Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

TV namigi: boj med Edisonom in Teslo, lopov ali genij Gruber in 911

Film o boju, ki je za vedno spremenil tok zgodovine. Zgodba o Gruberju, ki je naredil mestni prekop, a bil izgnan iz Ljubljane. Nove sezone serij in križanka.
Bitka za električni tok. Foto TVS
Bitka za električni tok. Foto TVS
M. K., Vikend
4. 6. 2024 | 07:30
4:38

Torek, 4. junija

Bitka za električni tok: TV SLO 2 ob 20.00

Vikendova ocena: 2 (od 5)

The Current War. Koprod., 2017. Režija: Alfonso Gomez-Rejon. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Oliver Powell, Katherine Waterston, Nancy Crane, Liza Ross. Bio. film. 105 min. 

Zgodovinska drama z vrhunsko igralsko zasedbo, postavljena v čas razvoja sistemov za prenos električne energije, opisuje bitko za prevlado med dvema titanoma, ki je za vedno spremenila tok zgodovine.

Ogrodje filma je neusmiljeno tekmovanje vsestranskega izumitelja Thomasa Alvo Edisona in poslovneža Georgea Westinghousa okoli tega, čigav električni sistem bo z elektriko oskrboval sodobni svet.

Zgodba spremlja Edisona (Benedict Cumberbatch), ki vztraja pri svojem enosmernem toku in ga poskuša vsem pomanjkljivostim navkljub vpeljati na Manhattan. Toda načrt gre po zlu, saj se pojavi genialni emigrant iz Evrope, Srb Nikola Tesla (Nicholas Hoult), s svojim izmeničnim tokom, ki ga finančno podpira Westinghouse (Michael Shannon). Boj med njima je surov, še posebej Edison je pripravljen prestopiti vse meje poštene igre za dosego svojega cilja.

 

Zgodbe s prepiha: Mojster: TV SLO 1 ob 20.00

Slo., 2024. Režija: Urban Zorko. 2/6. Dok. serija. 25 min.

Zgodbe s prepiha: Mojster. Foto TVS
Zgodbe s prepiha: Mojster. Foto TVS

Ustvarjali pravijo, da je to zgodba o »skrivnostnem inženirju s sanjami, ki so spremenile mesto.«

Danes je jezuit Gabrijel Gruber (1740–1805) najbolj znan po svojem prekopu, a ta nenasitni ambicioznež je bil »uomo universale« svojega časa: inženir, učitelj, izumitelj in politična velesila v eni osebi.

Gruber, v svojih prizadevanjih, da bi Ljubljano spremenil v dragulj imperija, stopi na žulj tako cesarici kot lokalcem. Obtožijo ga korupcije – in ga izženejo. A to ga ne ustavi: takrat šele zares razpre svoja krila.

 

Očarana nad zvezdnikom (Premiera): HBO ob 20.00

Starstruck. VB, 2023. 3. sezona. 1/6. Režija: Rose Matafeo. Igrajo: Rose Matafeo, Nikesh Patel, Emma Sidi, Al Roberts, Nic Sampson. Hum. serija. 30 min. 

Očarana nad zvezdnikom. Foto HBO
Očarana nad zvezdnikom. Foto HBO

Zgodba spremlja Novozelandko, ki živi v Londonu. Po avanturi za eno noč na silvestrovo ugotovi, da je spala s Tomom Kapoorjem, slavnim filmskim zvezdnikom.

V tretji sezoni Jessie, ki še vedno živi v Londonu in dela v lokalnem kinu, raziskuje novo samsko življenje, potem ko se je razšla s filmskim zvezdnikom Tomom. Dve leti po razhodu se Jessie spopada s pritiski odraslosti in sooči se s posledicami svojih odločitev ter se primerja z vrstniki

 

911 (Premiera): Star Channel ob 22.00

9-1-1. ZDA, 2024. 7. sezona. 1/10. Režija: John J. Gray. Igrajo: Peter Krause, Angela Bassett, Jennifer Love Hewitt, Oliver Stark, Kenneth Choi. TV-serija. 55 min. 

911. Foto Star Cahnnel
911. Foto Star Cahnnel

Z novo sezono se vrača serija, ki predstavlja stresno delo policistov, bolničarjev, gasilcev in dispečerjev, ki sprejmejo klic za njihovo pomoč.

Athena in Bobby sta se odpravila na poročno križarjenje, kjer srečata Lolo in Normana, par, ki sta mu nekoč pomagala. A Potem Lola nenadoma izgine ... Chimneyja skrbi, da je njun odnos z Maddie postal preveč vsakdanji, a ga primer v službi prepriča, da je z njima vse v najlepšem redu. Christopher pogreša mamo, v šoli pa se obnaša kot plejboj ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine