Najvišje kulturno priznanje za videoigrice

Japonski poklon ustvarjalcu ikoničnih iger, kot so donkey kong, mario bros, star fox in the legend of Zelda
Fotografija: Šigeru Mijamoto je ustvaril ikonične franšize iger, kot so donkey kong, mario bros, star fox in the legend of Zelda.
Foto Wikipedija
Odpri galerijo
Šigeru Mijamoto je ustvaril ikonične franšize iger, kot so donkey kong, mario bros, star fox in the legend of Zelda. Foto Wikipedija

Japonskega oblikovalca videoiger Šigeruja Mijamota, ki je ustvaril ikonične franšize iger, kot so donkey kong, mario bros., star fox in the legend of Zelda, so na Japonskem nagradili z najvišjim državnim priznanjem na področju kulture. Mijamoto je prvi Japonec, ki bo prejel to priznanje za zasluge pri razvoju videoiger.

»Pri ustvarjanju igralniških platform je sodelovalo veliko ljudi, počaščen sem, da so prav meni dodelili to čast,« je za CNN povedal šestinšestdesetletnik. Mijamoto, ki si je v mladosti želel risati stripe manga, je začel kariero pri izdelovalcu igralnih konzol Nintendo leta 1977, pripisujejo mu tudi zasluge za uspeh podjetja, saj je ustvaril nekatere najbolj priljubljene blagovne znamke Nintenda. Videoigre so bile tako uspešne, da so navdihnile številna nadaljevanja, nekatere ustvarjajo še danes.


Del japonske kulture


»Oblikovalci, ki so začeli ustvarjati igre pred več kot štiridesetimi leti, še vedno sodelujejo,« je povedal Mijamoto in pristavil: »Hvaležen sem za priznanje, saj so se s tem Japonci poklonili razvojnim ekipam, ki so si od nekdaj prizadevale, da bi tudi računalniške igre bile del japonske kulture. Še naprej bomo nadaljevali delo in se trudili osrečiti na tisoče ljudi po svetu.«
Šigeruju Mijamoti so podelili priznanje v okviru dneva kulturne dediščine, ki ga v otoški državi praznujejo vsako leto 3. novembra.

Poleg Mijamota so nagradili še nobelovca Akiro Jošina, režiserja Nobuhika Obajašija, ustvarjalko manga risoromanov Moto Hagia in igralca kabukija Bandoja Tamasaburoja.

Komentarji: