Čez osem ovir z znanimi Slovenci

Mini oviratlon: Tokratni sedmi je imel več pomočnikov kot malih oviratloncev. Na Pokljuki 7. julija.
Fotografija: Miha je kar letel čez ovire, v enem od poskusov mu je pomagal tudi nekdanji telovadec Mitja Petkovšek.
Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Miha je kar letel čez ovire, v enem od poskusov mu je pomagal tudi nekdanji telovadec Mitja Petkovšek. Foto Uroš Hočevar

Mini oviratlon je že tradicionalna napoved oviratlona, ki se vsako poletje zgodi na Pokljuki. Takrat se z ovirami borijo trdoživi športniki, danes pa so se z njimi spopadli otroci z inštituta za rehabilitacijo Soča. Čez osem ovir so jim pomagali slovenski športniki, pevci, voditelji in druge znane osebnosti.

Na letošnjem sedmem mini oviratlonu se je nabralo toliko pomočnic in pomočnikov (okoli 30 jih je bilo), da je precejšen del uvoda prireditve v telovadnici univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča zasedlo samo pozdravljanje znanih osebnosti in aplavzi. Toda prav dolgo pri tem ni ostalo, kajti ko so drug za drugim na prizorišče prihajali mali oviratlonci, je bilo jasno, kdo si tokrat zasluži vse občudovanje.
 

Spretna demonstratorja


Mini oviratlon je začel Miha – že zato, ker se ga lani zaradi zdravljenja v bolnišnici ni mogel udeležiti. Brez obotavljanja je udeležencem demonstriral, kako se je treba spopasti z osmimi ovirami, ki so jih po telovadnici razpostavili člani športnega društva Oviratlon. Pod roko ga je prijel nekdanji košarkar in trener Saša Dončić, zdaj znan predvsem kot oče našega mladega košarkarskega asa Luke Dončića. A čeprav je Dončić krepak mož, se je zdelo, da tokrat na poti ni tako samozavestno, kakor bi najbrž bil, če bi vodil žogo. Miha je vzel pot pod noge in pri oviri, ki jo je bilo treba preskočiti, kar poletel. Ko je na koncu k sebi potegnil še utež, je naznanil prvo zmago. Drugi demonstrator je bil Aleks, tako vešč na svojem vozičku, da je ovire v demonstracijskem krogu zmogel kar brez pomočnika. Tudi nekdanja smučarka Špela Pretnar, ki jo je pozneje, ko je šlo zares, izžrebal, je lahko pokazala vodenje »brez rok«.

...
...


Po dveh preizkusnih krogih je bilo kanec negotovosti opaziti samo še pri pomočnikih. Voditeljica Darja Zgonc, ki je čez ovire pomagala zvedavi deklici Lizi, je ob odgovorni nalogi delovala precej manj samozavestno kot na televizijskem ekranu – in to upravičeno, kajti voditi dve kolesi invalidskega vozička čez oviro se tudi z varne razdalje nikakor ni zdelo lahka naloga. Toda na koncu sta se obe smejali, otroci pa so še naprej brez omahovanja zaupali pomočnikom in se veselili ob vsakem žrebu. V tem pogledu je bila gotovo zmagovalka Ela, ki je iz vrečice potegnila listič z imenom Tadeja Piška, igralca iz priljubljene televizijske serije Reka ljubezni. Navdušenje je izkazala tako, da se je pognala v skok, četudi z nogami v opornicah. Potem je kar lebdela čez ovire in nazadnje stekla k prijateljem in sestram z inštituta ter jih začela objemati. Veliki dogodek je bil ovekovečen s selfijem in še mnogo fotografijami.
 

Vsaj trije krogi


Ker je bilo pomočnic in pomočnikov toliko, je kmalu zmanjkalo kandidatov za oviratlon, zato so morali skozi poligon vsaj še enkrat, tako da so se po številu premaganih ovir precej približali pokljuškemu oviratlonu, kjer jih je 25. Aneja je, denimo, drugi krog začela z motokrosistom Timom Gajserjem, Miha si je v tretjem krogu lahko izbral kar dva pomočnika.

Nadušen je bil tudi Tim Gajser.
Nadušen je bil tudi Tim Gajser.


Ker so bili že tako dobri in so iz kroga v krog vidno izboljševali čas, so si morali voditelji prireditve dodatne naloge za pomočnike izmisliti. Tako je moral radijski voditelj in didžej Uroš Bitenc, sicer tudi zvezda šova Zvezde plešejo, zaplesati za Aleksovim invalidskim vozičkom, pevka Nina Pušlar pa peti. Še preden je dokončala refren svoje uspešnice To mi je všeč, je bil njen mini oviratlonec že na koncu z rokami v zraku. Raper Denis Porčič – Chorchyp, ki je še vsako leto sodeloval na tem dogodku, je tokrat rapal in delal sklece, tekačica Agata Zupin pa je z Anito izvedla malo drugačno atletsko disciplino.
 

Najmanjša tekmovalka


Ko je bila vrečica z imeni že skoraj prazna, je v telovadnico prišla tudi Sara. Že prej so jo klicali, a je še spala, kot so poročale sestre. Do konca mini oviratlona se je le prebudila in še precej zaspano in začudeno gledala, ko je že morala na prizorišče. Toda to ni prav nič vznemirilo drobne deklice. Izvlekla je listič z imenom kantavtorja Janija Kovačiča, si pustila obleči promocijsko majčko in se prepustila vodenju. Zadnja ovira, utež, je bila za punčko gotovo najtežja, a jo je zlagoma le privlekla k sebi in se odkrito veselila svoje velike zmage. Medtem njen pomočnik ni mogel skriti ganjenosti in vznesenosti ter se je zahvalil osebju, ker tako lepo skrbi za otroke.

Jani Kovačič z najmlajšo in najmanjšo oviratlonko Saro
Jani Kovačič z najmlajšo in najmanjšo oviratlonko Saro


Njihovo življenje je že sicer polno ovir in premagovanje vsake je zmaga zase, ovire, ki so jih imeli tokrat pred sabo, pa so le potrdile besede Hermine Damjan z URI Soča: »Če si zmoremo pomagati, smo vedno zmagovalci.«
Športno društvo Oviratlon bo del sredstev, zbranih s prijavnino za izziv na Pokljuki, namenilo inštitutu, tokrat za športni vikend otrok na Debelem rtiču. Oviratlon pa bo letos 7. julija. Na deset kilometrov dolgi progi v pokljuških gozdovih bodo udeleženci preizkušali svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo. A gotovo se ne bodo tako zabavali kot mini oviratlonci.

Komentarji: