Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pisma bralcev

Gorenjski slavček v graški operi

Bo treba pač vzeti pot pod noge in se odpraviti k sosedom, da bi prisluhnili slovenskemu petju.
Generalkai opere Gorenjski slavček v Ljubljani 11. marca 2013. FOTO: Voranc Vogel/delo
Generalkai opere Gorenjski slavček v Ljubljani 11. marca 2013. FOTO: Voranc Vogel/delo
Marija Končina, Šešče pri Preboldu
19. 2. 2024 | 05:00
1:48

Desetega februarja – torej v času, ko na Slovenskem poudarjamo, da smo narod, ki je kulturi namenil poseben praznični dan – so v sosednji Avstriji, in sicer v Gradcu, uprizorili opero Gorenjski slavček. Kot je znano, je njen avtor Anton Foerster, avtorica libreta pa Luiza Pesjak. Režiser Janusz Kica je imel ob sebi ekipo, ki so jo sestavljali dirigent Marko Hribernik, kostumograf Leo Kulaš in koreograf Leonard Jakovina.

»Vau, saj to je lepa glasba in fina zgodba … Zaljubil sem se v to opero in v Slovenijo,« je ob tej priliki izjavil intendant graške opere Ulrich Lenz. Solistka Corina Koller, ki je pela vlogo Minke, pa je dejala: »Slovenščina se mi zdi posebna, saj je zelo muzikalna, je zelo lep jezik za petje. Zanimivo se je je bilo učiti.«

Zanimivo, kajne, poslušati take besede o našem maternem jeziku, ki ga z odra domače operne hiše žal ne slišimo. Bo treba pač vzeti pot pod noge in se odpraviti k sosedom, da bi prisluhnili slovenskemu petju. Pri nas doma smo namreč raje svetovljani. Kaj bi s slovensko besedo, ko pa so tuji jeziki milozvočnejši!

Morda pa kdaj le dočakamo to, da se v Opero vrne tudi slovenščina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine