Predstavitvena informacija

Nič več bolečega zbadanja v prste: nova rešitev za sladkorne bolnike

Sladkorna bolezen je poleg hipertenzije in povišanih vrednosti maščob in holesterola v krvi najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen.
Fotografija: Neprekinjeno merjenje glukoze s pomočjo senzorja je zadnja leta postalo pomembna alternativa merjenju glukoze v krvi. FOTO: Freestyle Libre Flash
Odpri galerijo
Neprekinjeno merjenje glukoze s pomočjo senzorja je zadnja leta postalo pomembna alternativa merjenju glukoze v krvi. FOTO: Freestyle Libre Flash

Samonadzor je za bolnika sestavni del zdravljenja ter mu odpira pot do samostojne skrbi za lastno bolezen.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje oseba s sladkorno boleznijo na svojo bolezen pomisli povprečno na vsakih 20 minut vsak dan, vse življenje, zaradi česar je zanj veliko breme ter posledično vpliva na kakovost njegovega življenja in življenja njegove družine.Sladkorna bolezen je krovna bolezen, v kateri se skriva veliko oblik. Zelo pogost akutni zaplet je hipoglikemija, ki je posledica nepravilnega zdravljenja in prehranjevanja bolnika. Normalne koncentracije glukoze v krvi so sicer med vrednostma 3,5 in 6,0 mmol/l, vrednost pod 3,5 mmol/l pa je že v območju hipoglikemije.

Poleg sodelovanja s pristojnimi institucijami je pomembno, da se diabetik »preiskuje« tudi sam, dobro urejenost krvnega sladkorja, ki je eden od ciljev zdravljenja sladkorne bolezni, je namreč mogoče doseči le s stalnim nadzorom sladkorne bolezni. Rezultati številnih raziskav potrjujejo pomembnost samokontrole glukoze v krvi pri vseh sladkornih bolnikih, ne glede na tip bolezni. Pri bolnikih, ki se zdravijo z inzulinom, je samonadzor glukoze v krvi sprejet kot sestavni del vodenja sladkorne bolezni.

FOTO: Freestyle Libre Flash Abbott Abbott
FOTO: Freestyle Libre Flash Abbott Abbott
FOTO: Freestyle Libre Flash
FOTO: Freestyle Libre Flash

Sistem FreeStyle Libre v izhodišče postavlja vprašanje: Zakaj bi zbadali, če lahko odčitate? Če morate izmeriti glukozo v krvi na stari način, z zbadanjem v prst, to zmoti življenjski način, izveste pa »le« vrednost glukoze in nič drugega. 

Samonadzor sladkorne bolezni je tisti koristni ukrep, ki pomaga k ohranitvi in vzdrževanju zdravja, če ga znate pravilno izpeljati, vrednotiti in tudi ukrepati.

Pomembno je, da rezultate meritev ustrezno ovrednotite in glede na izmerjene vrednosti ukrepate, na primer s spremembo prehrane ali življenjskega sloga. Poleg vzdrževanja ciljnih vrednosti je posebej pomembno, da si diabetik pregleduje noge, prav tako je pomembno redno nadzorovanje telesne teže.
 

Kako izvajati samonadzor neboleče


FOTO: Freestyle Libre Flash
FOTO: Freestyle Libre Flash
Ne glede na zavedanje o pomenu izvajanja samonadzora je doseganje ciljne glikemije za vse osebe s sladkorno boleznijo velik izziv.

Za merjenje glukoze v krvi vzorec krvi najpogosteje vzamemo iz prsta, zbadanje pa je pogosto povezano z bolečino, ki se ji žal ni mogoče popolnoma izogniti. Tako je bilo vse do zdaj. V zadnjih letih si je močno utrlo pot spremljanje glukoze v medceličnini s pomočjo glukoznega senzorja. S tem je urejenost sladkorne bolezni bistveno boljša, boljši je nadzor nad celodnevno glikemijo, manjše je tudi tveganje za pojav hipoglikemije.

FOTO: Freestyle Libre Flash
FOTO: Freestyle Libre Flash


Od junija lani vam je na voljo popolnoma nov način preverjanja glukoze s hitrim odčitavanjem, brez bolečin, nevšečnosti in prekinitev, ki spremljajo običajno zbadanje v prste. Hkrati dobite tudi več informacij o koncentraciji glukoze kakor kdaj prej.


 

Težko pričakovani sistem


Sistem FreeStyle Libre je bil zelo pričakovan, saj smo ga v Sloveniji čakali več let. S prvo generacijo pripomočka je sicer prišel na trg jeseni leta 2014. To je nekatere sladkorne bolnike opogumilo, da so se predčasno odločile za samoplačniški sistem FreeStyle Libre zunaj Slovenije. Zdaj jim tega na srečo ni več treba storiti. Dobra novica je tudi, da so osebe s sladkorno boleznijo novi sistem FreeStyle Libre hitro usvojile, večjih težav z nameščanjem in vodenjem pa tudi ni mogoče zaznati.

Sistem sicer omogoča boljši nadzor nad vodenjem sladkorne bolezni in ponuja celovitejši vpogled v glikemični profil, s čimer lahko odkrijemo različne glikemične vzorce in hipoglikemije. Sistem lahko povežemo s črpalko ali pa ga uporabljamo samostojno. Podatke odčitamo neposredno z zaslona ali pa jih naknadno analiziramo z računalniškim programom. Za klinično učinkovitost sistema sta potrebna dobro sodelovanje bolnika in redna uporaba senzorskega sistema.

Bolj pogoste meritve sicer pomenijo tudi bolje urejeno sladkorno bolezen. Rezultati številnih raziskav potrjujejo pomembnost samonadzora glukoze v krvi pri vseh bolnikih s sladkorno boleznijo, ne glede na tip bolezni. Randomizirane raziskave so med drugim tako pokazale, da je uporaba tega sistema povečala pogostnost meritev glukoze, kar je tako pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2 izboljšalo urejenost bolezni. Manj je bilo tudi hipoglikemije.


Pozitivne izkušnje za obe strani


Celostno gledano je po osmih mesecih uporabe novi sistem FreeStyle Libre velika revolucija za sladkorne bolnike, saj se jim skoraj ni treba več zbadati v prste. Izdelek pomeni velik napredek v obravnavi oseb s sladkorno boleznijo, izboljšanje kakovosti življenja in urejenosti sladkorne bolezni na splošno pa naj bosta glavni smernici še naprej. Odzivi in prve izkušnje z uporabo sistema oseb s sladkorno boleznijo so samo pozitivni in kažejo, da je sistem dober in zanesljiv, zmanjša število merjenja krvnega sladkorja iz prsta in olajša breme sladkorne bolezni.

FOTO: Freestyle Libre Flash
FOTO: Freestyle Libre Flash


Sistem za spremljanje glukoze FreeStyle Libre Flash ima dva glavna dela: ročni čitalnik in senzor za enkratno uporabo, ki ga nosite pritrjenega na telo.

Sistem je olajšal vsakdan in delovni proces v dveh smereh:  za sladkornega bolnika, ki dnevno spremlja glukozo, ker ima večji nadzor in s tem lažje vodi sladkorno bolezen, edukatorja, ki ga z nasveti usmerja v izboljšanje urejenosti sladkorne bolezni, in tudi diabetologa, ki ga vodi ob ustrezni inzulinski terapiji.

V pristojnih institucijah je novi sistem FreeStyle Libre velika pomoč pri svetovanju za izboljšanje urejenosti sladkorne bolezni. Lažje je svetovati spremembe, olajšano je vodenje oseb s sladkorno boleznijo na funkcionalni inzulinski terapiji (FIT).

Dodatne izkušnje (pomembno se je predvsem naučiti oziroma spoznati, kako pravilno ovrednotiti izmerjene vrednosti in ob njih ustrezno ukrepati) bodo uporabo samo še olajšale: končni rezultat, ki ga lahko pričakujete, je stabilna glikemija oziroma dobra presnovna urejenost.
 

Komu je na voljo izdelek, kje ga je mogoče dobiti


Sistem je v breme ZZZS na voljo za vse bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 vseh starostnih skupin, pri otrocih od 4. leta starosti in za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, ki se zdravijo s tremi ali več injekcijami inzulina na dan. Na voljo bo tudi za bolnice s
sladkorno boleznijo tipa 1 med nosečnostjo.

Še vedno pa bodo te skupine bolnikov upravičene tudi do dodatnega spremljanja glukoze v krvi, in sicer: bolniki s tipom 1 (dva testna lističa na dan), tipom 2 (en testni listič na dan) in nosečnice s petimi testnimi lističi na dan. Vsi drugi bolniki bodo imeli možnost kupiti sistem pri pooblaščenih zastopnikih po Sloveniji.ADC-33745 v 1.0

Naročnik oglasa je HAND STUDIO d. o. o.