TV namigi: Ekstravizor, Kdo je ubil Daphne in Mesto greha

V tokratnem Ekstravizorju o zamenjavi uprav v Telekomu in Petrolu, v dokumentarcu o novinarki, ki je bila umorjena zaradi preiskav o političnem vrhu, Robert Rodriguez in Frank Miller pa gledalce drugič peljeta na temačne ulice Mesta greha.
Fotografija:  Petrol Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
 Petrol Foto: Jure Eržen/delo

Četrtek, 19. decembra

 


Ekstravizor: TVS 1 ob 20.00


Slo., 2019. Notranjepol. odd.

Zadnje zamenjave uprav v dveh pomembnih podjetjih, Telekomu in Petrolu, so v prvi vrsti sprožile vprašanje: kdo vodi igro v državnih ali pretežno državnih podjetjih? Politika, SDH ali nadzorniki samostojno? S tem izzvivom, se je preiskovalna skupina EkstraVisor lotila analize nadzornikov državnih podjetij v zadnjem desetletju in pol, njihove (ne)odvisnosti od politike, vpetosti v interesna omrežja, predvsem pa odgovornosti. V nasprotju s splošnim prepričanjem imamo v Sloveniji tudi kakšnega nadzornika, ki je zaradi malomarnega opravljanja funkcije moral v zapor, dejstvo pa je, da med njimi ni nadzornikov velikih zgodb, kot, na primer, bančna luknja ali Teš. Zanimiva je tudi primerjava z nemškim sistemom delovanja nadzornikov.

V pogovoru v studiu bodo sodelovali: Gabrijel Škof, Borut Jamnik, Gorazd Podbevšek, Bogomir Kovač, Anže Logar in Boris Štefanec.Kdo je ubil Daphne: TVS 1 ob 23.50


Daphne: The Execution. Itallija, 2018. Avtorja: Carlo Bonini, Giuliano Foschini. Dok. film.  60 min.

Daphne: The Execution - Kdo je ubil Daphne Foto Tvspored-service
Daphne: The Execution - Kdo je ubil Daphne Foto Tvspored-service


Popoldne 16. oktobra 2017 je v eksploziji avtomobila bombe umrla malteška novinarka Daphne Caruana Galizia. Desetletje je izsledke svojega dela, v katerem je neustavljivo razkrivala mreže politične korupcije na Malti, objavljala na svojem zelo vplivnem blogu.

Avtorji v dokumentarni oddaji, za katero stoji italijanski časnik La Republicca, s pomočjo pripovedi njenih sodelavcev, prič in žvižgačev izrišejo portret brezkompromisne in prodorne novinarke in tistih, ki jih je pisanje Daphne ogrožalo, ter raziščejo ozadje okrutnega političnega umora. Prav te dni na dan prihajajo informacije, ki razkrivajo, da je bil v umor vpleten malteški politični vrh.
 


Mesto greha: Ženska za umret: Planet TV 2 ob 21.00


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Sin City: A Dame to Kill For. ZDA, 2014. Režija: Robert Rodriguez, Frank Miller. Igrajo: Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson. Krim. 105 min.


Sin City: A Dame to Kill For - Mesto greha: Ženska za umret Foto Tvspored-service
Sin City: A Dame to Kill For - Mesto greha: Ženska za umret Foto Tvspored-service


Spletke, neustavljiva lakomnost po vplivu in denarju, izkoriščanje, ustrahovanje, predajanje drogam in prostitucija so ljudi pripeljale na skrajni rob obstanka. Edino upanje pa tli v nekaj dobrih posameznikih, ki morajo najprej razčistiti s svojimi notranjimi demoni, preden se lahko podajo v brezupni končni spopad z brezmejnim breznom človeške izprijenosti.

Film Mesto greha: Ženska za umret je vizualno še bolj dodelan kot prvi del, žal pa tega ni mogoče reči za zgodbe, junake ali igro.

Komentarji: