Svečana parada za kraljičinih 92 let (FOTO)

Parada je potekala dan pred 97. rojstnim dnem kraljičinega moža, princa Philipa.
Fotografija: Elizabeta II. FOTO: Frank Augstein/AP
Odpri galerijo
Elizabeta II. FOTO: Frank Augstein/AP

London - Z veličastno parado so Britanci tradicionalno praznovali rojstni dan kraljice Elizabete II. Monarhinja je imela 92. rojstni dan sicer 21. aprila, a ga običajno praznujejo junija, ko je vreme toplejše.

Kraljica, ki je prejšnji mesec uspešno prestala operacijo sive mrene, se je tokrat parade udeležila sama, saj ob njen ni bilo njenega moža, princ Philipa, ki bo v nedeljo praznoval 97. rojstni dan. Philip je aprila prestal operacijo kolka, se pa je 19. maja udeležil poroke svojega vnuka, princa Harryja.

Harry, po novem vojvoda suseški - naslov mu je kot poročno darilo podarila kraljica -, se je parade udeležil skupaj s svojo novopečeno ženo Meghan Markle. Parada je prva uradna kraljevska dolžnost odkar sta si pred svetom obljubila večno zvestobo.

Na vsakoletni paradi je sodelovalo več kot tisoč vojakov. Parado naj bi prvič izvedli med vladavino kralja Charlesa II. Leta 1748 so odločili, da bodo s parado zaznamovali uradni rojstni dan britanskega monarha.

Po ceremoniji se je na balkonu Buckinghamske palače zbrala celotna kraljeva družina in si ogledala prelet 23 letal britanske kraljevih letalskih sil (RAF).

Več iz te teme:

Komentarji: