Slovenija ni zares prava država

Z odpadki sami ne znamo, zato plačujemo gorivo za ogrevanje in elektriko drugim državam.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar 

Vsaka država skrbi zase, kljub veliki evropski ideji. Tako je tudi z odpadki, vsaka mora poskrbeti za svoje, sicer pa plačati, da to opravijo drugi. Tako vsi plačujemo za ravnanje z odpadki, tudi nevarnimi. Podjetja, kot sta Kemis in Saubermacher, jih potem pošljejo v sežig v Avstrijo ali katero drugo državo.

Da država ne zna poskrbeti za odpadke, vedo že vsi, zato nam lahko za sežig zaračunajo kolikor hočejo. Tako vplivajo tudi na konkurenčnost gospodarstva, ki zaradi neobratovanja Kemisa že načrtujejo omejitev proizvodnje, kot pred dvema letoma, ko je Kemis pogorel. Mi, nasprotno, drugim državam plačamo gorivo za ogrevanje in proizvodnjo elektrike, s čimer povečujemo njihovo konkurenčnost.

Zdaj so na dnevnem redu nevarni odpadki in nerazumna odločba gradbenih inšpektorjev, ki zahtevajo rušenje dela najbolje urejenega skladišča za opadke v državi. Isti inšpektorji, ki ne zmorejo podreti hiše, ki jo je na črno postavila ena od sodnic. Septembra lahko pridejo na vrsto blata čistilnih naprav, če jim Madžarska, kot se napoveduje, dejansko zapre vrata. Ob tem, da vsaj v Ljubljani blato posušijo v kroglice, ki bi lahko šle naravnost v peči, na Madžarskem pa jih stresejo v jamo in zalijejo, da se začnejo procesi razgradnje v kompost. Že vse leto se kopiči tudi odpadna embalaža, nov interventni zakon pa bo očitno treba sprejeti za hladilnike.

Precej nevarnih odpadkov nastane tudi pri servisu avtomobila. FOTO: Igor Zaplatil
Precej nevarnih odpadkov nastane tudi pri servisu avtomobila. FOTO: Igor Zaplatil


Saubermacher, ki je drugi največji prevzemnik nevarnih odpadkov v državi, zagotavlja, da lahko prevzame vse nevarne odpadke. A ne takoj, treba je urediti nove pogodbe za povečane količine, treba se je dogovoriti z vsemi komunalami in podjetji. Do takrat bo nastalo kup malih skladišč nevarnih odpadkov, ki niso urejena kot Kemis. Kaj če zagori na katerem od teh novih žarišč?

Cena ravnanja z nevarnimi odpadki se bo zvišala, podobno kot pred dvema letoma. Komunale dvigajo cene za ravnanje z odpadki že zaradi kopičenja embalaže, dvigniti pa jo bodo morale še zaradi nevarnih odpadkov, blata in hladilnikov. Podobno bo z avtomehaniki. Vsi proizvajamo nevarne odpadke, to so, med drugim, tudi laki za nohte in spreji, olja in filtri avtomobila, vsi kromirani izdelki in baterije.

Preberite še: