Na Evroviziji prihodnje leto vseh 41 letošnjih držav

Organizatorji pripravljajo štiri različne scenarije, med katerimi je tudi prireditev na socialni distanci. Razmišljajo tudi o potovalnih omejitvah.
Fotografija: Vabilo RTV Slovenija za prijavo skladb, med katerimi bodo izbrali najprepričljivejšo, ki jo bo Ana Soklič odpela v Rotterdamu, je bilo odprto do 30. septembra. FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Odpri galerijo
Vabilo RTV Slovenija za prijavo skladb, med katerimi bodo izbrali najprepričljivejšo, ki jo bo Ana Soklič odpela v Rotterdamu, je bilo odprto do 30. septembra. FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo maja 2021, bo sodelovalo vseh 41 držav, ki bi nastopile na letošnji 65. Evroviziji, ki so jo odpovedali zaradi epidemije covida-19. Prizorišče, rotterdamski center Ahoy, in število nastopajočih ostajata enaka. Enak ostaja tudi slogan Open up! (Odpri se!).

Kot je povedal vodja tekmovanja Martin Österdahl, organizatorje zelo veseli, da so se vse države, ki bi nastopile letos, prijavile tudi na tekmovanje prihodnje leto in tako zagotovile, da imajo povsem enak seznam nastopajočih, kot je bil predviden za letos, so njegove besede povzeli pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU).

image_alt
Na Evrovizijo v Rotterdamu se vrača plejbek


Prav tako je navdušenje nad odločitvijo vseh 41 držav, da bodo sodelovale tudi prihodnje leto, izrazil izvršni producent tekmovanja Sietse Bakker. Po njegovih besedah to dokazuje njihovo zaupanje, da Nizozemska še vedno lahko uspešno organizira Evrovizijo naslednje leto v Rotterdamu.

FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


Organizatorji pripravljajo štiri različne scenarije, med katerimi je tudi prireditev na socialni distanci, razmišljajo pa tudi o potovalnih omejitvah za udeležence. Po Österdahlovih besedah si z vsemi močmi prizadevajo, da bi lahko kljub zahtevnim okoliščinam izvedli tekmovanje, ki ga pričakuje več kot 180 milijonov gledalcev, je poudaril.

Rotterdam bo Evrovizijo gostil po tem, ko je na tekmovanju v Tel Avivu leta 2019 zmagal nizozemski pevec Duncan Laurence s pesmijo Arcade. Polfinala bosta 18. in 20. maja, finale pa 22. maja 2021. V polfinalih bo tekmovalo 35 držav, deset najboljših iz vsakega pa se bo nato v finalu pridružilo petim velikim državam – Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji – ter gostiteljici Nizozemski, ki se v finale uvrstijo neposredno.

Slovenija bo svojega predstavnika izbrala na podlagi vabila za sodelovanje, ki ga je RTV Slovenija objavila julija. Na letošnjem tekmovanju bi morala nastopiti Ana Soklič s skladbo Voda. Po pravilniku lahko zastopa Slovenijo tudi prihodnje leto, toda z drugo skladbo. Vabilo RTV za prijavo skladb je bilo odprto do 30. septembra.

Ana Soklič. FOTO: promocijsko gradivo
Ana Soklič. FOTO: promocijsko gradivo

Komentarji: