Ob francoski obali so se iz vode prikazale razbitine nemške podmornice

Zgodovinarji menijo, da je podmornica UC-61 potopila vsaj 11 ladij med prvo svetovno vojno.
Fotografija: Razbitine nemške podmornice. FOTO: Denis Charlet/AFP
Odpri galerijo
Razbitine nemške podmornice. FOTO: Denis Charlet/AFP

Ob obali francoskega mesta Wissant v bližini Calaisa se je iz morja prikazala razbitina nemške podmornice iz prve svetovne vojne. Od julija 1917 je podmornica UC-61 počivala v pesku. Po poročanju BBC, je posadka namerno uničila podmornico in jo zapustila, od 30 let prejšnjega stoletja pa je ni bilo več videti.

Od decembra, ko so razbitine pomolile iz vode, je postala prava turistična atrakcija. A tako kot se je pojavila, lahko tudi izgine. »Razbitine so vidne na nekaj let, odvisno od osek in vetra ter valovanja morja, kar premetava pesek. Že vetrovni dan bi lahko bil dovolj, da znova izginejo,« je dejal župan Wissanta Bernard Bracq.  

Na drugi strani pa lokalni turistični vodič Vincent Schmitt meni, da bodo isti vzroki še bolj razkrili UC-61. »Vsi prebivalci Wissanta vedo, da je tu podmornica. Sem ter tja so se pokazali deli, ampak prvič je odkritega toliko.«

FOTO: Denis Charlet/AFP
FOTO: Denis Charlet/AFP


Zgodovinarji menijo, da je podmornica UC-61 potopila vsaj 11 ladij med prvo svetovno morijo. Na zadnjo pot se je odpravila iz belgijskega Zeebruggeja proti krajema Boulogne-sur-Mer in Le Havre, kjer pa je nasedla. 26-članska posadka se je predala francoskim oblastem.

Komentarji: