Bosta odrezana noga in potapljaški pas dala odgovore o okoliščinah smrti mlade potapljačice?

Potapljaški pas z utežmi, ki so ga našli potapljači, naj bi dokazoval, da je čoln glisiral preblizu obale.  
Fotografija: Nesrečo je prejšnjo sredo povzročil 25-letni voznik motornega čolna, ki je v Malinski delal kot sezonski delavec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nesrečo je prejšnjo sredo povzročil 25-letni voznik motornega čolna, ki je v Malinski delal kot sezonski delavec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na Hrvaškem še vedno poteka preiskava o okoliščinah smrti 20-letne avstrijske potapljačice, ki jo je prejšnji teden v morju pred otokom Krkom povozil voznik motornega čolna. Potapljači, ki sodelujejo v preiskavi, so zdaj pred Malinsko našli potapljaški pas z utežmi, ki naj bi dokazoval, da je čoln glisiral preblizu obale.

Potapljači so našli tudi nogo, ki jo je dekletu v nesreči odrezal gliser, danes poroča Jutarnji list. To naj bi bila ključna dokaza o tem, kje se je Avstrijka potapljala skupaj s svojim očetom.

Po nesreči je bilo namreč glavno vprašanje, kako daleč od obale sta se Avstrijca potapljala. V morskem pasu 300 metrov od obale je na Hrvaškem glisiranje prepovedano, kopanje pa je dovoljeno sto metrov od obale. Pas z utežmi so po neuradnih informacijah našli približno 200 metrov od obale, STA povzema navedbe hrvaškega časnika.

Po tolmačenju luške kapitanije, ki je bilo v zadnjih dneh večkrat objavljeno, v vmesnem območju ni dovoljeno niti kopanje niti potapljanje, razen če je zadnje organizirano v spremstvu voditelja in čolna.

Po nesreči je bilo glavno vprašanje, kako daleč od obale sta se Avstrijca potapljala. FOTO: Pixabay
Po nesreči je bilo glavno vprašanje, kako daleč od obale sta se Avstrijca potapljala. FOTO: Pixabay


Kot navaja Večernji list, gre za varovalni pas, ki je predpisan prav zaradi varnosti kopalcev in potapljačev. Poveljnik luške kapitanije na Reki Darko Glažar, ki je odgovoren za preiskavo nesreče, informacij ni hotel komentirati, saj preiskava še poteka.

Po nesreči je oče 20-letne Verene Heinz opozoril na številne domnevne nepravilnosti, ki so bile menda krive za nesrečo. Dieter Heinz, ki je bil v nesreči tudi sam poškodovan, je pri tem dejal, da je na kraju nesreče ob reševanju hčerke v morje odvrgel svoj potapljaški pas z dvema kilogramoma uteži.

Hrvaški preiskovalni organi so zato izdali nalog za preiskavo morskega dna na tem območju, saj bi to lahko pokazalo dejanski kraj potapljanja.

Nesrečo je prejšnjo sredo povzročil 25-letni voznik motornega čolna, ki je v Malinski delal kot sezonski delavec. S hrvaškega ministrstva za pomorski promet in infrastrukturo so sporočili, da v času nesreče ni bil pod vplivom alkohola. Avstrijka je menda umrla na poti v bolnišnico na Reki.