Mandela, Castro, Kusturica ...

Južnoafričani srbskega režiserja Emirja Kusturico častijo kot prvaka človeštva.
Fotografija: Kusturica se je s svojimi deli dotaknil tudi Južne Afrike.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kusturica se je s svojimi deli dotaknil tudi Južne Afrike. FOTO: Reuters

Iz zasnežene vasice Drvengrad v Srbiji, ki jo je dal postaviti Emir Kusturica, je prišla novica o časti, ki je doletela tega svetovno znanega srbskega režiserja.

Ob koncu festivala Kustendorf, katerega ustanovitelj je, bo prejel nagrado južnoafriške humanitarne fundacije Mkiva. »Nagrada se menda imenuje prvak človeštva,« je povedal režiser.

Med dobitniki nagrade, ki so jo za posebne dosežke prvič podelili leta 1999, so pomembni svetovni politiki. Prvi jo je prejel predsednik Južne Afrike Nelson Mandela, med dobitniki so tudi pokojni švedski premier Olof Palme, kubanski voditelj Fidel Castro in venezuelski predsednik Hugo Chávez.

Kusturici bo nagrado izročil južnoafriški književnik in glasbenik Zolani Mkiva, ki je v Drvengrad prišel z besedami, da Kusturica ni le fenomen v Srbiji in na Balkanu, temveč tudi v Afriki. Izrazil je upanje, da jim bo ustvarjalec nekega dne vrnil obisk.

Pojasnil je, da so Kusturici podelili nagrado za vse, kar je doslej ustvaril, in zaradi dobrih zgodb, s katerimi se je dotaknil milijonov ljudi zunaj domovine, tudi v Južni Afriki.

Med številnimi gosti na festivalu, že enajstem po vrsti, sta tudi ameriški igralec Matt Dillon in srbski Slavko Štimac, ki je v Drvengradu prejel nagrado za življenjsko delo.

Komentarji: