvakrat ponovila Andrewovo srednje ime Christian.
 
Težave z imenom svojega izbranca je imela pet let prej tudi Diana. Mlada nevesta je večno zvestobo obljubila »napačnemu« ženinu, ko je zamenjala vrstni red imen princa Charlesa. Namesto da bi izgovorila ime Charles Philip Arthur George, je izgovorila ime Philip Charles Arthur George. To pa ni bil edini vzrok, da je Diano na poročni dan močno bolela glava. Nekaj minut pred poroko je očitno nervozna 19-letna nevesta po svoji obleki razlila celotno stekleničko parfuma, kar je na obleki pustilo velik madež. Nevesta je nato med poroko obleko držala na mestu, kjer je bil madež, da bi ga poskušala prikriti. Diani je bilo lahko v tolažbo, da se je zmotil tudi Charles, ko ji je pred svetom obljubil »tvoje dobrote« namesto »moje materialne dobrote«.


 
Na poroki Williama in Kate leta 2011 je veliko pozornosti požel tudi klobuček na glavi Williamove sestrične, princese Beatrice. Ekscentrični klobuk, ki so ga nekateri opisali kot presto, je Beatrice prodala na ebayju, denar – okoli 85.000 evrov – pa namenila v dobrodelne namene za otroke, ki so žrtve ustrahovanja.

Princesa Beatrice je ohranila smisel za humor in klobuk prodala na dražbi. FOTO: Toby Melville/Reuters
Princesa Beatrice je ohranila smisel za humor in klobuk prodala na dražbi. FOTO: Toby Melville/Reuters


Mala Grace in Beatrice pa nista edini, ki sta Kate na njen veliki dan vzeli nekaj pozornosti. Skoraj toliko kot nevesta in njena obleka sta odobravanje poželi njena družica, sestra Pippa Middleton, oziroma, natančneje, njena zadnjica. Na facebooku se je celo pojavila skupina Družba za hvaležnost za zadnjico Pippe Middleton, ki je štela 200.000 članov.


 
Sama poročna ceremonija je potekala brez težav, zataknilo – dobesedno – se je le, ko je William Kate s težavo nataknil prstan. Nevesta se je nagajivo smejala, princu pa je le uspelo natakniti prstan na očitno nekoliko zatekle prste.


 
Nekatere poroke modrokrvnežev pa so še pred velikim dogodkom zasenčili škandali, v primerjavi s katerimi je dogajanje okoli družine Meghan Markle prava malenkost
 
Poroka, ki je močno zamajala britansko kraljestvo, se je zgodila leta 1937. Da se je lahko poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson, se je kralj Edward VIII. odpovedal prestolu. Na prestol je sedel njegov mlajši brat, oče sedanje kraljice Elizabete II. Zaradi kaosa in škandala so poroko prestavili v Francijo, na njej pa ni bilo nobenega člana britanske kraljeve družine.


Poskus pobega in solze

 
Le nekaj tednov po Kate in Williamu sta se leta 2011 poročila monaški knez Albert in Južnoafričanka Charlene Wittstock. Monaška palača se je morala odzvati na govorice, da je Charlene poskušala kar trikrat pobegniti iz države. Enkrat naj bi se poskušala zateči na južnoafriško ambasado, drugič v Nico, tretjič pa z letalom, preden naj bi ji palača zasegla potni list. Poroka se je zgodila, nevesta pa je pred oltarjem potočila kar nekaj solz. Zlobni jeziki so govorili, da ne zaradi sreče.
 
Ostajamo v Monaku. Princesa Stephanie, sesta kneza Alberta, je imela dva nezakonska otroka s svojim telesnim stražarjem Danielom Ducruetom, zato je njen oče Rainier nejevoljno dovolil poroko. Vzela sta se leta 1995, leto preden so mladoporočenca fotografi zalotili, kako vara ženo z žensko, ki je osvojila naziv miss golih prsi Belgije.
 
Princ Ernst August Hanoverski, odtujeni mož monaške princese Caroline in bratranec britanske kraljice Elizabete II., je bil tako besen na svojega sina Ernsta Augusta mlajšega, da je pred njegovo poroko z modno oblikovalko Ekaterino Malyshevo javno nasprotoval poroki in se je niti ni udeležil. Vzrok? Ernst August je hotel nazaj gradove in družinsko premoženje, ki ga je med letoma 2004 in 2006 prejel njegov najstarejši sin iz prvega zakona (da bi se Ernst August izognil plačilu davkov), da bi tako ohranil enotnost družinske dediščine.

Komentarji: