Učinek Meghan Markle

Od manj znane ameriške igralke do osebnosti, ki je v letu 2018 zaznamovala britanski dvor in ves svet
Fotografija: Meghan Markle in princ Harry na poroki vsaj desetletja ...
Odpri galerijo
Meghan Markle in princ Harry na poroki vsaj desetletja ...

Meghan Markle, ki je s poroko na britanski dvor postala tudi uradna članica kraljeve družine, je leta 2018 ukradla pozornost sveta.
Izmerjeno v številkah je bila osebnost, za katero so v Googlovem brskalniku največkrat poizvedovali surferji po svetovnem spletu, kraljevska poroka pa se je uvrstila v prvo peterico najbolj priljubljenih iskanj v kategoriji dogodki (nekaj sta k temu najbrž prispevala tudi princesa Eugenie in Jack Brooksbank). Pristala je v ožjem izboru za osebnost leta ameriške revije Time in končala na njihovem seznamu stotih najvplivnejših ljudi na svetu.
 

Videli in slišali tudi temnopolte


Poroko, ki so jo zaznamovale peripetije družine Markle – Meghanin oče Thomas naj bi sodeloval s paparaci v zameno za denar, potem pa udeležbo na poroki odpovedal zaradi srčnega napada –, je BBC že 19. maja razglasil za največji televizijski dogodek leta v Združenem kraljestvu. Pred televizijske ekrane je prikoval kar 1,9 milijarde gledalcev po svetu, novici dneva je bilo po svetu posvečenih skoraj šest milijonov tvitov. V zgodovino kraljevskih porok se je gotovo vpisala kot manj formalna, po zaslugi pridige afroameriškega episkopalnega škofa Michaela Curryja in kulturnega programa s temnopoltimi nastopajočimi pa se je slišal tudi glas tistih, ki ne pripadajo ne plemstvu ne beli rasi, med katere se z afroameriškimi koreninami uvršča Meghan Markle. Toda kljub svojemu kratkotrajnemu imenitnemu statusu se, kot kaže ena od lestvic priljubljenosti članov kraljeve družine, uvršča tik ob tastu, prestolonasledniku princu Charlesu. Ker je Američanka, ločenka, starejša od moža modre krvi, pa tudi zaradi njenega samosvojega značaja in odločenosti, da bo kljub kraljevim zapovedim stopala po svoji poti, so mediji pogosto iskali podobnosti z Wallis Simpson, ki je pred drugo svetovno vojno ukradla srce in naposled, s poroko, še kraljevsko krono Harryjevemu prastricu Edwardu.

Wallis Simpson Foto Wikipedija
Wallis Simpson Foto Wikipedija

 

Odpovedi osebja in selitev daleč od Kensingtonske palače


Konec minulega meseca je udarila vest, da je Meghanina osebna asistentka, 39-letna Melissa Touabti, ki je pred tem delala za pevca Robbieja Williamsa in je odigrala eno ključnih vlog pri pravi kraljevi poroki, na videz imenitno službo odpovedala po zgolj šestih mesecih dela. Kmalu zatem je odpoved napovedala še njena druga asistentka Samantha Cohen, ki ji je prav tako pomagala pri zapletenem preskoku iz igralskega sveta v kraljevo družino. Sedemnajst let je bila ena od zaupanja vrednih članic kraljičinega osebja, med drugim je bila kraljičina zasebna tajnica in nekdanja predstavnica za stike z javnostjo, vojvodinjo Susseško pa naj bi zapustila, ko bo predvidoma aprila prihodnje leto rodila. Po petnajstih letih služenja princu Harryju je odšel tudi Edward Lane Fox, ki je štel za njegovo desno roko. Za povrh so se pojavile novice, da se mladoporočenca, ki sta se iz svoje Nottingham Cottage ob Kensingtonski palači želela preseliti v palačo, kjer živita še princ William in vojvodinja Cambriška z družino, selita mnogo dlje, v Frogmore House na windsorsko posestvo zaradi domnevnih nesoglasij med Meghan in Kate pa tudi zaradi napetosti med bratoma. Frogmore Cottage, ki ga je kraljica Elizabeta II. mladoporočencema uradno predala, trenutno prenavljajo, tja pa naj bi se par preselil v začetku prihajajočega leta.

Princ Harry in Meghan Markle sta se odločila, da si bosta dom ustvarila v vili Frogmore Cottage v Windsorju. Foto Peter Nicholls/ Reuters
Princ Harry in Meghan Markle sta se odločila, da si bosta dom ustvarila v vili Frogmore Cottage v Windsorju. Foto Peter Nicholls/ Reuters


Priložnostim, da se piše in govori o Meghan Markle, ni ne konca ne kraja, drugače za publiciteto poskrbijo njeni družinski člani. Mama Doria Ragland je že na začetku septembra z obiskovanjem tečaja za novorojenčke sprožila govorice, da je njena hči noseča. To so iz Kensingtonske palače uradno potrdili s tvitom 15. oktobra, tik preden sta zakonca krenila na turnejo po Avstraliji, Fidžiju, Tongi in Novi Zelandiji. V dnevih pred božičem se je izvedelo, da je bil Meghanin polbrat, Thomas Markle mlajši, s katerim nima stikov, obtožen, da je pod vplivom alkohola pretepel zaročenko, v oddaji Good Morning Britain pa se je oglasil Meghanin oče Thomas, da spor s hčerjo od poroke še vedno traja, da ji že več tednov pošilja sporočila, na katera nikoli ne dobi odgovora, da še vedno ni spoznal svojega zeta princa Harryja ter da ga skrbi, da nikoli ne bo spoznal svojega vnuka ali vnukinje.
 

Z obleko do modne nagrade


Še zdaleč nezanemarljiv ni niti modni učinek Meghan Markle. Že pred zaroko 27. novembra lani, še zlasti pa po njej so spletne portale preplavljale novice, kaj je oblekla za kateri dogodek, enaka oblačila najrazličnejših modnih znamk pa so nato v hipu razprodali. Bel plašč kanadske znamke Line the Label, v katerem je s Harryjem naznanila zaroko, je že uro pozneje povzročil sesutje njihove spletne trgovine. Kos so naposled poimenovali The Meghan Wrap Coat in je za 655,28 evra znova v prodaji. Padale so stave, katerega oblikovalca bo izbrala za stvaritelja poročne obleke; naposled je presenetila z modno hišo Givenchy in njeno kreativno direktorico Clare Waight Keller, ki je bila pred dnevi razglašena za najboljšo britansko modno oblikovalko ženskih oblačil leta 2018. Toda v obleko oziroma vlečko – do 6. januarja 2019 je še na ogled na windsorskem gradu – je Kellerjeva vpletla »vizijo, ki sta si jo delili z Meghan«, oziroma 53 značilnih rož 53 držav Commonwealtha ter eno z vrta Nottingham Cottage in eno kalifornijsko kot cvetlico njene domovine. Kot se je pokazalo doslej, so bile napovedi modnih poznavalcev kar točne; kot nova modna ikona kraljevi oblačilni slog razume po svoje, predvsem pa bolj minimalistično, sodobno in sproščeno, kot ga njena svakinja Kate Middleton.

Nepremagljivi dvojec Meghan Markle Foto Press
Nepremagljivi dvojec Meghan Markle Foto Press


Na vidiku še mnogo zgodb


O 37-letni nekdanji igralki, ki je zaslovela z vlogo Rachel Zane v televizijski seriji Nepremagljivi dvojec (igrala je sedem sezon, posnela več kot sto nadaljevanj), uradna stran kraljeve družine še navaja, da je diplomirala iz igre in mednarodnih odnosov na univerzi Northwestern v Evanstonu v zvezni državi Illinois, da tekoče govori špansko in francosko ter da se je že od mladih nog posvečala dobrodelnosti. Pri enajstih letih se je pritožila podjetju, ki je seksistično oglaševalo pralni prašek, v najstniških letih je delila hrano v kuhinji za brezdomce, pa tudi pozneje, ko je snemala v Torontu. Pred štirimi leti je postala ambasadorka dobrodelne organizacije Young World, ki združuje mlade voditelje, od leta 2015 pa si v okviru Organizacije združenih narodov prizadeva za žensko politično participacijo in vodenje. Postala je globalna ambasadorka krščanske humanitarne organizacije World Vision in podpira indijsko fundacijo Myna Mahila, ki poskuša indijske ženske osvoboditi tradicionalne stigmatizacije zaradi menstruacije z zagotavljanjem higienskih izdelkov in spodbujanjem možnosti za njihovo zaposlovanje.
Skok v novo leto bo, tako kot je bil letošnji božič, za Meghan Markle in princa Harryja kot zakonca prvi skupen in zadnji, preden bosta predvidoma aprila postala starša. Torej je pred njunimi sledilci že zdaj na vidiku še mnogo zgodb.

Komentarji: