Bilanca ponedeljkove prometne tragedije pri Bologni: en mrtev in 145 poškodovanih (FOTO in VIDEO)

Policija in tožilstvo sta začela preiskavo nesreče, vlada pa je napovedala povečanje varnosti v tovornem prometu.
Fotografija: Po trčenju je nastal ognjeni pekel. FOTO: AP
Odpri galerijo
Po trčenju je nastal ognjeni pekel. FOTO: AP

Huda prometna nesreča na avtocesti skozi Bologno, ki sta ji sledila niz eksplozij in zrušenje dela avtocestnega nadvoza, je zahtevala eno življenje. Umrl je 42-letni voznik cisterne z utekočinjenim plinom. Po zadnjih podatkih je poškodovanih 145 ljudi, med njimi tudi 11 karabinjerev, ki so bili v bližnji kasarni, in trije policisti, ki so posredovali ob nesreči. Najhuje poškodovane, med njimi sta 31-letni policist in 17-letni bolgarski državljan, je danes obiskal tudi italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte.

Eden od voznikov v bližini je ujel trenutek eksplozije:





Italijanska vlada je danes sporočila, da namerava izboljšati varnost v tovornem prometu. V ponedeljkovi nesreči, ki ji je sledilo več eksplozij, je bil namreč udeležen tovornjak cisterna. "Prevozniškim družbam je treba pomagati modernizirati tovornjake," je poudaril italijanski minister za promet Danilo Toninelli. Povečati pa je treba tudi vlaganje v varnost in izboljšati delovne pogoje za voznike tovornjakov, je še povedal v intervjuju za rimski časnik Il Messaggero. Posnetki nesreče namreč po njegovih besedah kažejo, da voznik trčil v kolono, ker ga je nekaj zmotilo. Tovorni promet je treba preusmeriti na železnice, da bi tako razbremenili avtoceste, je še povedal minister. Tudi italijanski premier Giuseppe Conte je zagotovil, da bo storil vse za preprečitev podobnih nesreč. Zavzel se je za okrepitev nadzora nad transportom nevarnih snovi.
 

Brez zaviranja v stoječo kolono


Nesreča se je zgodila včeraj malo pred 14. uro, ko je tovornjak s cisterno z utekočinjenim plinom trčil v drug tovornjak, stoječ v koloni. S posnetkov prometnih kamer je razvidno, da se je voznik cisterne približeval stoječi koloni tovornjakov in brez zaviranja trčil v zadnjega od tovornjakov v koloni. Tovornjaka sta trčila ravno na nadvozu avtoceste nad naseljem.

Zračni posnetki požara, ki so ga posneli italijanski gasilci. FOTO: AP
Zračni posnetki požara, ki so ga posneli italijanski gasilci. FOTO: AP


Po trčenju je cisterna eksplodirala, požar pa je nato zajel še druga vozila v koloni, pa tudi vozila dveh avtosalonov pod avtocesto. Sledila je veriga eksplozij. Zadnja je bila tako silovita, da je del avtoceste uničila. Tudi okoliške stavbe so bile v eksplozijah močno poškodovane. Italijanski mediji opisujejo večnadstropne objekte brez stekel, v prodajalnah avtomobilov pod avtocesto pa naj bi sila eksplozij podrla celo notranje stene. Eksplozije so po poročanju italijanskih medijev poškodovale objekte v krogu več sto metrov od kraja nesreče, drobci poškodovanih objektov in razbitih stekel pa so poškodovali več ljudi.

Policija in tožilstvo sta medtem že začela preiskavo nesreče. Ta naj bi pokazala tudi, ali je tovornjak z utekočinjenim plinom izpolnjeval vse varnostne standarde.