Nasilni oče s Paga je bil prišteven, ko je čez balkon vrgel štiri otroke

V zločinu, ki je pretresel Hrvaško, je bila sedemletna deklica huje poškodovana, njeni mlajši sestri in brat pa lažje.
Fotografija: Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Tožilstvo v Zadru je po dveh mesecih in pol sklenilo preiskavo proti moškemu, ki je konec februarja z balkona družinske hiše na otoku Pag vrgel svoje štiri mladoletne otroke. Moški je bil medtem tudi na psihiatričnem opazovanju. Izvedenci so ugotovili, da njegova prištevnost med poskusom umora otrok ni bila zmanjšana.

Tiskovni predstavnik županijskega tožilstva v Zadru Duško Berović je danes potrdil, da so vložili obtožnico proti 54-letniku zaradi poskusa štirikratnega umora. Kot je dodal, je tožilstvo zahtevalo tudi podaljšanje pripora za nasilnega očeta zaradi nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja in težkih okoliščin dogodka, ki vznemirjajo širšo javnost.

Pričakuje, da bo sodišče v Zadru v najkrajšem možnem času sklicalo sejo, na kateri bodo odločali o upravičenosti obtožnice. Lahko jo potrdijo, zavrnejo ali pa vrnejo tožilstvu, naj jo dopolni, je še povedal Berović. Če bo sojenje, bo to potekalo za zaprtimi vrati.

Berović je v četrtek napovedal obtožnico, ko je tudi poudaril, da so zaslišali več prič, med drugim ženo osumljenca, ter da je bilo med preiskavo ključno psihiatrično opazovanje. Konzilij zdravnikov je ugotovil, da prištevnost 54-letnika v času kaznivega dejanja ni bila zmanjšana, je povedal. Nasilni oče s je menda ves čas branil z molkom. Pripor mu poteče čez 12 dni, a bo verjetno ostal v zaporniški bolnišnici v Zagrebu, ker naj bi ga kmalu operirali zaradi zdravstvenih težav, dodaja regionalna televizija N1.

Če bodo potrdili obtožnico, bodo 54-letniku lahko podaljšali pripor. Za poskus štirikratnega umora 54-letniku grozi do 50 let zapora, je danes pojasnil tiskovni predstavnik županijskega sodišča v Zadru Hrvoje Visković.

V zločinu, ki je pretresel Hrvaško, je bila sedemletna deklica huje poškodovana, njeni mlajši sestri in brat pa lažje. Oče jih je vrgel z balkona, ki je približno šest metrov nad tlemi.