Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Hrvate pretresa odtekanje osebnih podatkov več kot milijona lastnikov vozil

Nekdo je nepooblaščeno skopiral podatke, kot so ime, naslov, matična številka, datum rojstva, registracija in drugo.
Odtekanje podatkov sta danes za hrvaške medije potrdila tako državna agencija za varovanje osebnih podatkov (AZOP) kot hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. FOTO: Bruno Konjević/Cropix
Odtekanje podatkov sta danes za hrvaške medije potrdila tako državna agencija za varovanje osebnih podatkov (AZOP) kot hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. FOTO: Bruno Konjević/Cropix
STA
27. 5. 2024 | 16:04
27. 5. 2024 | 16:26
2:13

Hrvaška policija preiskuje prijavo zaradi odtekanja podatkov o skoraj 2,5 milijona vozilih in 1,2 milijona lastnikih vozil, je v nedeljo razkril hrvaški časnik Večernji list. Pristojni poudarjajo, da ne gre za kibernetski napad, ampak da je podatke nekdo nepooblaščeno skopiral.

Večernji list je v nedeljo pisal, da so prejeli dokument o prijavi hrvaški varnostno-obveščevalni agenciji (SOA) zaradi odtekanja podatkov o 2.444.587 vozilih, ki so v lasti 1.195.052 fizičnih oseb. Med njimi so bili podatki, kot so ime, naslov, matična številka, datum rojstva, registracija ter drugi podatki o vozilih in njihovih zavarovalnih policah.

Odtekanje podatkov sta danes za hrvaške medije potrdila tako državna agencija za varovanje osebnih podatkov (AZOP) kot hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Božinović je pojasnil, da je SOA ministrstvo o tem obvestila že v četrtek, in dodal, da je policija takoj začela kriminalistično preiskavo. Poudaril je tudi, da ti podatki niso prišli z notranjega ministrstva in da javnosti niso dostopni.

»Za zdaj ni potrjeno, da bi šlo za nekakšno uhajanje podatkov, ki bi bili prek spleta dostopni širšemu krogu ljudi,« je dejal. Pojasnil je, da so bili podatki verjetno preneseni na medij, kot je USB-ključ, zato se niso razširili. Opozoril je tudi, da ne morejo govoriti o klasičnem kibernetskem napadu, saj da očitno ne gre za nepooblaščen dostop do baz v virtualnem prostoru, ampak za nekaj drugega.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine