TV namigi: Volčji totem, Salvador in Televizijski klub

Film o študentu iz Pekinga, ki skuša udomačiti volka, s pretresljivim trilerjem Salvador je režiser Oliver Stone prvič opozoril nase, v večerni pogovorni oddaji pa o večnih radovednežih.
Fotografija: Le dernier loup - Volčji totem Foto TVS
Odpri galerijo
Le dernier loup - Volčji totem Foto TVS

Petek, 15. novembra

 

Volčji totem: TVS 2 ob 21.05


Le dernier loup. Fr., 2015. Režija: Jean-Jacques Annaud. Igrajo: Shaofeng Feng, Shawn Dou, Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng, Ba Sen Zha Bu. Pust. film. 125 min.

Leto 1967. Čen Džena, mladega študenta iz Pekinga, pošljejo v Mongolijo, da bi poučeval nomadska plemena pastirjev. Izkaže se, da se mora v tej neskončni, grobi in dih jemajoči divjini o skupnosti, svobodi ter odgovornosti največ naučiti ravno Čen.

Najpomembnejša lekcija pa je tista o živali, ki se je nomadi najbolj bojijo in jo hkrati častijo – o volku. Navdušen nad mističnim odnosom med plemenom in živalmi, ujame mladega volka in ga skuša udomačiti. Ravnovesje med človekom in živaljo pa se poruši, ko vlada odloči, da je treba z območja za vsako ceno odstraniti vse volkove.

 

Salvador: TVS 1 ob 23.10


ZDA, 1986. Režija: Oliver Stone. Igrajo: James Woods, James Belushi, Michael Murphy, John Savage, Elpidia Carrillo. Drama. 125 min.

Salvador Foto TVS
Salvador Foto TVS


Rick Boyle, pustolovski fotoreporter, je brez prebite pare, zato se z avtom in prijateljem Dr. Rockom, odpravi v rajski Salvador, kjer živi njegovo dekle Maria. Mimogrede pa namerava poslikati dogajanje v vojaški diktaturi. A rajsko destinacijo mesari eden najhujših genocidov v zgodovini.

Salvador je pretresljiv triler, ki brez olepševanja obravnava politično krizo in kritično oriše cinizem zahoda do dogajanja v manj razvitih »rajskih« državah. Gre za prvi večji film Oliverja Stona. Naslednji teden bodo na TVS predvajali njegovo vojno mojstrovino Vod smrti (Platoon, 1986).


 

Televizijski klub: TVS 2 ob 23.10


Duša lačnega popotnika. Slo., 2019. Pog. odd. 50 min.

Feri Lainšček Foto Jože Suhadolnik
Feri Lainšček Foto Jože Suhadolnik


Tokratni klub bo obravnaval dušo lačnega popotnika. Ga poznate ali pa ste takšen popotnik sami? Večni raziskovalec, radovednež, ki mu nikoli ne zmanjka novih dogodivščin!

O tem s fotografom in popotnikom Arnejem Hodaličem, pisateljem Ferijem Lainščkom in romsko aktivistko Natašo Horvat. Pogovor bo vodila Taja Zuccato.

Komentarji: