Boštjanu Nagodetu zaradi prevzema Tosame grozi sedem let zapora

Njegovo pomočnico, sestro Nives Dodič, je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo na dve leti zapora. Sodba še ni pravnomočna.
Fotografija: Boštjan Nagode v času lastništva Tosame. Njegov zagovornik je napovedal pritožbo na sodbo. FOTO: Karolina Vrtačnik
Odpri galerijo
Boštjan Nagode v času lastništva Tosame. Njegov zagovornik je napovedal pritožbo na sodbo. FOTO: Karolina Vrtačnik

Nekdanjemu podjetniku Boštjanu Nagodetu zaradi leta 2008 spornega prevzema domžalske tovarne sanitetnega materiala Tosama grozi sedemletna zaporna kazen. Njegovo pomočnico, sestro Nives Dodič, pa je ljubljansko okrožno sodišče konec aprila obsodilo na dve leti zapora, danes poroča Večer. Sodba še ni pravnomočna.

Tožilstvo je obtožena bremenilo nezakonitega ravnanja pri načinu prevzema in načinu financiranja prevzema tedaj delniške družbe Tosama, ki se je zgodil 2008. Kupnina je znašala nekaj manj kot 26,7 milijona evrov, od tega je bilo 22,9 milijona plačanih z bančnim kreditom.

Tosamo oškodovala za skorajda 31 milijonov evrov

Vračilo tega kredita sta obtožena prevalila na prevzeto družbo Tosama, in ta je bila s tem oškodovana za skorajda 31 milijonov evrov, navaja časnik. Toliko namreč znašajo glavnica, obresti in stroški kredita, ki jih sedaj Tosama plačuje za lasten prevzem.

Nagode se je na sodišču branil s pomočjo mariborskega odvetnika Mihe Šošića, ki je že napovedal pritožbo na višje sodišče.

Leta 2020 sta bila Nagode in Dodičeva že pravnomočno obsojena vsak na tri leta zapora zaradi spornih poslov izpred več kot desetletja, ki sta jih opravila kot vodilna v družbi MKT Print. Danes propadlo družbo sta s fiktivnimi nakupi papirja oškodovala za 918.700 evrov. Sodbo je v celoti potrdilo višje sodišče, a po neuradnih Večera še nista nastopila prestajanja kazni, čeprav sta pozive za v zapor že zdavnaj dobila.

Ob protestnem shodu delavcev MKT Print leta 2009. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ob protestnem shodu delavcev MKT Print leta 2009. FOTO: Blaž Samec/Delo

Preberite še: