Koča, v kateri niso imeli javljalnika požarov, je pogorela do tal

Na območju priljubljene koče na Golteh še vedno tli, zato morajo kriminalisti z ogledom še počakati.
Fotografija: Mozirska koča je popolnoma uničena. FOTO: PZS
Odpri galerijo
Mozirska koča je popolnoma uničena. FOTO: PZS

Mozirska koča na Golteh je pogorela do tal. Zakaj je zagorelo, za zdaj še ni znano. Kot je povedal poveljnik PGD Mozirje Stane Weiss, bodo kriminalisti z ogledom lahko začeli šele popoldne ali celo jutri: »Še vedno smo tu in še zalivamo, saj še vedno tli na nekaterih mestih. Dokler ne bomo s tem zaključili, ogled ne bo možen.«

image_alt
Mozirska koča na Golteh pogorela do temeljev

 
Gasilci so bili na terenu od večera, v koči je zagorelo sinoči okoli pol osmih zvečer. »Dve uri je trajalo, da smo požar lokalizirali. Da smo zaščitili bližnji gozd, smo morali požagati tudi nekaj dreves. Potem smo intenzivno gasili še dve uri, nato pa preko noči skrbeli za posamezna žarišča.« Gasilo je 84 gasilcev iz PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji.

Požar je posnel Ivan Suhoveršnik.



Kot je sporočila Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje, je ogledna skupina kriminalistov že na kraju pogorišča: »Z ogledom bodo začeli takoj, ko bo z vidika varnosti izvedljivo.« Dodala je da je koča, katere manjši del je bil pozidan, večinoma pa je bila lesena, v celoti uničena. »Na kraju požara je vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje.«
 
Koča, v kateri niso imeli javljalnika požarov, je pogorela do tal, škoda je velika. Tudi zato, ker so v Planinskem društvu Mozirje, kjer so kočo prevzeli leta 1984, kočo v celoti obnovili pred desetimi leti, v zadnjih treh letih pa obnovili tudi izolacijo, namestili macesnovo fasado in obnovili notranjost.


 
To je že tretja koča, ki je pogorela v zadnjih letih. Leta 2017 je pogorel Kocbekov dom na Korošici, novembra 2019 pa še Frischaufov dom na Okrešlju. V nobenem primeru ni šlo za požig. Kocbekov dom je pogorel, ker je planinka na plinskem štedilniku začela greti petrolej namesto vode. Zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti so kazensko ovadili državljanko Poljske. Frischaufov dom pa je pogorel zaradi napake na električni napeljavi.

Mozirska koča je bila ena redkih koč, ki je bila običajno odprta celo leto, zdaj pa je zaradi ukrepov ob epidemiji samevala že od oktobra. Kot je dejal predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, je za kraj in za njihovo društvo to velika izguba: »Naše planinsko društvo nima nobene druge planinske koče. Imamo sicer še en dom v Mozirskem gaju, ampak tam se ne opravlja nobena turistična ali planinska dejavnost. Tako da bo to velika izguba. Kot tudi za sam Šmihel in Mozirje. Najprej bo treba prespati in se uskladiti, kako naprej.« Tudi Goličnik še ne more oceniti, kolikšna je škoda, bo pa ogromna.

»Pogorela Mozirska koča na Golteh je velika izguba za Planinsko društvo Mozirje in celotno slovensko planinstvo. Koča je še posebej priljubljena med obiskovalci v širši regiji, ki jo redno obiskujejo in za mnoge predstavlja »drugi dom«. Pogorišče smo si danes ogledali skupaj s predstavniki društva, ki so na terenu že od včeraj in se dogovorili o prvih korakih. V naslednjih dneh se bosta sestalo vodstvo PZS in društvo ter se dogovorili o nadaljnjih korakih,« je dejal generalni sekretar Damjan Omerzu.
 
Ob tem je Omerzu poudaril, da se v PZS močno zavedajo problemov s požarno varnostjo in zato so lani z Zavarovalnico Triglav 11. sezono vseslovenske akcije Očistimo naše gore posvetili ravno temu področju. V ta namen so med 52 planinskih koč po Sloveniji, ki so se prijavile na razpis, razdelili 152 protipožarnih ampul.

Mozirska koča je pogorela do tal. FOTO: PU Celje
Mozirska koča je pogorela do tal. FOTO: PU Celje


Koča je bila zavarovana

 
V javnosti, predvsem na družbenih omrežjih, se pojavljajo vprašanja, kako je možno, da so na območju Zgornje Savinjske doline zgorele že tri koče. Mozirska koča ni imela javljalnika požarov, obstaja tudi možnosti kamer. A podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen opominja: »Te teorije se pojavljajo, dvomi, človek nehote na to pomisli. Pri planinskih kočah je treba vedeti, da ni povsod signala, ki bi v vsakem trenutku kvalitetno prenašal neko sliko. To pomeni, da kjer ni signala, bi morali imeti rekorder, ki bi to beležil, seveda rekorder ne bi smel biti v hiši. Po teh požarih, ki so bili, smo društva posebej opozarjali na požarno varnost, na vse preventivne ukrepe, občasne preglede koč, tudi če so odprte in tako naprej. Ampak zagotovo bomo morali, glede na to, da gre tehnika naprej, še dodatno poskrbeti, da bomo imeli še bolj celovit pregled.«
 
Miro Eržen je dejal, da je bila koča po prvih podatkih zavarovana za okoli 350.000 evrov: »Ampak eno je vsota, za katero je koča zavarovana, drugo pa je, koliko stane nova koča. Če vzamemo primer Okrešlja ali Korošice, so lahko razlike trikratne ali še kaj več.«

Na PZS zainteresirano medijsko javnost in planince prosijo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče.

Preberite še: