Sredi Ljubljane fizično napadli direktorico Inštituta 8. marec

Na Bavarskem dvoru se je danes vanjo z vso silo zaletel moški in jo odrinil, pri tem pa vpil, da bo ubil njenega psa, in psoval Inštitut 8. marec.
Fotografija: Nika Kovač. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nika Kovač. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na twitterju zapisali v inštitutu. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad nanjo so obsodili predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednik republike Borut Pahor, ministrica za kulturo Asta Vrečko, ljubljanski župan Zoran Janković ter v strankah Levica in Vesna. 

Na Bavarskem dvoru se je danes v Kovačevo z vso silo zaletel moški in jo odrinil, pri tem pa vpil, da bo ubil njenega psa, in psoval Inštitut 8. marec, je na twitter profilu inštituta zapisala Kovačeva.

Z njo je bila prijateljica, s katero jima je napadalcu uspelo ubežati. »Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo,« je zapisala. »Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke,« meni Kovačeva. Dodala je, da je naveličana, da je žrtev, zato o napadih sicer ne govori, da ne bi skrbelo njenih svojcev. V tem trenutku pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. »Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama,« je zapisala.

Ljudje so do inštituta nasilni in agresivni, kar je po mnenju Kovačeve sistemsko spodbujano, a se do referenduma za javno Radiotelevizijo Slovenije (RTVS) ne bo umikala. »Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti,« je zapisala.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo, ne morejo odgovoriti. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo.

Napad je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. »Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo,« je dejal premier.

Predsednik republike Borut Pahor se je na napad na Niko Kovač odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je zapisal:  »V zvezi z današnjim nesprejemljivim napadom na direktorico Inštituta 8.marec Niko Kovač vnovič obsojam vsako nasilje, verbalno in fizično. Zelo je pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo.« 

Odzval se je tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki obžaluje napad na direktorico Inštituta 8. marec. »Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega,« je v izjavi za javnost poudaril Janković, ki ostro obsoja vsakršno nasilje.

Tudi v nekaterih političnih strankah (Levica, Vesna) so ostro obsodili fizični napad na Niko Kovač. V napadu med drugim vidijo zavržno dejanje, ki je posledica dolgoletne desničarske propagande, ki za dosego svojih ciljev razdvaja politični prostor. Po mnenju ministrice za kulturo Aste Vrečko gre za nezaslišan napad, ki ima tudi politično ozadje. »Ne gre samo za šovinistični napad, pač pa tudi za napad na vrednote, ki jih Nika kot aktivna predstavnica civilne družbe zagovarja in nenazadnje tudi živi. Napad je tudi posledica dolgoletne desničarske, populistične propagande, ki za dosego svojih ozkih političnih ciljev uničevalno razdvaja politični prostor,« je v izjavi za javnost izpostavila ministrica.