Kakšno bo spričevalo po prvem letu

Vlada bo prvo obletnico pričakala z boljšo oceno, kot jo je imela ob svojem nastopu. Odločnejši koraki, ki bodo najbrž potrebni, a bodo vsaj za določene skupine tudi nepriljubljeni, pa peterico še čakajo.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Za vladno ekipo, ki bo danes na Brdu pri Kranju pretresala proračun za prihodnji dve leti, ta teden mineva leto dni, odkar je na oblasti. V koalicijo je vstopilo pet strank, ki so skupaj štele 43 poslancev, eden večjih izzivov, ki so jih tedaj videli analitiki, pa je bila njihova izenačenost. Danes so preference volilnega telesa, če je sklepati po zadnjem merjenju, ki ga je Mediana za Delo opravila med 28. avgustom in 5. septembrom, razporejene precej drugače.

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve jutri, je 18,9 odstotka anketiranih odgovorilo, da LMŠ, kar sicer ni največja podpora, ki so jo kdaj dosegli, saj so je februarja imeli 22 odstotkov, a so vse od tedaj, torej osem mesecev zapored, v vodstvu. Zanimivo bo slišati interpretacije, zakaj se zgodba s klicem Braneta Kralja in njegovim odhodom s položaja generalnega sekretarja LMŠ ne pozna ne stranki ne Šarcu, ampak sta oba celo pridobila odstotke.

Med partnericami je ves čas na drugem mestu SD, tokrat s 6,4 odstotka glasov, kar pa je boljši rezultat, kot ga je uspelo doseči vsem preostalim trem vladnim strankam skupaj. Desus, SAB in SMC bi, po septembrskem merjenju Mediane, v seštevku obkrožilo 5,9 odstotka vprašanih. Če temu prištejemo še podporo SD, je vsota štirih članic koalicije dve tretjini podpore LMŠ. Pri tem pa ne gre zanemariti, da je kar petina volivcev neopredeljenih. Skrajno naivno bi bilo te številke interpretirati kot odraz razmerja moči znotraj koalicije, lahko pa pripomorejo k razumevanju določenih potez, tudi v luči bojazni pred predčasnimi volitvami, ki jih nekateri politično zagotovo ne bi preživeli.

Foto Leon Vidic/Delo
Foto Leon Vidic/Delo


Vlada bo prvo obletnico pričakala s precej boljšo oceno, kot jo je imela ob svojem nastopu. Mediana ji je septembra 2018, ko še niti ni začela delati, ampak so jo spremljala predvsem nizka pričakovanja, namerila 2,16, zadnja septembrska pa znaša 2,96 – 27,6 odstotka anketiranih ocenjuje njeno delo negativno, 38,7 srednje, 29,7 pa pozitivno. Se pa s kakšnimi reformami ne more pohvaliti – zaposleni so veseli, da so dobili neobremenjen regres, odločnejši koraki, ki bodo najbrž potrebni, a bodo vsaj za določene skupine tudi nepriljubljeni, pa peterico še čakajo.