Denar ni vse ...

Krize vodenja v vojski denar ne more odpraviti, slabih odnosov tudi ne.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Kaj imajo skupnega pisatelji in generali? Ne prav malo. Generali so visoko izobraženi ljudje, ki se znajo jasno izražati, tako pisno kot ustno. Če k temu dodamo še kup razburljivih dogodivščin, ki se jim naberejo skozi vojaško kariero na dolgi poti do generalskega čina, so skoraj rojeni pisatelji.

Kitajski general Sun Cu je avtor legendarne knjige Umetnost vojne, ruski nepremagljivi general Aleksander Suvorov je bil tudi pisatelj, slovenski borec za severno mejo Rudolf Maister je izdal dve pesniški zbirki in je veljal za velikega ljubitelja knjig.
Slovenske generale in pisatelje pa druži tudi želja po več denarja. Medtem ko pisatelji, združeni v Društvu slovenskih pisateljev državo prosjačijo za denar, sedijo na milijone evrov vrednih nepremičninah. Kdor si drzne javno izraziti dvom o smiselnosti dajanja javnega denarja nekomu, ki s svojim premoženjem morda ne gospodari najbolje, je hitro tarča očitkov, da ne mara slovenskih književnikov.

Tudi slovenski generali že več let opozarjajo, da potrebujejo več denarja, da bi vojsko ustrezno kadrovsko in tehnično okrepili. Po letih varčevanja, ko so se vojaški proračuni brez milosti klestili, ta opozorila niti niso neupravičena. Upadanje sredstev za vojsko se je ustavilo, ocena pripravljenosti vojske za delovanje v vojni je še vedno nezadostna, za delovanje v miru pa je zadostna.

Letos ima vojska 18 odstotkov denarja več na voljo kot lani, a zgolj zato težave vojske do prihodnjega leta ne bodo izginile. Krize vodenja v vojski ne more odpraviti denar, slabih odnosov tudi ne. Če generalmajorka skliče novinarje na izjavo ob 11.15 in se tam prikaže ob 11.41, ne daje dobrega zgleda podrejenim. Če ukaže, da po določeni uri ni pokanja na vadišču, tam pa še vedno pokajo, je to zelo jasen znak, da ima vojska težavo, ki je denar ne more odpraviti.