Naj izletniška točka? Predlagajte!

Začenjamo novo akcijo! Vabimo vas, da nam pošljete predloge, kam se z družino odpraviti na lep izlet, na katerem se človek nadiha svežega zraka, na koncu pa tudi kaj dobrega poje.
Fotografija: Na izlet jo mahajo. Eden lepših načinov skupnega preživljanja časa. FOTO Monkeybusinessimages Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Na izlet jo mahajo. Eden lepših načinov skupnega preživljanja časa. FOTO Monkeybusinessimages Getty Images/istockphoto

Menimo, da tokrat­ni izziv ne bo prevelik zalogaj za nikogar, saj so izleti eden bolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa družin, zlasti ob koncih tedna. In možnosti je skoraj neomejeno, je pa treba za nekatere bolj, za druge manj globoko seči v žep: izlet oziroma ogled kakšne naravne znamenitosti z organiziranim vodstvom in kosilo nekje na (dolgi) poti domov na koncu pač naneseta več kot obisk bližnjega hriba s toplo jedjo na žlico v planinski koči.

A v tokratni Nedelovi nagradni akciji se bomo osredotočili na iskanje izletniških točk, do katerih se pride na aktiven način, s potikanjem po naravi, lepimi razgledi, morebitnimi popestritvami, kot so, na primer, otroško plezališče, zipline, domiselna igrala, otrokom zanimiva učna pot ali pa reka, jezerce, kjer je mogoče veslati ali poleti celo plavati ...
Lahko so to hribi, izletniške poti, stikanje za zakladki (geocaching) ali pa organizirani izleti oz. ogledi, vodilo naj bo le to, da se družina razgiba, naužije svežega zraka, uživa v naravnih lepotah. Ob tem pa zahtevamo še kanček več: predlog, kje v bližini ali celo na izletniški točki sami se da dobro jesti in imajo otroci med čakanjem na hrano tudi kaj početi. V prihodnjih nekaj tednih vam bomo na straneh Nedela postregli z nekaj vznemirljivimi predlogi, ki vam bodo zagotovo prišli prav, ko boste iskali, kam bi se (ob koncu tedna) podali na izlet, hkrati pa bodo namig, kakšnih predlogov se v uredništvu nadejamo od vas.


Po poteh Cankarja


In če za današnji primer uporabimo kar izlet, ki ga bo 14. oktobra dvema družinama, ki smo ju izžrebali na Nedelu, omogočil Zavod Ivana Cankarja Vrhnika: ogledu Cankarjeve spominske hiše na Vrhniki bo sledil lep sprehod po poti Cankarjeve mladosti z ogledom obeležij in bivališč Cankarjevih, nato pa še krajši pohod do Planine – poleti so poti v prijetni senci, pozimi pa so dobro shojene –, od koder se vidi daleč naokoli, zlasti z lesenega razglednega stolpa: na Vrhniko in Staro Vrhniko, Ljubljansko barje z osamelci in vasmi. V planinski koči si lahko človek tudi dušo priveže; za to bo tokrat z enolončnico in štruklji poskrbel oskrbnik Mitja Kovačič s svojo ekipo.

Lepa krožna pot začenši z ogledom Cankarjeve spominske hiše do Močilnika (na fotografiji Jazonova pest pri izviru Ljubljanice) vzame približno tri ure. FOTO Igor Zaplatil
Lepa krožna pot začenši z ogledom Cankarjeve spominske hiše do Močilnika (na fotografiji Jazonova pest pri izviru Ljubljanice) vzame približno tri ure. FOTO Igor Zaplatil


Prijetno siti se bodo nato sprehodili še do Močilnika k izviru Ljubljanice. Pod visokimi prepadnimi stenami, imenovanimi tudi Hudičeve skale, nam­reč na dan vre Veliki Močilnik in po legendi se je prav tu končala plovba grških junakov, Jazona in Argonavtov, po Ljubljanici. Tu so menda ladjo razstavili in jo na ramenih prenesli proti Jadranskemu morju. Nedelova nagrada nazadnje vključuje še obisk in degustacijo piva v pivovarni Humanfish, vse skupaj za dobrih pet ur vznemirljivega izleta, na katerem se človek lepo razhodi, naje in še izve marsikaj novega.


Časa več kot dovolj


Na kratko časovni potek nove nagradne igre: od danes lahko na spletni strani promo.delo.si/izlet oddate predlog za družinski izlet po Sloveniji – napišite nekaj stavkov o sami lokaciji, dostopnosti, zahtevnosti poti, zanimivostih ob njej, predlog, kje se človek lahko dobro okrepča; dodajte eno ali več fotografij, izpolnite zahtevane podatke in že ste v igri! Predloge sprejemamo tudi na e-pošt­ni naslov: igre@nedelo.si.

Zbirali jih bomo do 10. novembra, jih nato pozorno preučili in najboljše 17. novembra predstavili v časopisu. Za izletniško točko, ki vas bo najbolj navdušila, boste imeli čas glasovati naslednja dva tedna oz. do 28. novembra, 1. decembra pa bomo objavili tiste z največ prejetimi glasovi. Za pred­lagatelje in glasovalce bomo pripravili privlačne nagrade, med drugimi vikend družinski oddih.

Več iz te teme:

Komentarji: