Na zahtevo Olaja preiskavo groženj prevzela posebna delovna skupina

Skupno policisti trenutno preverjajo osem pisemskih ovojnic, ki so vsebovale grožnje.
Fotografija: Generalni direktor policije Anton Olaj. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Odpri galerijo
Generalni direktor policije Anton Olaj. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff

Generalni direktor policije Anton Olaj je naročil, naj vse primere grozilnih pisemskih pošiljk, ki so jih v preteklih dneh prejeli visoki politični predstavniki, prevzame v obravnavo delovna skupina, ki jo vodi Uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Delovna skupina intenzivno preiskuje sume kaznivih dejanj grožnje, zbira obvestila in izvaja druge kriminalistične postopke, so sporočili s policije. Vzporedno s tem se na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju izvajajo forenzične preiskave zaseženih predmetov. 

Še trije primeri

Policija je bila včeraj v popoldanskem času in danes dopoldan obveščena še o treh prejetih pisemskih ovojnicah, ki so bile naslovljene na politične predstavnike, so sporočili s policijske uprave Ljubljana. Skupno policisti tako trenutno preverjajo osem pisemskih ovojnic.

Pošta pošiljke najbolj izpostavljenih politikov sicer pregleduje za grožnje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pošta pošiljke najbolj izpostavljenih politikov sicer pregleduje za grožnje. FOTO: Jure Eržen/Delo

Tudi v zadnjih treh primerih, o katerih so bili obveščeni policisti, je so bile pošiljke zasežene in zavarovane. Policija nadaljuje z intenzivnim zbiranjem obvestil in dokazov glede suma kaznivih dejanj grožnje. Takšno kaznivo dejanje se lahko kaznuje z zaporno kaznijo dveh let, so že včeraj sporočili s policije.

Pregon za takšno kaznivo dejanje se začne na predlog oškodovanca, policija pa je za zdaj še v fazi pridobivanja teh predlogov, nekatere pa je že pridobila. 

Obisk pri Desusu in SNS

Kriminalisti so danes obiskali poslanski skupini SNS in Desus, na kateri sta bili naslovljeni pošiljki z grožnjami in priloženim nabojem. Prejem pošiljke z nabojem na domači naslov je danes potrdil še poslanec Desus Robert Polnar. Kot je dejal, pa odstopa od kakršnegakoli pregona zoper storilca, v kolikor bi ga policija odkrila.

image_alt
Politiki prejeli pet grozilnih pisem, v vseh je bil priložen naboj

Po mnenju Polnarja mu je pošiljko z nabojem poslal nekdo, ki se ne strinja s tem, kar počne v politiki. Zatrdil je, da sam sicer temu ne pripisuje posebnega pomena. Ob tem je potrdil, da so kriminalisti danes z njim opravili pogovor, a da jim je ob tem jasno povedal, da odstopa od kakršnegakoli pregona zoper storilca, v kolikor ga bodo našli, saj da se ne želi ukvarjati z ljudmi, ki so »evidentno z najnižjega družbenega dna«.

Tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je potrdil obisk kriminalistov v poslanski skupini SNS, delo kriminalistov pa je ocenil kot profesionalno. Ob tem je sicer dejal, da se boji, da »bo tožilstvo vse skupaj zavrglo, saj je na tožilstvu kar precej ekstremno levo usmerjenih tožilcev, ki jim je to, kar se dogaja, po godu«. V izjavi je sicer ponovno tudi izrazil prepričanje, da grožnje prihajajo s strani podpornikov leve politične opcije.

Preberite še: