Cesaričini čeveljci prodani za 21.250 evrov

Najvišjo ceno med predmeti s habsburškega in drugih evropskih dvorov so dosegli copati cesarja Franca Jožefa ter čevlji in senčnik cesarice Sissi.
Fotografija: Elizabetini čeveljci FOTO: © Dorotheum
Odpri galerijo
Elizabetini čeveljci FOTO: © Dorotheum

Dražbena hiša Dorotheum je v ponedeljek, 18. junija, na dražbi ponudila skoraj 300 predmetov s habsburškega in drugih evropskih dvorov. Najvišjo ceno so dosegli copati cesarja Franca Jožefa ter čevlji in senčnik cesarice Sissi, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.
 
Dunajski Dorotheum, ena izmed največjih dražbenih hiš na svetu, je na dražbi za 11.250 in 6250 evrov prodala dva para cesarjevih copat iz kozjega usnja s svileno podlogo.

Čevlji Franca Jožefa FOTO: © Dorotheum
Čevlji Franca Jožefa FOTO: © Dorotheum


Osebni predmeti njegove žene cesarice Elizabete oziroma Sissi so dosegli še višjo ceno. Najboljši ponudnik, dvorec Schönbrunn, je v svojo zbirko dodal čevlje iz črnega svilenega satena s sponko in biseri za kar 21.250 evrov in svilen črni senčnik cesarice za 18.750 evrov. Na držalu senčnika je vgravirana tudi inicialka cesarice »E« s križem sv. Štefana.

Elizabetin dežnik FOTO: © Dorotheum
Elizabetin dežnik FOTO: © Dorotheum

 
Člani osebja na habsburškem dvoru so dobili dovoljenje, da zasebne predmete njegovega veličanstva in cesarice Elizabete prodajo ter si tako nekoliko izboljšajo svoj prihodek. K tem predmetom je osebje za zagotavljanje avtentičnosti pripenjalo tudi potrdila. Med najbolj znane prodajalce habsburških dvornih predmetov spada zasebni komorni strežaj cesarja Franca Jožefa Eugen Ketterl, ki je podpisan tudi na potrdilih z zadnje dražbe.

Več iz te teme:

Komentarji: