Velikokrat me vprašajo, kdaj se bo ta pandemija končala

Odgovor je v rokah posameznikov in vlad. Vemo, kaj deluje, imamo dokaze. Imejte upanje.
Fotografija: Vsa cepiva s seznama WHO za nujno uporabo cepiv covid-19 so varna in učinkovita tudi pri preprečevanju različic covida-19. FOTO: Stefanie Loos/Afp
Odpri galerijo
Vsa cepiva s seznama WHO za nujno uporabo cepiv covid-19 so varna in učinkovita tudi pri preprečevanju različic covida-19. FOTO: Stefanie Loos/Afp

Že res, da je poletje, a pandemija še zdaleč ni končana. Pandemična utrujenost je prizadela duševno zdravje vseh nas in povsem naravno je, da se po obdobju, ki je bilo za vse velik izziv, ljudje končno želijo sprostiti.

V podobni situaciji smo se znašli tudi lani poleti. Ko so se omejitve hitro sprostile, smo po regiji opazili uničujoč porast primerov okužb in smrtnih primerov, ki so spet vodili v zapiranje držav. Zdaj si po več kot letu pritiska na naše zdravstvene sisteme, šolstvo, osnovno preživetje, gospodarstvo ter fizično in duševno zdravje ne moremo privoščiti enake napake.

Čeprav se cepljenje v regiji nadaljuje, velik del prebivalstva ostaja necepljen, medtem pa krožijo zelo prenosljive različice, ki vzbujajo skrb. Hkrati opažamo sproščanje ukrepov na področju javnega zdravja in družbenih ukrepov, ki vodijo do povečanega števila primerov bolezni covid-19; to je povsod, kjer stopnja precepljenosti ni velika, predvsem med najranljivejšimi, kar pomeni več hospitalizacij in preobremenjenost zdravstvenih sistemov. To pomeni tudi izgubljena življenja.

Letos, ko si sicer želimo, da bi ljudje kar najbolje izkoristili poletje, pa jih vendar pozivamo k previdnosti, da bi bilo poletje varnejše za vse. Radi bi preprečili, da bi več ljudi po nepotrebnem zbolelo in umrlo, želimo si, da bi se ta pandemija čim prej končala.

To lahko storimo na več načinov: prvič, da se polno cepimo; drugič, če razmišljate o potovanju, ocenite, ali je to res nujno. Če se odločite za potovanje, to storite varno.

Varno potovanje pomeni premislek o izpostavljenosti bolezni covid-19 od trenutka, ko zapustimo svoj dom, do trenutka, ko pridemo do cilja. Vsakdo mora začeti sam obvladovati tveganje, na vsakem koraku ga mora ocenjevati in uporabiti zaščitne ukrepe, kot so fizična oddaljenost, izogibanje gneči in nošenje maske.

Izogibajte se zaprtim prostorom, v katerih je veliko ljudi. Srečevanje z ljudmi na prostem ali v odprtih, dobro prezračevanih okoljih, nas ščiti in zmanjšuje možnosti za prenos.

Zelo pomembno je, da ne dopustimo, da bi velika športna tekmovanja in festivali postali dogodki za super širjenje virusa. To lahko dosežemo z doslednim in poostrenim upoštevanjem javnozdravstvenih in družbenih ukrepov ob dogodkih.Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dr. Hans Kluge, na desni, s predsednikom republike Slovenije Borutom Pahorjem in ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem. FOTO: Matej Družnik
Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dr. Hans Kluge, na desni, s predsednikom republike Slovenije Borutom Pahorjem in ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem. FOTO: Matej Družnik
Cepiva že vplivajo na razmere, še več, napovedujejo zmanjšanje števila hospitalizacij, smrtnih primerov in pritiska na zdravstvene sisteme. Kljub temu potrebujemo še več milijonov odmerkov cepiv, da bi dosegli tiste, ki so najbolj ogroženi, med njimi mnogi še vedno čakajo na prvi odmerek. Zdravstvenim delavcem, starejšim in tistim z zaznanimi dejavniki tveganja je treba omogočiti dostop do cepiv, če želimo še naprej zmanjševati število hospitaliziranih in smrtnih primerov. Trenutno je 41 odstotkov prebivalstva v evropski regiji prejelo prvi odmerek, medtem ko je 29 odstotkov polno cepljenih. Podatki so jasni: pandemije še ni konec, niti v državah, ki so dosegle veliko precepljenost. Nepravična distribucija cepiv v regiji ostaja eden največjih izzivov. Prenosljivejša različica delta povzroča povečanje števila primerov okužbe in hospitalizacij. Zato je bistveno, da uporabimo vsa orodja, s katerimi razpolagamo za preprečevanje prenosa in reševanje življenj, s prilagajanjem javno zdravstvenih in družbenih ukrepov lokalnim razmeram ter z zagotavljanjem pravičnega in hitrega cepljenja.

Vsa cepiva s seznama WHO za nujno uporabo cepiv covid-19 so varna in učinkovita pri preprečevanju hude bolezni covid-19, tudi pri različicah, ki se trenutno pojavljajo.

Pogosto me vprašajo, kdaj se bo ta pandemija končala. Kratek odgovor je: to je odvisno od vas. To je v rokah posameznikov in vlad. Vemo, kaj deluje, imamo dokaze. Imejte upanje. Samozaščitno ravnanje in skrb za druge sta ključna za nadzor te pandemije, sčasoma tudi za njeno odpravo.

Prišli smo daleč in zdržali. Zdaj ne smemo opustiti straže, ampak ostati na preži.

***
Dr. Hans Kluge je regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Komentarji: