Med hudo snežno nevihto v baznem taboru umrlo devet alpinistov

Vodja odprave je sprožil iskalno akcijo, potem ko so 7. oktobra izgubili stik s skupino plezalcev.
Fotografija: Gora Gurja je zahtevala devet življenj. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Gora Gurja je zahtevala devet življenj. FOTO: Shutterstock

Iz Nepala prihajajo tragične novice. Snežna nevihta, ki se je razbesnela v Himalaji, je namreč zahtevala do devet življenj. Pet članov južnokorejske odprave in štirje nepalski vodiči so se v času poslabšanja vremena zadrževali v baznem taboru na pobočju 7193 metrov visoke gore Gurja.

Ekipa reševalcev, ki je s helikopterjem preletela območje, je potrdila, da so opazili osem trupel. Posadka ni mogla pristati zaradi slabih vremenskih razmer. Devetega alpinista še vedno pogrešajo, da je nevihto preživel, je skorajda nemogoče. Razdejanje v baznem taboru naj bi bilo namreč grozljivo, drevesa polomljena, šotori raztrgani.

Lokalni mediji poročajo, da je med umrlimi tudi odlični južnokorejski alpinist Kim Čang Ho, ki je najhitreje preplezal vseh 14 najvišjih vrhov na svetu brez uporabe dodatnega kisika. 

»Domnevamo, da je območje zajela zares huda snežna nevihta, saj so trupla ležala povsod naokrog« je dejal predstavnik nepalske policije Sailesh Thapa.

Vodja odprave je sprožil iskalno akcijo, potem ko so 7. oktobra izgubili stik s skupino plezalcev. Reševalci se v bazni tabor, od Katmanduja oddaljen okrog 216 kilometrov, poskušajo prebiti peš. Iz najbližje vasice imajo v tabor približno dan hoda. Helikopter bo znova poskušal poleteti jutri, če se bo vihar nekoliko polegel. 

Rameshwar Niraula iz nepalske turistične organizacije za Guardian ni želel izdati imen umrlih plezalcev, prav tako ni izdal nobene podrobnosti o tragični nesreči. Gre za največjo skupino alpinistov, ki je v zadnjih dveh letih umrla v Nepalu. Leta 2015 je snežni plaz v baznem taboru pod Mount Everestom zasul 18 ljudi, leto pred tem pa je plaz na najvišji gori pod seboj pokopal 16 šerp. 

Gurja je ena bolj redko obiskanih gora v Himalaji. Po letu 1996 je in preplezal še nihče. Tudi sicer je na njeni najvišji točki doslej stalo le 30 alpinistov, kar je izjemno malo, sploh v primerjavi z Everestom. Najvišjo goro sveta je namreč preplezalo že več kot 8000 ljudi. 

V Nepalu leži osem od štirinajstih najvišjih gora. Jesenska plezalna sezona je trenutno na vrhuncu, eden glavnih virov za polnjenje nepalske državne blagajne pa so prav alpinistične odprave.