Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Prvostopenjsko sodišče Ročnika poslalo v zapor

Poslovnež Tomaž Ročnik in nekdanja direktorica Klasja Dragica Veršič nista ravnala v dobro družbe Klasje.
Ne Tomaža Ročnika ne Dragice Veršič na razglasitev sodbe ni bilo. FOTO: Špela Kuralt
Ne Tomaža Ročnika ne Dragice Veršič na razglasitev sodbe ni bilo. FOTO: Špela Kuralt
22. 6. 2018 | 18:20
22. 6. 2018 | 18:20
5:50
Celje – Sodnica celjskega okrožnega sodišča Ingrid Lešnik je zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti znanega velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika obsodila na leto in devet mesecev zapora, nekdanjo direktorico Klasja Dragico Veršič pa na leto in dva meseca zapora. Tako obramba, ki se je ves čas sklicevala, da sta Ročnik in Veršičeva Klasje s finančnimi akrobacijami reševala, kot tožilstvo se bosta na sodbo pritožila.

Celotne zgodbe s kazenskim postopkom vred sploh ne bi bilo, če ne bi vsega organom pregona naznanila nekdanja predsednica nadzornega sveta Klasja Irena Stanka Čurin. Potem ko je leta 2012 na mizo dobila dokumente, ki so kazali na sumljivo potovanje 11,5 milijona evrov v enem samem dnevu leta 2007, je zahtevala pojasnila.

Kasneje je bilo ugotovljeno, da sta Ročnik in Veršičeva leta 2007 ustanovila družbo Millcom Skupina, ki je le nekaj mesecev kasneje pridobila 11,5 milijona evrov posojila, s katerim je kupila celotno premično in nepremično premoženje družbe Klasje. Klasje pa je le nekaj minut kasneje celotno kupnino nakazalo nazaj družbi Millcom kot avans najemnine. Ročnik in Veršičeva sta se branila, da s tem poslom ni prav nič narobe, da pa so se ga lotili zato, da bi Klasje rešili pred denacionalizacijskimi upravičenci in njihovim »enormnim zahtevkom«. Zahtevali so 424.000 evrov, z njimi so za manj kot polovico tega zneska konec leta 2011 sklenili poravnavo. Nepremičnine Klasja so bile takrat v lasti družbe Millcom.

Diskreditacije ključne priče tožilstva

Čurinova je za prodajo nepremičnin sicer vedela, a kot je pojasnila tudi na sodišču, nadzornemu svetu, v katerem je sedel tudi Tomaž Ročnik, nikoli ni bilo pojasnjeno, da bo kupnina v celoti takoj romala k družbi Millcom. Čeprav je obramba ves čas postopka razlagala, da Čurinova laže, ji je sodišče verjelo.

V stečaju Klasja je delo izgubilo sto ljudi. FOTO: Špela Kuralt
V stečaju Klasja je delo izgubilo sto ljudi. FOTO: Špela Kuralt


»Ročnik je nadzornemu svetu zamolčal oziroma ga ni opozoril na pravo vsebino posla, da bo namreč kupnina zakrožila. Da bo prodajalec financiral nakup lastnega premoženja. Namen je bil torej jasen, da se pridobi premoženjska korist za drugega. Tudi Dragica Veršič svoje dolžnosti v skladu vestnega gospodarstvenika ni opravila. Klasje je ostalo brez premoženja in denarja oziroma kupnine. Millcom je dobil celotno premoženje, skupno je to pomenilo 9,6 milijona evrov premoženjske koristi za Millcom,« je povzela sodnica Lešnikova.

Dosodila je, da mora Millcom, ki je danes v lasti enega od Ročnikovih podjetij v stečaju, Ročnika in njegovega sina, povrniti skoraj 350.000 evrov Klasju. Klasju, ki je od aprila 2015 v stečaju, je Millcom vrnil večino nepremičnin.

Razočarana obramba

Ročnikov zagovornik Stanislav Rozenstein je že med sodbo in njeno obrazložitvijo v sodni dvorani zmajeval z glavo in vzdihoval.

Zagovornik Tomaža Ročnika Stanislav Rozenstein. FOTO: Špela Kuralt
Zagovornik Tomaža Ročnika Stanislav Rozenstein. FOTO: Špela Kuralt


»Glede na to, da so obstajali 100-odstotni dokazi za oprostilno sodbo, bi lagal, če bi rekel, da je nismo pričakovali. To ni vesel dan za slovensko pravosodje. To je samo inercija – kar zahteva slovenska javnost, mediji – sodniki pa na žalost temu sledijo. Najbolj pa sem razočaran, ker je sodišče v svoji obrazložitvi v bistvu prepisalo obtožnico in svojo obsodbo gradi na priči, ki bi morala sedeti v prvi vrsti in kjer je tisoč razlogov in tisoč dokazov, da je vseskozi lagala. Če bi bilo tožilstvo prepričano, da je bilo karkoli kaznivega storjenega, potem bi gospa Čurinova morala sedeti v prvi vrsti. Tako je pa v prvih petih letih vedela vse, leta 2012 pa ničesar več,« je dejal Rozenstein.

Ta je še dejal, da Klasje ni bilo oškodovano: »Ves čas je imelo pravico do premoženja in vse premoženje je dobilo tudi vrnjeno.« Dejstvo je sicer, da je bila ena nepremičnina v Laškem prodana, nekatere nepremičnine pa je Klasje dobilo vrnjene tudi obremenjene.

Specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura. FOTO: Špela Kuralt
Specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura. FOTO: Špela Kuralt


Kot je poudarjala specializirana tožilka Mojca Petan Žura, pa so nepremičnine začeli vračati šele potem, ko je Čurinova zagrozila s kazensko ovadbo. Zoper sodbo se bodo pritožili, je sklenil Rozenstein: »V 40-letni karieri nisem lažje pritožbe pisal.«

V enem delu oproščena

Sodišče pa ni sledilo obtožbi glede domnevnih fiktivnih računov, ki naj bi jih plačalo Klasje družbi Millcom. V tem delu je Ročnika in Veršičevo v celoti oprostilo obtožb, torej tudi plačila zagrožene kazni. Tožilstvo mora ta del sodbe glede morebitne pritožbe še proučiti, zagotovo pa se bo pritožilo zaradi višine dosojene zaporne kazni, je dejala Petan Žurova: »Po mnenju tožilstva je ta le nekoliko prenizka.«

Tomaž Ročnik dela naprej. Med sojenjem zaradi dogajanja v Klasju je sodeloval pri 50 milijonov evrov vrednem gradbenem projektu v Arnovskem gozdu v Žalcu. FOTO: Brane Piano
Tomaž Ročnik dela naprej. Med sojenjem zaradi dogajanja v Klasju je sodeloval pri 50 milijonov evrov vrednem gradbenem projektu v Arnovskem gozdu v Žalcu. FOTO: Brane Piano


Klasje, ki je od aprila 2015 v stečaju, brez dela je ostalo sto ljudi, je sodišče glede premoženjskopravnih zahtevkov, ki ju je stečajni upravitelj vložil aprila letos v višini skupno več kot 700.000 evrov, napotilo na pravdo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine