Pravica do kozarca vode

Absurdno je, da ima hotel Ribno Bled na svoji spletni strani v rubriki »zero waste« celo navedeno, da gost lahko postane del njihove zgodbe tako, da pije vodo iz pipe in ne ustekleničeno vodo.
Fotografija: Če želi restavracija zaračunati postrežbo vode iz pipe, naj to jasno napiše v ceniku, nelogično pa je, da postrežbo vode iz pipe zavrne. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Če želi restavracija zaračunati postrežbo vode iz pipe, naj to jasno napiše v ceniku, nelogično pa je, da postrežbo vode iz pipe zavrne. FOTO: Jure Eržen

Vsepovsod nas bombardirajo s sporočili, kako naj živimo ekološko. Kako naj v življenju poskušamo pustiti čim manj smeti na tem planetu, kako naj ločujemo odpadke, kako naj se poskušamo izogniti pretirani uporabi plastike, embalaže, kako naj okolja ne obremenjujemo po nepotrebnem in tako dalje.

Zaradi takih sporočil in tudi izobraževanja v šolah postajajo naši otroci vse bolj ekološko ozaveščeni in ne morejo razumeti, kako je mogoče, da smo zaradi vse večjega pomanjkanja prostora in onesnaževanja dopustili izumrtje številnih živalskih vrst, in kako to, da odrasli lahko dajemo napotke o odnosu do okolja, če pa v praksi sprejemamo popolnoma nelogične odločitve v škodo okolja in bodočih generacij.

Ena popolnoma nerazumljivih odločitev je tudi dejstvo, da je v hotelih, barih in restavracijah v Sloveniji vse bolj v navadi, da kozarec pitne vode iz pipe strežejo le še ob kavi, medtem ko je treba ob hrani ali sladici ali na primer ob sadnem soku vodo plačati. Ob prošnji, naj vam prinesejo kozarec vode iz pipe, in pojasnilu, da ste pripravljeni plačati tudi za delo, ki bo pri tem nastalo, namreč, da bo nekdo za vami pomil kozarec, vas osebje zavrne, češ da ima izrecno navodilo vodstva, da lahko strežejo le vodo iz plastenke ali steklenice, nikakor pa ne iz pip. Tako je človek prisiljen prositi za prazen kozarec in oditi po vodo v bližnje sanitarije ali hoditi naokrog s svojo vodo.

Taka praksa se kot bolezen širi po Sloveniji. Sloveniji, kjer smo lahko veseli, da vodo iz pipe lahko pijemo brez pomislekov, in kjer smo celo v ustavo zapisali, da ima vsakdo pravico do pitne vode. Vse in samo zaradi človeške požrešnosti. Vse in samo zato, ker so nekateri ugotovili, da lahko zaslužijo še več, ne da bi se veliko spraševali o posledicah svojih odločitev. Za povrhu se takšni hoteli suvereno in brez slabe vesti oglašujejo kot »eko« hoteli, kot do »okolja prijazni« ali »trajnostni« oziroma hoteli brez odpadkov (»zero waste«).

Mojca Erman je odvetnica in tolmačka.
Mojca Erman je odvetnica in tolmačka.


Ob vstopu na Bled nas pričaka plakat z napisom »Bled is zero waste. Respect it!«* oziroma »Bled na poti do družbe brez odpadkov« ter tudi plakat »Bled has drinking water everywhere«** in »Pijte vodo iz pipe«. Bohinj EKO Hotel se ponaša s številnimi zelenimi in do okolja prijaznimi lovorikami, a ko ob hrani zaprosiš za kozarec vode iz pipe, te osebje na kratko in brez slabe vesti zavrne, češ da to ni mogoče. Enaka praksa je prisotna tudi v hotelu Ribno Bled, ki se ponaša z naslovom »prvi slovenski zero waste hotel« in kjer suvereno pojasnijo, da vode iz pipe ne strežejo že več let in da gost ob obroku lahko dobi le steklenico vode. Absurdno je, da ima hotel Ribno Bled na svoji spletni strani v rubriki »zero waste« celo navedeno, da gost lahko postane del njihove zgodbe tako, da pije vodo iz pipe in ne ustekleničeno vodo. Četudi je steklo do okolja prijaznejše kot plastika, še vedno pomeni popolnoma nepotrebno obremenjevanje okolja v regiji, kjer je voda iz pip kvalitetna in pitna in kjer kakovost vode tudi redno preverjajo. Navedeni »eko hoteli« zavestno pozabljajo, da je tudi za reciklažo in ponovno uporabo stekla potrebna določena energija in kar nekaj litrov čiste vode.

Podobna situacija je tudi v Termah Olimia. Osebje sicer pravi, da se z odločitvijo vodstva glede prepovedi postrežbe vode iz pipe ne strinjajo, vendar jo morajo spoštovati, ker so sicer kaznovani, gostu pa dajo vizitko vodje, gospe Barbare Brglez, v upanju, da bo morda le dosežena sprememba na bolje. Podobna praksa naj bi bila tudi v Sava hotels & resorts ter verjetno še številnih drugih večjih hotelih in restavracijah po Sloveniji.

Ko pogledamo čez naše meje, vidimo, da v večini bližnjih držav tega problema nimajo ter vodo ob hrani in pijači na zahtevo vedno oziroma celo avtomatično postrežejo. V Franciji imajo celo zapisano pravilo, da se kozarca oziroma steklenice vode (»carafe d'eau«) iz pipe ob hrani ali pijači ne sme odreči. Tudi v Veliki Britaniji velja zakonska obveznost, da se mora kozarec vode iz pipe postreči vedno, kadar strežejo alkohol. Glede restavracij sicer ne obstaja pravna zahteva, vendar je v praksi kozarec vode iz pipe ob obroku mogoče dobiti brez težav.

Prav tako kozarec vode iz pipe na željo gosta postrežejo v Nemčiji, vendar ob tem lahko zaračunajo postrežnino zaradi dodatnega dela (pomivanje kozarcev). Enaka praksa je v Avstriji. Kozarec vode iz pipe je še vedno mogoče dobiti ob kavi, od odločitve posamezne restavracije ali bara pa je odvisno, ali bodo vodo iz pipe zaračunali, če jo stranka zahteva ob obroku ali drugi pijači. V praksi v obeh državah še vedno velja, da vodo iz pipe ob naročeni hrani ali pijači postrežejo brezplačno, res pa je tudi, da je v večjih mestih mogoče opaziti zaračunavanje simboličnega stroška za postrežbo vode iz pipe.

Glede na zapisano se zdijo odločitve vse več slovenskih hotelov in restavracij o strežbi vode iz pipe popolnoma nelogične in nerazumne. Očitno smo spet potrošniki tisti, ki bomo morali spremeniti to škodljivo prakso. Če želi restavracija ali hotel zaračunati postrežbo vode iz pipe, naj seveda to jasno napiše v ceniku, nelogično pa je, da se postrežbo vode iz pipe v celoti zavrne ter se kot alternativo ponudi le vodo iz plastenke ali steklenice. Taka praksa po nepotrebnem še dodatno obremenjuje okolje in zaradi nje si hotel ali restavracija vsekakor ne zasluži oznake »eko«, »do okolja prijazen«, »trajnosten« ali »zero waste«. Postavlja pa se tudi vprašanje, ali tovrstno zavajajoče oglaševanje hotelov morda predstavlja celo dejanje nelojalne konkurence. Le ozaveščeni potrošniki lahko spreminjamo slabo prakso, zato predlagam, da vztrajamo pri postrežbi vode iz pipe in tako dejansko pripomoremo k razvoju družbe brez odpadkov.

* Bled je brez odpadkov. Spoštujte to!

** Voda na Bledu je povsod pitna.

***

Mojca Erman je odvetnica in tolmačka.

​Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Preberite še:

Komentarji: