Zdržimo en teden in obrnimo trend

Zdravstveni sistemi – tudi nemški, ki je najrobustnejši – so na zgornjem robu zmogljivosti.
Fotografija:  FOTO: Guillaume Souvant Afp
Odpri galerijo
 FOTO: Guillaume Souvant Afp

Drugi val novega koronavirusa je dobil pospešek po vej Evropi. Irska je prva država v EU posegla po skrajni možnosti, to je zaustavitvi nenujnih dejavnosti, druge države posegajo po nekoliko blažjih prijemih, toda smer je jasna. Takšni ali drugačni ohromitvi dejavnosti se ne bodo mogli izogniti niti v drugih državah. Zdravstveni sistemi – tudi nemški, ki je najrobustnejši – so na zgornjem robu zmogljivosti. Po celotni Evropi mobilizirajo dodatne zmogljivosti v športnih dvoranah, hotelih in podobnih kapacitetah.

Slovenija za zdaj za en teden vstopa v obdobje delnega zaprtja. To je nekoliko drugače kot spomladi, ko je širitvi virusa sledilo takojšnje zaprtje vseh dejavnosti, vključno s potniškim prometom in omejitvijo gibanja na občine.
Prihodnji teden bo zato ključen, kako se bo usmerjalo gospodarsko in javno življenje v prihodnosti. Če nam bo uspelo obrniti trend, ne bo razloga za zaostrovanje ukrepov, nekateri ukrepi se bodo kvečjemu lahko začeli sproščati.Del dejavnosti se bo prihodnji teden ustavil zaradi šolskih počitnic in praznikov, to je nekakšen naravni »lock down« – torej obdobje v letu, ko se življenje delno umiri – veliko ljudi je načrtovalo dopust, poslovna škoda bo zato manjša. Pomembno je tudi, da so odprte tehnične trgovine, ljudje bodo lahko kaj postorili v hiši ali okolici in se zamotili. Na televiziji je mogoče gledati nogomet. Kaj je torej drugače kot spomladi? Na zalogi imamo veliko več razkužil in druge zdravniške opreme, tudi medicinskih ventilatorjev. Virus nekoliko bolje poznamo, imamo nova znanja in izkušnje pri zdravljenju. Vlada se odloča tudi za časovno vnaprej omejene ukrepe. Vse to so pozitivni dejavniki, obstajajo pa tudi negativni. Ljudje so zaradi spremembe načina življenja utrujeni, zdravstveno osebje je izčrpano. Ne samo da je virus nekoliko mutiral, spremenil se je tudi naš odnos do njega.Kot da bi se del prebivalstva nekako vdal v usodo, češ, pa naj se okužim, bo to šlo mimo. Če je bil virus v prvem valu nekaj oddaljenega, zdaj zbolevajo sorodniki, sošolci, prijatelji, nekateri tudi v težji obliki.

Prepričan sem, da lahko premagamo tudi drugi val. #ostanitezdravi

Preberite še: