TV namigi: OK Slovenije, Umetnost Skandinavije in Tednik

Prireditev Dobrodelne fundacije Miroslava Cerarja, zgodovinar se bo posvetil razvoju umetnosti v Skandinaviji, v oddaji Tednik pa o okužbi v primoski vasici.
Fotografija: Ana Soklič Foto Jelena Prokovič
Odpri galerijo
Ana Soklič Foto Jelena Prokovič

Ponedeljek, 21. septembra

 

Dobrodelna prireditev OK Slovenije: TV SLO 2 ob 20.00


Slo., 2020. Režija: Dejan Čretnik. Vodita: Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš. Prenos. 60 min.

S tradicionalno prireditvijo Dobrodelne fundacije Miroslava Cerarja Olimpijski komite Slovenije zbira sredstva za mlade športnike iz socialno šibkih okolij. Letošnja prireditev se vrača v Grand hotel Union v Ljubljani, nastopali pa bodo pevca Ana Soklič in Challe Salle ter člani plesne šole Bolero. Med drugim bodo predstavili tudi projekt Botrstvo v športu.

Dogodek bo potekal v času obiska predsednika mednarodne krovne športne organizacije, dr. Thomasa Bacha, med gosti pa bosta med drugim še predsednik Uefe Aleksander Čeferin in predsednik OK Ukrajine Sergej Bubka.


 

Umetnost Skandinavije: Temna noč duše: TV SLO 2 ob 20.00


Art of Scandinavia: Dark Night of the Soul. VB, 2016. 1/3. Režija: Patrick Dickinson. Dok. miniserija. 55 min.

Umetnost Skandinavije: Temna noč duše Foto Tv Slo
Umetnost Skandinavije: Temna noč duše Foto Tv Slo


Britanski umetnostni zgodovinar Andrew Graham-Dixon se tokrat posveti umetnosti Skandinavije. Prepotoval je Norveško, Dansko in Švedsko ter odkrival, kako so pokrajina in njene značilnosti vplivale na razvoj umetnosti.

Najprej nas popelje po Norveški, redko poseljeni deželi, ki so jo izoblikovali sneg, led in boj za preživetje. Neizprosna narava je pustila pečat tudi na umetnosti, ki sega od vikinškega okrasja na lesenih ladjah do bukoličnih slik romantičnih nacionalistov ter ene najpresunljivejših upodobitev tesnobe na svetu, slike Krik Edvarda Muncha. Temne plati norveške družbe je razgaljal tudi dramatik Henrik Ibsen ...
 Tednik: TV SLO 1 ob 20.00


Slo., 2020. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-infor. odd. 60 min.

Primož Roglič in Tadej Pogačar Foto Stephane Mahe Reuters
Primož Roglič in Tadej Pogačar Foto Stephane Mahe Reuters


Kako je korona virus prišel v primorsko vasico in se razširil kot požar? Žarišče je postal cerkveni pevski zbor. Eden od okuženih se še zdaj bori za življenje na intenzivnem oddelku Infekcijske klinike.

Obiskali so mariborsko forenzično psihiatrijo, kjer so zaprti najhujši zločinci, ki so zagrešili izjemno okrutne umore. Ker je sodišče ugotovilo, da so bili neprištevni, so lahko zaprti največ pet let.

Slovenijo je v zadnjih letih zajela kolesarska mrzlica. Na cestah je vse več rekreativnih kolesarjev, v trgovinah zmanjkuje koles in kolesarske opreme. Kako bo šele po dirki vseh dirk?

Komentarji: