Nad mednarodno trgovino z orožjem bedel 49-letni državljan BiH s stalnim prebivališčem v Sloveniji

V sklepni akciji je sodelovalo približno 100 policistov, 60 kriminalistov z različnih policijskih uprav in 49 preiskovalcev NPU.
Fotografija: Zaseženo orožje v preiskavi mednarodne trgovine z orožjem. FOTO: Slovenska policija
Odpri galerijo
Zaseženo orožje v preiskavi mednarodne trgovine z orožjem. FOTO: Slovenska policija

Ljubljana – Policija in tožilstvo sta danes predstavila izsledke mednarodne preiskave organiziranega kriminala na področju trgovine z orožjem, v kateri so prijeli 15 osumljencev. Preiskavo so organi pregona izvajali na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj, Koper in Novo mesto. Glavni osumljenec je Ljubljančan, je pred dnevi sporočila policija, danes pa potrdila, da gre za eno večjih preiskav v zadnjem času.


Ujeli enega večjih tihotapcev orožja z zvezami pri bosanskih dobaviteljih


Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so začeli sklepne aktivnosti v obsežni mednarodni kriminalistični preiskavi kaznivih dejanj s področja organizirane kriminalitete v četrtek. Direktor NPU Darko Majhenič je na novinarski konferenci dejal, da so v preteklih dneh v okviru preiskave opravili vrsto preiskovalnih dejanj (prijetja osumljencev in utemeljevanja kaznivih dejanj). Sodelovali so z varnostnimi organi iz Hrvaške, Španije in Italije pa tudi z ameriškimi kolegi. Kriminalisti so dokaze o kaznivih dejanjih zbirali od septembra 2016, je dodal Majhenič.

V preiskavi so ujeli 65-letnega državljana Slovenije, ki je preprodajal orožje, in še šest drugih sostorilcev, starih od 43 do 70 let. Pozorni so bili tudi na prve kontakte osumljencev z državljani Hrvaške, zato so se tamkajšnji organi nemudoma vključili v preiskavo. Zasegli so nabojnike, več nabojev in različne puške. Preiskovalci pa so s pomočjo dela pod krinko identificirali še druge osumljence hudodelske družbe, ki je preprodajala orožje. 

Dvainšestdesetletni osumljenec iz Hrvaške je skrbel za vnos orožja iz Hrvaške v Slovenijo prek tako imenovane zelene veje, je dejal Majhenič. Kriminalisti so identificirali tudi 49-letnega bosanskega državljana s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki je celotni preiskavi dal močen mednarodni vidik. Je eden večjih tihotapcev orožja, ki ima možne zveze pri bosanskih dobaviteljih orožja, je pojasnil Majhenič. Osumljenec je organiziral tihotapljenje večjih količin orožja v Milano, Marseille in Barcelono, orožje pa so osumljenci preprodajali večinoma na Balkanu.

V hišnih preiskavah so zasegli 21 pištol, dva revolverja, šest pušk, več kot 3000 nabojev in drugo prepovedano orožje. FOTO: Slovenska policija
V hišnih preiskavah so zasegli 21 pištol, dva revolverja, šest pušk, več kot 3000 nabojev in drugo prepovedano orožje. FOTO: Slovenska policija


Slovenski preiskovalci pridržali 15 osumljencev


Hudodelska družba je imela najmanj 23 članov, ki so jih identificirali preiskovalci slovenskega NPU s pomočjo kolegov iz tujine. Osnovno vodilo pri vsem je bila pridobitev premoženjske koristi, je dodal Majhenič. V četrtek so opravili hišne preiskave na 39 naslovih in v 38 avtomobilih, med katerimi so zasegli 21 pištol, dva revolverja, šest pušk, več kot 3000 nabojev in drugo prepovedano orožje, pa tudi vrsto elektronskih naprav. Pridržali so 15 osumljencev in jih v petek privedli k sodniku. 

Hišne preiskave so opravili tudi na Hrvaškem in v Španiji, je dejal Majhenič. Na Hrvaškem so pred sodnika privedli šest ljudi, ki je zanje odredil pripor. Kolegi v Španiji pa so že opravili dve hišni preiskavi, eno še nadaljujejo. 

Orožje nepridipravi tihotapijo prek balkanske tihotapne poti, so dodali na novinarski konferenci, izvira pa večinoma iz časa JLA. V Evropi velja prost pretok blaga in storitev, zato storilci to izkoriščajo tudi za pošiljanje posameznih kosov orožja s pomočjo poštnih storitev. Koliko orožja gre čez Slovenijo, je nemogoče reči, so dodali preiskovalci.