Predstavitvena informacija

Najpogostejše napake pri sušenju perila

Sušilni stroj je nepogrešljiv gospodinjski pripomoček, ki lahko konkretno olajša vsakodnevna opravila. Vendar le, če ga boste znali pravilno uporabljati.
Fotografija: Da bo sušenje perila v vašem novem sušilnem stroju resnično učinkovito, sledite našim kratkim navodilom. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Da bo sušenje perila v vašem novem sušilnem stroju resnično učinkovito, sledite našim kratkim navodilom. FOTO: Depositphotos

Sušilni stroj je odličen gospodinjski pomočnik, ki vas bo razbremenil in hkrati poskrbel, da bo vaše perilo mehko, sveže, odišavljeno in praktično takoj pripravljeno za nošenje. Sušenje perila v stroju je veliko bolj učinkovito in hitrejše kot sušenje na zraku, ob tem lahko prihranite veliko časa in ne nazadnje prostora, ki bi ga sicer zasedlo stojalo za sušenje perila.

So vsi sušilni stroji enaki?

Vsekakor ne, zato predlagamo, da si pred nakupom vzamete dovolj časa. V prvi vrsti je pomembno, da ima sušilni stroj določene funkcionalnosti, s katerimi si boste zagotovili vsaj troje: enostavno in hitro uporabo, zaščito vašega dragocenega perila in varčevanje z energijo.

Pri nakupu preverite torej, da je sušilni stroj testiran na dolgo življenjsko dobo. Pri podjetju Miele na primer motorje, ki poganjajo njihove sušilne stroje, preizkušajo do 10.000 ur, temeljito in natančno. Le tako, pravijo, vam lahko zagotovijo izjemne rezultate sušenja, leto za letom.

Poleg tega je pomembno tudi število funkcij, ki jih ima na voljo, saj boste z njimi lažje izbirali pravilne programe za različne vrste perila in tkanin ter tako pridobili optimalno sušenje za celotno garderobo.

Preverite tudi energijski razred sušilnega stroja. Tudi čas sušenja pri tem igra ključno vlogo.

FOTO: Miele
FOTO: Miele

Zelo pomembna pa je tudi kondenzacijska učinkovitost sušilnega stroja – boljša ko je, manj vlage uhaja iz njega, kar vam zagotavlja boljši zrak v prostoru. To oznako najdete poleg znanega podatka o razredu energijske učinkovitosti spodaj levo na energijski nalepki svojega aparata.

Nasveti za še boljše sušenje perila

Da bo sušenje perila v vašem novem sušilnem stroju resnično učinkovito, sledite našim kratkim navodilom, s katerimi boste tudi premagali najpogostejše napake, ki jih delamo pri sušenju perila. Spoznajte tudi, katere so tiste nujne funkcionalnosti, ki odlikujejo sodoben sušilni stroj.

Pravilno nalaganje 

FOTO: Miele
FOTO: Miele
Ko prestavljate perilo iz pralnega stroja v sušilnega, je pomembno, da vsak kos oblačila dobro pretresete. S tem boste skrajšali sušilni čas in zmanjšali zmečkanost tkanine.

Če je le mogoče, naložite poln boben perila namesto le nekaj kosov. Tako boste privarčevali pri energiji.

Vendar pozor: pri polnjenju vseeno ne pretiravajte. Preveč naložen sušilec dela manj učinkovito. Perilo potrebuje v bobnu prostor za premikanje, saj se tako manj zmečka in hitreje posuši.

Izberite pravi program

Različni materiali zahtevajo različne programe sušenja. Na splošno pa velja, da izberete intenzivnejše sušenje za kavbojke, brisače in druge debelejše tkanine, srednje intenzivno sušenje za sintetiko, kot je poliester, in blago sušenje za občutljivo perilo, kot so nedrčki.

Ne dodajajte mokrega perila in ne odpirajte vratc

FOTO: Miele
FOTO: Miele
V stroju imate že napol suho perilo in zamika vas, da bi mu dodali nekaj ravnokar opranih mokrih kosov. Ne počnite tega, saj bo detektor vlage v stroju zmeden. Rezultat je lahko ali preveč ali premalo suho perilo.

Zelo pogosta napaka je odpiranje vratc stroja, da bi preverili stanje perila. Ne počnite tega, ker vsakič, ko odprete vratca, topel zrak uide iz sušilnika in čas sušenja se podaljša. Sušilni stroji hitreje sušijo, če iz prostora jemljejo hladnejši zrak, saj mora stroj potem vstopni zrak manj ohlajati. Zato porabi manj energije in je postopek hitrejši.
 

Suho perilo čim prej vzemite iz sušilnega stroja

Takoj ko je perilo suho, ga vzemite iz bobna. Podobno kot ob nalaganju vsak kos posebej najprej zrahljajte (pretresite), nato pa zložite ali obesite, da se izognete gubanju tkanine.

Naj diši

Ker imate gotovo radi svež vonj in vas odbija, da bi bilo suho perilo zatohlo, lahko pri sušenju uporabite dišavne vložke. V Mielejeve sušilne stroje lahko odvisno od modela vstavite enega ali kar dva takšna dišavna vložka. Izdeluje jih družinsko podjetje v južni Franciji, ki ustvarja dišave že od leta 1871. Rezultat je svež in naraven vonj perila, ki traja do štiri tedne. Lahko pa izbirate med štirimi različnimi vonji.

Šteje tudi struktura bobna

Morda se na prvi vtis zdi nemogoče, a na sušenje perila lahko vpliva tudi struktura bobna. Kakšen boben je torej najboljši? Vsekakor satast, pravijo pri podjetju Miele. »Z edinstveno strukturo satovja se perilo v vrtečem se bobnu dviguje višje. Zato dlje časa lebdi v toku toplega zraka in se enakomerneje posuši. V vdolbinah posameznih satov nastane zračna blazina, ki nežno prestreže perilo. Ravnanje z vašim perilom je tako občutno bolj nežno, perilo pa je po sušenju tudi manj zmečkano. Likanje je tako bistveno lažje.«

Foto Depositphotos
Foto Depositphotos

Preverite raven kalcija

Če se vam perilo v sušilnem stroju ne suši dobro kljub izbiri ustreznega programa, je verjetno kriva trda voda. Vsebnost kalcija v vodi namreč lahko vpliva na merjenje vlažnosti in s tem na rezultat sušenja. S sušilnim strojem Miele, ki je opremljen s sistemom PerfectDry, se temu zlahka izognete. Sistem namreč natančno prilagodi sušenje trenutni vsebnosti kalcija v vaši vodi. Tako lahko vedno dosežete natančno tisto stopnjo suhosti, ki jo želite.


Naročnik oglasne vsebine je Miele