PCT – beseda leta, ki si jo želimo čim prej pozabiti

Deset nominirank za besedo leta je izmed predlogov ljudi izbrala komisija pri ZRC SAZU, enajsto je prispevalo Delo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Zadnje dejanje izbora besede leta 2021 se je končalo z upanjem, da je to beseda, ki bo tako kmalu poniknila v pozabo, da jo bodo morali koronijci, pripadniki generacije, rojene v času korone, čez leta poiskati v slovarju. Za besedo, ki je najbolj zaznamovala leto 2021, so včeraj na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU razglasili PCT, tesno za njo se je po številu glasov uvrstila voda, zunaj konkurence je na tretjem mestu capljal proticepilec.

Še ena plemenita želja se je izkristalizirala kmalu po razglasitvi, ki sta jo vodila Agata Tomažič in Boris Kern z ZRC SAZU: da bi voda čim prej odplaknila PCT, kratico za preboleli, cepljeni ali testirani. Poleg teh dveh so bili za besedo leta nominirani dolgi kovid, komunikacija, kronometer, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik in stroka pa tudi odlok, beseda leta po izboru časopisne hiše Delo, ki ravno tako sodeluje v akciji.

Tudi kretnja leta je PCT

Izbor besede leta sicer poteka šest let pod okriljem strokovne komisije, ki jo vodi Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, vprašanje, ki ga vsako leto postavijo prebivalstvu, pa je: Če bi morali leto opisati z eno besedo ali besedno zvezo, katero bi izbrali? Konec lanskega leta so dobili okoli 250 različnih predlogov, izmed njih so izbrali navedene nominiranke, o katerih je od 3. januarja pa do včeraj opoldne glasovalo ljudstvo. Prejeli so nekaj več kot 4140 glasov, več kot polovico sta jih odnesli navedeni besedi. Med neologizmi je komisija za najbolj posrečeno ocenila besedo koronijec, ki poimenuje pripadnika generacije, rojene v času novega koronavirusa.

image_alt
Finalistke so izbrane, posebna omemba koronijcu

Zadnja tri leta pod okriljem Zveze gluhih in naglušnih Slovenije izbirajo še kretnjo leta in prvič se je zgodilo, da je bila ta enaka kot beseda leta: PCT (v preteklih letih sta zmagali kretnji ustava in koronavirus). Tudi življenja gluhih in naglušnih krojijo pandemija in z njo povezani ukrepi, bi lahko sklepali, in to niti ne bi bilo napačno, le da so za to kratico našli še en drug pomen: Prešeren, Cankar in Trubar. Ti veliki možje slovenske literature so namreč bili tudi njihovi obrazi v kampanji za promocijo slovenskega znakovnega jezika, ki je prav lani našla prostor v slovenski ustavi, natančneje njenem 62.a členu. Ta kretnja je bila na tretjem mestu, na drugem pa I love you (Ljubim te ali rad te imam), ki jo prav ti možje kretajo v kampanji.

Anticepilec iz nekega drugega časa

Alternativna razlaga kratice PCT je bila sicer le kratek pobeg iz besedja, povezanega z vsenavzočo pandemijo, ki se kajpak odraža tudi v našem vsakdanjem jeziku ter vanj vnaša spremembe. Predvsem pa se v zadnjem času vse bolj kaže, kot je poudaril Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, kako pomembne, vplivne, odrešilne, a hkrati pogubne so lahko besede. Če bi glede na okoliščine, v kakršnih živimo, moral izbrati svojo besedo leta, bi bil to upor, kajti, kot je dejal, tudi dobremu ali samooklicano dobremu gospodarju, če ga zanese, se je treba upreti. Predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Kozma Ahačič pa se kot pravi jezikoslovec po očetovsko ni mogel odločiti, saj da so mu všeč prav vse besede.

PCT je beseda in kretnja leta. FOTO: Jure Eržen/Delo
PCT je beseda in kretnja leta. FOTO: Jure Eržen/Delo

O besedah, ki so zaznamovale leto 2021, tudi Simona Klemenčič upa, da jih bomo kmalu nehali uporabljati in nanje skoraj pozabili, čez leta pa nas bodo spomnile na čas, ko so stvari potekale drugače, kot bi morale. Podobno, kot je Proustu okus magdalenice priklical pred oči prizor iz mladosti v prvem iz cikla romanov Iskanje izgubljenega časa, je navedla za primerjavo. Veliko predlogov se je vrtelo okoli cepljenja, na koncu je komisija med kandidatke za besedo leta uvrstila proticepilca, ki pa ni bil povsem nov v izboru.

Že leta 2017 se je namreč pojavil anticepilec, a v precej drugem kontekstu, kar je še en pokazatelj, kako se jezik spreminja z okoliščinami, predvsem je proticepilec bolj poslovenjen, kakor je pomenljivo dodala Simona Klemenčič. Med predlaganimi besedami je bilo tudi veliko takih, ki so se nanašale na notranjepolitične razmere, so pa prejele le tri predloge, povezane s podnebnimi spremembami, še slabše je bilo na področju športa, ki je pri Slovencih zelo visoko na agendi, tudi če se primerjamo z drugimi izbori besed leta po svetu.

In bolj ko je bila pusta bera predlogov za besedo leta, težjo nalogo so imeli mojstri rim; tudi letos je namreč ob izboru potekalo tekmovanje za najboljšo pesem, ki vsebuje vse nominirane besede. Prejeli so 40 pesmi, nekatere so bile melanholične, druge jezne, tretje so hudomušne, najbolj pa je komisijo prepričala pesem Čas, ki jo je napisala Dragica Šteh, sicer učiteljica matematike iz Ivančne Gorice.

Druge besede leta

Pri oxfordskem slovarju so za besedo leta 2021 izbrali vax (kot sinonim za cepljenje in del drugih besed in besednih zvez, povezanih s tem), pri cambriškem perseverance (vztrajnost), pri Collinsu nezamenljive­ ­žetone NFT (non-fungible tokens). V Nemčiji, kjer so leta 1971 začeli tradicijo izbora, je beseda leta Wellenbrecher, opisuje pa ukrepe, s katerimi poskuša oblast ustaviti nove vale covida-19, v ZDA pa insurrection in se nanaša na vdor v Kapitol 6. januarja 2021.

Pred letom dni je bila mednarodna bera manj pestra, takrat je bila najbolj prevladujoča beseda leta karantena, izbrana je bila tudi pri nas. Pogled za nazaj pa je res kot pri magdalenicah Marcela Prousta: leta 2019 je bila beseda leta podnebje, leta 2018 čebela, še leto prej evropski prvaki, na prvem izboru 2016 pa begunec.

Preberite še:

Komentarji: