Suverenisti in meje

Stremljenja Madžarske in Italije kažejo, kako razrahljana je Evropa.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar 

Nacionalizem razkazuje svoje najvulgarnejše oblike. Ne kruši se samo evropska ideja, spremembe opažamo tudi v neposrednem okolju Slovenije, v odnosih s sosednjimi državami. Na novo oživlja konfrontacija, o kateri smo mislili, da je izčrpana.

Italijanski poslanec predlaga spremembo zaščitnega zakona za Slovence v Italiji in preštevanje oziroma jezikovno opredeljevanje slovenske avtohtone narodne manjšine. Premier Viktor Orbán je ob nacionalnem prazniku na twitterju objavil zemljevid velike Madžarske, ki objokuje izgubo dveh tretjin teritorija z mirovno pogodbo pred sto leti. Eno in drugo kaže, kako razrahljana je Evropa. Demokracija in svoboda sta na najtežjem preizkusu po letu 1945, je v najinem intervjuju pred kratkim povedal dolgoletni diplomat Iztok Simoniti. »Brez demokratične Evropske unije se bodo suverene države bíle med seboj – tekmovale za prestiž, se prepirale, obtoževale ...« To poznamo iz zgodovine, Evropa je najboljše, pravzaprav edino varovalo za populizme in suverenizme na celini.

Kako živ je nacionalizem v Italiji, kakšen vonj ima in kako hitro se zgledni odnosi lahko spremenijo, nazorno kaže sedanja rimska vlada. Poslušamo zgodovinski revizionizem predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki vzklika »italijanski Istri in Dalmaciji«, in izjave spoštovanega predsednika republike Sergia Mattarelle o etničnem čiščenju in nacionalem sovraštvu Slovanov do Italijanov. Tačas poslanec stranke Naprej, Italija v poslanski zbornici vlaga predlog za spremembo leta 2001 sprejetega zaščitnega zakona Slovencev v Italiji, hoče omejiti manjšino. In to se dogaja v času, ko enfant terrible italijanske politike Matteo Salvini še niti ni na čelu vlade.

Sosednja Madžarska od leta 2010 praznuje »nacionalno povezanost« na 4. junij, ko je bila leta 1910 podpisana trianonska pogodba in je ostala »okrnjena država«. Trianonski faktor je še vedno pomemben, Madžari so ranjena nacija, ki dviguje glavo, Orbán s tem nenehno, spretno manipulira. Nismo prepričani, da je slovenska diplomacija dovolj pozorna na te reči.