Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Komentarji

Črepinje iz mozaika energetske slike sveta

Pravna varnost je eno najpomembnejših sider držav, ki stavijo na liberalnodemokratsko ureditev.
Ko od daleč opazujemo razmere v največji evropski jedrski elektrarni, besedna zveza »verižna reakcija« ni metafora. Je realna nevarnost. FOTO: Reuters
Ko od daleč opazujemo razmere v največji evropski jedrski elektrarni, besedna zveza »verižna reakcija« ni metafora. Je realna nevarnost. FOTO: Reuters
5. 9. 2022 | 05:00
2:48

Poročila iz ukrajinskega Zaporožja, kjer stoji največja evropska jedrska elektrarna, niso jasna. Od šestih blokov trenutno deluje le eden, njegova naloga pa je, da proizvaja elektriko, ki bo skrbela za hlajenje celotnega kompleksa. Zadnja poročila Mednarodne agencije za jedrsko energijo govorijo o poškodovanih daljnovodih, zaradi česar elektrarna ni povezana z ukrajinskim energetskim omrežjem. Zaradi prisotnosti inšpektorjev agencije za jedrsko energijo bo slika iz Zaporožja nekoliko manj zamegljena, ker naj bi inšpektorji zagotovili nepristranski nadzor nad dogajanjem. Kar pa ne pomeni, da je s tem zagotovljena tudi varnost. Če daljnovodi ne delujejo, kot bi morali, lahko najmanjša napaka v reaktorju, ki je še v pogonu in proizvaja energijo, potrebno za hlajenje sistema, sproži učinek padanja domin.

Med varnostno skrajno tveganimi »specialnimi« operacijami okrog jedrske elektrarne potekajo diplomatske dejavnosti, ki naj bi ustavile rusko agresijo na Ukrajino. Če je predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen pred tednom dni na Bledu napovedala drugačno regulacijo cen električne energije, je skupina sedmih najrazvitejših držav, G7, napovedala, da bo cene ruske nafte omejila s cenovno kapico. Tako kot detajli o razmerah v Zaporožju niso znani, so tudi pri napovedi skupine G7 in evropske komisije ključna dejstva, ki še niso znana. Kako bo evropska komisija po novem regulirala cene elektrike? Na kakšen način naj bi skupina G7 nataknila kapico cenam nafte?

Ko govorimo o varnosti, občasno uporabljamo metaforo »verižna reakcija«. Napovedani ukrepi evropske komisije in skupine G7 lahko, če ne bodo prevedeni v zelo natančen in konsistenten pravni jezik, sprožijo metaforično verižno reakcijo. Lahko vodijo v stanje, ko že sklenjene pogodbe med zasebnimi pravnimi osebami ne bi več veljale. Pravna varnost je eno najpomembnejših sider držav, ki stavijo na liberalnodemokratsko ureditev.

Ko pa od daleč opazujemo razmere v največji evropski jedrski elektrarni, besedna zveza »verižna reakcija« ni metafora. Je realna nevarnost. Gre za nevarnost, da bi se začeli atomi urana nekontrolirano cepiti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine